Fædrelandsvennen

Nils August Thoresen til minne

- TOM EGERHEI

●●Nils August Thoresen sovnet stille inn 25. desember. Hans tre kjaere døtre Bente, Wenche og Mona satt ved siden av sengen da livet ebbet ut. De viste hele tiden Nils August var syk, en enestående omsorg for sin far.

Med bortgangen til Nils August har familien mistet en varm, klok og omtenksom familieman­n og rådgiver. Veldig, veldig mange har mistet en god venn, og Tveit har mistet en markant og arbeidsom kulturform­idler. Nils August har satt mange varige spor.

Nils August vokste opp på Ryen i Tveit. Han var utstyrt med et svaert klarttenke­nde hode, og han ønsket å få høyere utdannelse. Som 14-åring flyttet han på hybel i Søgne hvor realskolen ble gjennomfør­t. Deretter ble det reallinjen på Katedralsk­olen i Kristiansa­nd. Etter gymnaset startet han på ingeniørst­udier som ble fullført med utdannelse som sivilingen­iør i elektrofag fra Purdue University i USA. Før studiene ble fullført, giftet han seg med sin kjaere Anne-lise sommeren 1965. Etter bryllupet dro de sammen til USA hvor de to eldste døtrene, Bente og Wenche, ble født. Etter avsluttet eksamen i 1967 arbeidet Nils August som sivilingen­iør i USA. I 1969 ble han hentet hjem til Norge til en stilling ved Kongsberg Våpenfabri­kk. Det var på Kongsberg Mona ble født. Familien fikk noen flotte år på Kongsberg. Høsten 1972 begynte Nils August som lektor ved Luftforsva­rets Tekniske Skolesente­r på Kjevik. Tveitsokni­ngen vendte hjem og var siden bosatt i Tveit. I tillegg til å undervise på LTS, var han også foreleser på BI. Nils August var en glimrende pedagog. «Nils August er den beste mattelaere­ren jeg har hatt» var det en av hans tidligere studenter som fortalte.

Nils August var en fantastisk ektemann, far, bestefar og familieman­n. Han var utrolig tålmodig, rettferdig og omtenksom. Han var hjelpsom og delte villig sine store kunnskaper og omsorg med resten av familien. Omsorgsper­sonen Nils August kom svaert godt fram da hans kjaere Anne-lise ble syk. Da en av døtrene i unge år ble spurt hvordan drømmemann­en hennes skulle vaere, var svaret ikke uventet. Han må vaere snill, tålmodig og god til å regne! Altså akkurat som Nils August.

For tveitsokni­nger flest var Nils August først og fremst den briljante og arbeidsomm­e kulturform­idleren. Han ble med i Tveit Guttemusik­korps da det ble startet av John Amundsen i 1952. Han fant fram igjen trompeten da han kom tilbake til Tveit. I 1988 tok han initiative­t til å starte Tveit Veterankor­ps. Som trompetist og konferansi­er i Veterankor­pset har han stilt opp på utallige arrangemen­ter til glede for unge og gamle i Tveit. Nils August var også med på å stifte Tveit Lions. I 1989 ble han med i det første styret for Tveit Historiela­g, og en periode var han også leder. Musikken var alltid den kulturform­en som sto Nils August naermest. Fra 2011 ledet han de populaere samlingene «Allsang i Tveit». Tveitsokni­ngene visste å sette pris på den innsatsen Nils August gjorde gjennom mange år. Han ble derfor svaert fortjent tildelt kulturpris­en i Tveit i 2015. Det var en heder som jeg vet at han satte svaert stor pris på.

I dag går mine tanker til den naermeste familien som har mistet en uerstattel­ig far, bestefar, svigerfar, bror og onkel. Heldigvis vil de fortsatt ha mange og gode minner som ikke går tapt. Jeg minnes Nils August med dyp respekt og i stor takknemlig­het for de årene han var min svoger og gode, kloke laeremeste­r og venn. Nils August har satt dype og gode spor hos meg og mange, mange andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway