Fædrelandsvennen

Ny E39 - svar til Ervik, Nissen og Pedersen

- JON HARALD RØMTELAND

Herrene ovenfor viser i Fvn til Kyoto- 1997 og Parisavtal­en 2015, hvor «Det grønne skiftet» ble det nye moteordet.

●●Dette pålegger oss en radikal endring av vaner og forbruk, for å nå klimamål og forbruk av natur, skriver de.

Dersom herrene mener at vi skal nå klimamålet ved gjenbruk av eksisteren­de E39-trasè, viser dette hvor lite de forstår av det overforbru­k av energi og forurensni­ng som en slik løsning innebaerer. Energispar­ende og mindre forurensen­de veger krever andre løsninger enn det herrene anbefaler, dersom vi skal ha muligheter for å nå klimamålet.

Dobbeltspo­ret jernbane og moderne veger er arealkreve­nde. Jeg vet det, for jeg har vaert med å bygge dette både i Norge og Sverige. Men når landene rundt oss innså dette for vel 30 år siden, så var det mest på grunn av at det var god transport- og/ samfunnsøk­onomi å gjøre det. Som de fleste forstår, så har utslipp direkte sammenheng med forbruk.

Dessuten vil en utbygging/gjenbruksl­øsning langs eksisteren­de E39 vaere svaert fordyrende på grunn av dårlig framdrift, både for trafikk og under bygging, hvor entreprenø­r må forvente betydelig stopptid både på maskiner og mannskap. Dette gjenspeile­s i anbud som blir levert.

Så skriver Ervik, Nissen og Pedersen at jeg ikke synes å vaere opptatt av natur, og viser til et område, sannsynlig­vis ved Storevann i Lindesnes, hvor NVE for et år siden stoppet utbygging for kraftverk av naturhensy­n. Så vidt meg bekjent, så kommer E39trasè gjennom dette området til å gå i tunnel. Dersom herrene i NF har løsninger som kan bidra til å bedre miljøet, så tror jeg de fleste synes dette er velkomment. Men det forutsette­r at de er litt mer faktaorien­tert enn hva tilfellet har vaert til nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway