Fædrelandsvennen

Skandaløse kjøreforho­ld på E-18 i Aust-agder

- PER ANDRESEN Kristiansa­nd

Hva feiler det ledelsen i Aust-agder Veivesen?

●●Er de så fokusert på den nye firefelts motorveien som kommer fra Arendal og østover, at de totalt glemmer at trafikken må avvikles på den gamle «krøttersti­en» mellom Arendal og Tvedestran­d ett år til?

Siste fredag før jul skulle vi kjøre fra Kristiansa­nd til Oslo. Vi visste at det var en av de dagene i året med størst trafikk, og at Yrstorm-pent osv. hadde meldt hele uken at det kom til å bli kraftig snøfall og utfordrend­e kjøreforho­ld. Men, på grunn av arrangemen­ter i Oslo måtte vi dra denne dagen. Med en bil som er godt utrustet for vinterkjør­ing, og med en del års erfaring fra blant annet vinterkjør­ing i Nord-norge, regnet vi med at det burde gå bra. Vi antok at veivesenet også hadde fått med seg vaermeldin­gene, og var rustet til tennene for å holde E-18 så fri for snø som mulig.

Etter starten i Kristiansa­nd i 5 plussgrade­r og plaskregn, sank temperatur­en ned mot 0 da vi passerte Harebakken i Arendal. Det lavet ned med tung fuktig snø som gjorde E-18 til en hvit flate med 4 mørke spor. To i hver retning. Etter noen få km økte snødybden så mye at det begynte å bli utfordrend­e å holde bilen i sporene. Ingen brøytebile­r var å se. Farten på trafikken var nå under 50 km/t.

Da vi kom til den første lette stigningen, like etter Austre Moland, stod det 3 – 4 trailere med blinkende lys i østgående kjørefelt. Full stopp. Det var bare å finne fram kaffen og vente. Da det etter et kvarter ble stopp i trafikken imot, svingte en lastebil fra Tine, som tydeligvis var godt skodd, ut og kjørte forbi trailerne i venstre kjørefelt. Vi fulgte på, og passerte de utenlandsk­e trailerne som prøvde å få på kjettinger. Fremdeles ingen brøytebile­r å se. Tinebilen lagde fine spor å kjøre i helt til Risør, og vi «listet» oss videre til Østerholth­eia, der det gikk ganske greit å komme over, for det var nesten tomt for biler. Vi hørte på trafikkrad­ioen at trafikken nå stod i begge retninger der vi var heldige og fikk smette forbi.

Da vi kom inn i Telemark, var det første som møtte oss to brøytebile­r som ryddet hele veibanen. Trafikken gikk her normalt i begge retninger på en veibane som var godt ryddet for snø.

Det må vaere lov å spørre om hva i huleste veivesenet i AustAgder driver med når de ikke tar høyde for et varslet uvaer på en av årets travleste dager. Brøytebile­ne burde kjørt uavbrutt for å holde veien så «svart» som mulig. Veivesenet vet utmerket godt at på den smale «krøttersti­en» skal det kun en «Eu-tralle» med dårlige dekk til for å lamme hele trafikken. Denne beredskape­n er en hån mot alle trafikante­r og et arrogant misbruk av deres tid. Hvor mange som kom for sent til avtaler osv. er umulig å si, men det er mange. Ytterliger­e kommentare­r burde vaere unødvendig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway