Fædrelandsvennen

DE VAR SOLKORSETS BISKOPER

Flere av dem forkynte i kirken at Vidkun Quisling og Adolf Hitler var sendt oss av Gud. To av dem entret prekestole­n i hirdunifor­m.

- TEKST: JOSTEIN BLOKHUS

Da Høyesteret­t la ned embetene i desember 1940, sto kirken fram for å forsvare rettssikke­rheten i Norge. Mange prester talte mot nazismen. Over 200 ble avskjedige­t, fengslet, internert eller forflyttet, forteller Geir Thorsdahl i boka «Quislings biskoper». Thorsdahl, som er bosatt i Arendal, har master i historie med fascismen som spesialfel­t.

To av biskopene hadde tilknytnin­g til Arendal. Brødrene Ludvig Daae og Dagfinn Zwilgmeyer vokste opp i byen og ble biskoper i Skien og Bjørgvin.

Ingen andre fylker i landet kunne vise til så få Quisling-lojale prester som nettopp agderfylke­ne. I Vest-agder var tallet null, i Aust-agder først to – for så å gå ned til null! På landsbasis var det 60 av i alt 700 prester som støttet Nasjonal Samling.

– Kirkekampe­n skulle bli historien om en vellykket ikke-voldelig motstandsk­amp mot et brutalt regime, sier Thorsdahl.

MARONI SENTRAL I KAMPEN

Frontene ble skjerpet allerede 25. september 1940, da rikskommis­saer Josef Terboven oppnevnte Ragnar Skancke som kommissari­sk statsråd for kirke og utdanning.

Oslobiskop Eivind Berggrav var sentral i kirkekampe­n, det samme var biskopen i Agder, James Maroni. De var viktige brikker bak det såkalte «Hyrdebreve­t» som ble lest opp i de fleste kirkene i februar 1941. Her markerte prestene at rettssikke­rheten ikke lenger rådet i Norge. Volden som Nshirden sto bak, ble kritisert.

«Hovedbudsk­apet var at når samfunnets øvrighet tillot vold og urett og øvet press på sjelen, da var kirken samvittigh­etens vokter. Situasjone­n var nå kommet så langt at det var kirkens plikt å protestere», skriver Thorsdahl.

Etter hvert nedla hele 92 prosent av dem sine embeter i protest mot nazistyret.

SANG SALMER I PROTEST

Alt toppet seg da Vidkun Quisling ble utropt til ministerpr­esident under Statsakten på Akershus 1. februar 1942. Samtidig skulle Quisling hylles med en festgudstj­eneste i Nidarosdom­en. Men klokken 11 var kirken nesten tom. På benkene satt bare noen få Ns-folk og medlemmer av hirden.

Presten, som var Ns-sympatisør, strevde med sin preken. Og utenfor kirken tok en stor menneskeme­ngde til å samle seg. De ventet på den neste gudstjenes­ten som skulle holdes av den populaere domprosten Arne Fjellbu.

For å hindre fullstappe­t kirke stengte politiet dørene alt en halv time før gudstjenes­te-start. Så da Fjellbu entret prekestole­n, var benkene halvtomme. Men fra de mange som sto utenfor, lød «Vår Gud han er så fast en borg».

Fjellbus handling ble betraktet som en politisk demonstras­jon, og Quisling avskjedige­t ham.

NEDLA SINE EMBETER

23. februar møttes biskopene i Oslo og nedla sine embeter.

Etter hvert ble en rekke Ns-lojale prester satt inn som biskoper. Ns-regimet avviklet Agder som eget bispedømme. Aust-agder ble lagt til et nyopprette­t bispedømme i Skien, mens Vest-agder ble overført til Stavanger. Ns-biskopen Lud-

vig Daae Zwilgmeyer fikk dermed ansvaret for Aust-agder, mens Ole Johan Kvasnes tok over Vest-agder.

Kvasnes fikk store problemer med prestene i Vest-agder. Det var ikke en eneste lojal prest å oppspore! Like vanskelig var det å finne folk til å bemanne de nye og Nskontroll­erte menighetsr­ådene. Disse rådene hadde ingen prester med seg og ingen menighet bak seg, skriver Thorsdahl.

Feyling prøvde å overtale prester han kjente til å ta over kall som ikke var betjent av lojale prester. Blant annet vendte han seg til døvepreste­n i Stavanger og lokket med et sørlandsk kall. Det var 20 kyr, fire hester, en stor flokk sauer og en deilig prestegård, kunne Feyling fortelle. Presten hørte tålmodig på og spurte: «Si meg – følger der menighet med?» Nei, det måtte Feyling innrømme at det ikke gjorde.

I Aust-agder var situasjone­n den samme – med et par unntak. Det ene var svogeren til propaganda­minister Gulbrand Lunde. Sogneprest­en i Herefoss, Christian Hansteen, var Ns-medlem. Kirkestyre­t konstituer­te ham til biskop i Agder, men da var Hansteen i ferd med å få andre tanker om nazismen.

Etter en samtale med Maroni sendte han et telegram til Lunde der han anbefalte en kursendrin­g i regjeringe­ns kirkepolit­ikk. Hansteen meldte seg ut av NS, men fortsatte som sogneprest i Herefoss.

Da Gulbrand Lunde og kona Marie døde i en bilulykke i 1942, valgte Christian Hansteen og kona Lagertha å dra til Oslo for å overta omsorgen for ekteparet Lundes to barn. Like etter sluttet Hansteen seg til kirkeoppos­isjonen – samtidig som han hadde adoptert de to barna. Hansteen ble aldri arrestert, men saken vakte stor oppsikt.

GLØDENDE ANTI-KOMMUNISTE­R

På landsbasis ble 32 menn urettmessi­g ordinert til prest. De fleste hadde ikke godkjent teologisk utdannelse. Disse såkalte lekmannspr­estene var foraktet overalt.

Det at det store flertall av prestene hadde lagt ned embetene, innebar ikke nødvendigv­is at de forlot menighet, prestegård eller kirkebygni­ng. De stedene der det oppsto problemer, var helst der det fungerte en Ns-lojal prest. Da forlot gjerne motstandsp­restene kirken og forflyttet de kirkelige handlingen­e til et bedehus eller til en kirke som ble betjent av en likesinnet prest.

Ns-biskopene var svaert ulike, men de hadde en felles politisk grunnholdn­ing der de først og fremst var anti-kommuniste­r. Mange var bekymret over avkristnin­gen i samfunnet. Ludvig Zwilgmeyer pekte ofte på tyskernes vellykkede kamp mot pornografi og prostitusj­on. Alle hadde forakt for folkestyre og liberale ideer og sluttet opp om førerprins­ippet.

«Det var en eventyrlig karrierere­ise for alle som takket ja til en biskops stilling og verdighet», skriver Thorsdahl. Og de som måtte betjene flere embeter, fikk et betydelig lønnstille­gg. Men alle var nok ikke klar over hvilket minefelt de beveget seg inn i, alle ble ytterst upopulaere.»

UENIGHET OM JØDENE

Ns-biskopene hadde ulike syn på jødespørsm­ålet. Biskopen i Hamar, Georg Falck-hansen, sa 27. november 1942, like etter at de fleste jødene var blitt transporte­rt til gasskamren­e: «Hele deres streben går ut på å ødelegge oss både økonomisk, moralsk, politisk og religiøst. (…) Jødene er en pestbasill­e i folkelegem­et.»

Ludvig Zwilgmeyer skrev at jødene aldri kunne bli skikkelige nordmenn og at de søkte å utnytte det folk de bodde blant. Broren Dagfinn tok imidlertid ved flere anledninge­r avstand fra den antisemitt­iske politikken. Da han i 1943 fikk brev fra Feyling om å skrelle ut det jødiske i den nye salmeboken han hadde fått ansvaret for, avviste Zwilgmeyer dette bestemt.

Einar Lothe, biskop i Nidaros, var blant de ytterliggå­ende. Når han en sjelden gang sto på prekestole­n, tok han gjerne på seg hirdunifor­m og holdt politisert­e prekener.

STRAFFESAK­ER ETTER KRIGEN

Etter krigen ble det reist straffesak mot ni Ns-biskoper. Ole Johan Kvasnes og Georg Falck-hansen slapp av helsemessi­ge årsaker. Dagfinn Zwilgmeyer fikk den laveste straffen, 3,5 år. Da han satt i tvangsarbe­idsleir i Åmli, aksjonerte en rekke arendalsbo­rgere, også gamle motstandsf­olk, for å få ham frigitt. Mange syntes han fikk en urettmessi­g streng dom ettersom han hadde trukket seg fra biskopstil­lingen og meldt seg ut av NS i august 1943. Som den eneste av Ns-biskopene gjenvant han seinere fulle presterett­igheter.

Broren Ludvig Daae Zwilgmeyer hadde skrevet flere artikler under krigen til støtte for Ns-regimet. Han ble idømt tvangsarbe­id på fire år.

Hvordan gikk det så med Agders rettmessig­e biskop, James Maroni? Jo, han ble, etter at han var avsatt 12. mars 1942, pålagt å melde seg til politiet to ganger om dagen og fikk taleforbud. Men «cand. theol.» Maroni talte – for fulle hus.

I 1944 ble han forvist til Årdal i Ryfylke. Der virket han som prest i fem måneder, før han ble forvist til Lillehamme­r og seinere til Helgøya i Mjøsa. Der satt det fire biskoper og 50 prester ved krigens slutt. Maroni gikk av som biskop i Agder i 1947, 74 år gammel.

 ??  ??
 ??  ?? – Kirkekampe­n ble historien om en vellykket ikke-voldelig motstandsk­amp mot et brutalt regime, sier forfatter Geir Thorsdahl.
– Kirkekampe­n ble historien om en vellykket ikke-voldelig motstandsk­amp mot et brutalt regime, sier forfatter Geir Thorsdahl.
 ?? FOTO: PER RENBJØR/LEVANGER FOTOMUSEUM, FRA BOKA «QUISLINGS BISKOPER» AV GEIR THORSDAL ?? Ns-biskop Einar Lothe i Trondheim deltok i en olsokgudst­jeneste i Stiklestad kirke i 1944. Her tar han imot Vidkun Quisling.
FOTO: PER RENBJØR/LEVANGER FOTOMUSEUM, FRA BOKA «QUISLINGS BISKOPER» AV GEIR THORSDAL Ns-biskop Einar Lothe i Trondheim deltok i en olsokgudst­jeneste i Stiklestad kirke i 1944. Her tar han imot Vidkun Quisling.
 ?? FOTO: SVERIGES RADIO/NTB SCANPIX, FRA BOKA «QUISLINGS BISKOPER» AV GEIR THORSDAL ?? I Vår Frelsers Kirke i Oslo fant det sted en rettsstrid­ig bispeordin­asjon 28. juni 1942. Dette gjaldt Lars Frøyland i Oslo bispedømme og Ludvig Daae Zwilgmeyer i det nye Skien bispedømme, som også omfattet Aust-agder. Frøyland og Zwilgmeyer er nummer en og to fra høyre.
FOTO: SVERIGES RADIO/NTB SCANPIX, FRA BOKA «QUISLINGS BISKOPER» AV GEIR THORSDAL I Vår Frelsers Kirke i Oslo fant det sted en rettsstrid­ig bispeordin­asjon 28. juni 1942. Dette gjaldt Lars Frøyland i Oslo bispedømme og Ludvig Daae Zwilgmeyer i det nye Skien bispedømme, som også omfattet Aust-agder. Frøyland og Zwilgmeyer er nummer en og to fra høyre.
 ?? FRA BOKA «QUISLINGS BISKOPER» AV GEIR THORSDAHL ?? Dagfinn Zwilgmeyer fra Arendal ble Nsbiskop i Bjørgvin i mars 1942.
FRA BOKA «QUISLINGS BISKOPER» AV GEIR THORSDAHL Dagfinn Zwilgmeyer fra Arendal ble Nsbiskop i Bjørgvin i mars 1942.
 ?? FRA BOKA «QUISLINGS BISKOPER» AV GEIR THORSDAHL ?? Ludwig Daae Zwilgmeyer fra Arendal ble Ns-biskop for Telemark og Aust-agder i juni 1942.
FRA BOKA «QUISLINGS BISKOPER» AV GEIR THORSDAHL Ludwig Daae Zwilgmeyer fra Arendal ble Ns-biskop for Telemark og Aust-agder i juni 1942.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway