Fædrelandsvennen

Deilig er jorden?

- KNUT SAND BAKKEN pensjonert prest

Vi har sunget den ofte denne høytiden, salmen «Deilig er jorden.»

●●Den er på mange måter en protestsal­me. B S Ingemann skrev den i 1850 mens han var rystet over den brutale krigen mellom Danmark og Preussen.

Men det er ikke bare en protest. Salmen er også fylt av drømmer og håp - en tid uten krig og fattigdom hvor «menneskeve­rd» er mer enn et begrep ved festtaler!

Ved inngangen til er nytt år er det mange skyer i horisonten, ikke bare ute, men også her hjemme. Vi har hørt juleevange­liet slik Lukas forteller det. Det skildrer livet til gjetere, snekkere og en fattig kvinne i Romerriket, langt fra maktens høyborg, Rom. For de levde i utkanten. Det er det også mange her hjemme som gjør. De føler at de ikke blir hørt da de lever i periferien langt borte fra de som bestemmer. Men ordene lyder fremdeles til alle som strever og føler seg overkjørt: «Frykt ikke!»

Men det er mange som spiller på frykt. Det er ikke bare i Det gamle testamente­t at vi møter domsprofet­er. Vi frykter for miljøet. «Deilig er jorden» er også en skapelsess­alme! Den er en hyllest til jorden som Gud har skapt. Jeg drømte om et grønt skifte da jeg sang salmen julaften. Og jeg kjente protesten i meg mot makten som trykker mennesker ned.

Juleevange­liet viser at Gud stilte seg på de svakes side. Og han trenger en kirke som aldre glemmer det. Derfor gir vi ikke opp kampen, men synger i protest og med håp: «Deilig er jorden!»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway