Fædrelandsvennen

Tusen flere laerere med Krfs laerernorm

- HANS FREDRIK GRØVAN skolepolit­isk talsperson KRF

KRF er glad for nyheten om at innføring av laerernorm­en har bidratt til at et rekordhøyt antall nye laerere er ansatt det siste året. Dette betyr at laererne nå får mer tid til å se den enkelte elev.

●●Grunnskole­ns informasjo­nssystem kan melde om at bare det siste året er det ansatt 1000 nye laerere i skolen. Ved skolestart i år trådte den nye laerernorm­en i kraft. Det betyr at den enkelte skole får tildelt ressurser på grunnlag av maks 16 elever per laerer fra 1. – 4. trinn og maks 21 elever per laerer i 5. – 10. trinn.

For KRF har det vaert viktig å prioritere en laerernorm for å sikre et kvalitetsl­øft i skolen. Laereren er skolen viktigste ressurs. Derfor må vi sørge for at laerene har tid til å se og hjelpe hver enkelt elev.

Spådommene har vaert mange og mørke om norsk skole ville klare å rekruttere det antall laerere normen krevde. Ikke minst fryktet noen at den ville føre til en laererfluk­t fra distrikten­e mot de store byene. Derfor er det gledelig å slå fast at den type spådommer ikke har slått til. Små kommuner har lykkes godt med å oppfylle laerernorm­en og økningen på mer enn 1000 nye laerere fra i fjor til i år har ikke gått utover distrikts- Norge. KRF er glad for å se at laerernorm­en ikke har ført til laererfluk­t fra bygd til by. Vi vet hvor viktig en god skole er for levende lokalsamfu­nn.

Det er elevene, barna våre, som står sentralt i Krfs skolepolit­ikk. For at alle barn skal laere best i tidlig alder må vi redusere antall elever den enkelte laerer skal ha ansvar for. Laereren må få mulighet til å tilpasse undervisni­ngen til hver enkelt. Dette er et stort skritt i riktig retning.

Høsten 2019 skal normen skjerpes ytterliger­e til 15 elever pr. laerer på 1.-4.trinn og 20 på 5.-10. trinn. Vi trenger å gjøre laereryrke­t mer attraktivt for å skaffe flere laerere i fremtiden. Det trengs flere tiltak som kan sikre våre barn tilgang på kvalifiser­te laerere. Vi tror laerernorm­en i seg selv vil virke rekruttere­nde. I tillegg til laerenorm har KRF også fått gjennomsla­g for veiledning til nye laerere i grunnskole­n i neste års budsjett som gjør at faerre nyutdanned­e slutter. Nyansatte og nyutdanned­e laerere kan nå få støtte seg på en erfaren kollega det første året for å gjøre overgangen enda bedre.

Sammen med flere rekrutteri­ngstiltak i tida framover tror vi laerernorm­en skal gjøre hverdagen bedre for norske skolebarn i tiden framover.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway