Fædrelandsvennen

Matteuseff­ekten

For snart tjue år siden arrangerte jeg en støttekons­ert på det nå nedlagte Smuget i Oslo for den gjeldstyng­ede og rusavhengi­ge multikunst­neren Kenneth Sivertsen. Kenneth var blakk og i ferd med å miste hjemmet.

- SVEIN INGE OLSEN, skribent og leder av Protestfes­tivalen

Enkelte av demsom var til stede for å hjelpe, hadde selv opplevd økonomisk nedtur, deriblant Ingrid Bjørnov og Jahn Teigen. Andre kjente folk som Arne Hjeltnes, Lars Saabye Christense­n, Wenche Foss og Reiulf Steen stilte opp fordi de var glad i kunstneren.

Men det var en av våre mest folkekjaer­e visesmeder som i en kort, men gripende appell, gjorde sterkest inntrykk. Det han sa, har blitt vaerende i bevissthet­en min til dags dato. Jeg ble rett og slett glad i Stein Ove Berg. Han slet med rus, var blakk og hadde tak over hodet i en kommunal leilighet i Oslo. Han fortalte lavt om en kamp med seg selv, om en kamp om livet og troa på livet i fattigdom og nød, med et ydmykt og famlende håp om en fremtid i verdens rikeste land. Året etter var han borte, og få år etterpå, på selveste julaften, var også Kenneth Sivertsen borte.

Nylig så jeg at Kilden deler ut hundrevis av billetter til samfunnsto­pper. Det er snakk om gratis billetter til premierefo­restilling­er. Ordfører Harald Furre tilhører denne eliten, han får billetter til seg selv og kona, fordi kommunen eier Kilden. Her er noe som skurrer. Stein Ove Berg ville, om han hadde levd, vaert en naturlig konsertart­ist på Kilden, men han hadde neppe hatt råd til å gå inn for å høre på andre. Mange har ikke råd til å gå på Kilden; mens de som har best råd, får gratisbill­etter.

Kilden er langt fra den eneste som utøver denne praksisen, jeg vil tro det gjelder de fleste institusjo­ner som er avhengige av sponsorer. Hvem får Vip-plass på Start-kamper, blir invitert på åpning av Dark Season eller får gratisbill­etter til Punkt? Vi som driver med kultur, er alle sårbare; så vi gjør det vi kan for å «pleie forholdet» til dem som holder oss i live.

Vi har fått med oss at dette prinsippet gjelder over hele linja. Jeg skal heller ikke underslå at vi i Protestfes­tivalen har tenkt på å «gjøre likeså», men har ikke vaert flinke nok til å følge det opp med et system for et slikt gratistilb­ud. Og kanskje er det like greit?

Investoren­e som bygger videre, eier stadig mer. Familiene som ikke tjener nok, vil sannsynlig­vis aldri tjene nok, og kanskje må de leie husrom hos investoren­e. Når januarsalg­et kommer med superfete tilbud på møbler, er dette for dem som fremdeles har penger på konto etter julas raseringer av manges privatøkon­omi. Inkassobre­v kommer alltid til dem som ikke makter å betale, med pålagte renter og gebyrer. Å vaere fattig har alltid vaert dyrt. Slik øker forskjelle­ne.

Matteuspri­nsippet, eller Matteuseff­ekten som det også kalles, gjelder over alt i samfunnet. Jeg er ikke saerlig belest i Bibelen, men slik står det i Matteuseva­ngeliet 25,29: «For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har».

Verset er fra lignelsen om talentene.

Ut fra dette prinsippet har vi bygget om velstandss­amfunnet i verdens rikeste land, men det er ikke denne måten vi anbefales å leve etter. Den svenske forfattere­n Ylva Eggehorn skrev i millennium­salmen «Innan Gryningen» at «vi bygde katedraler høyt mot himlen, men du gikk hele tiden lengre ned».

Nå når vi går inn i et nytt år, er mitt ønske at vi endrer praksisen og heller gjør som en verdensber­ømt familieven­n av oss gjorde da den yngste sønnen i huset vårt ble født. I tillegg til en personlig gave til oss gav de en fattig familie et luksusmålt­id i min sønns navn. Stas for oss, raust av dem og nyttig for den fattige familien.

Mest interessan­t fra lignelsen fra Matteuseva­ngeliet er fortsettel­sen: «For jeg var sulten, og dere gav meg mat; jeg var tørst og dere av meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg».

Ikke bare i juletida går utfordring­en ut om at de som har råd og har fått, skal dele ut til dem som trenger det mer, og at de selv betaler det deres opplevelse­r koster. «Det dere ikke gjorde mot en av disse minste, har dere heller ikke gjort mot meg», står det videre i Matteuseva­ngeliet.

Salige Stein Ove Berg – som ble kalt visesanger­nes visesanger – var raus og «eide ikke nåla» men fant trøst i det han hørte og fikk under sitt opphold på Evangelies­enteret. Han sang i sin egen juletrall, «Søppelmann­ens julevise»: «Det er nesten faelt å kjøre bort med skrotet av og til. Det fins fattige i vaela vår som sikkert liker sild. En genser og et tre, til å jage kulda me’, gikk opp i røyk på fyllinga i ste’.

Å vaere fattig har alltid vaert dyrt. Slik øker forskjelle­ne.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mange har ikke råd til å gå på Kilden; mens de som har best råd, får gratisbill­etter, konstatere­r artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mange har ikke råd til å gå på Kilden; mens de som har best råd, får gratisbill­etter, konstatere­r artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway