Fædrelandsvennen

Carlsen tok historisk Vm-tittel i lynsjakk

- NTB

Magnus Carlsen storspilte og vant lynsjakk-vm uten tap. Han er førstemann til å vinne fire Vm-titler i sjakkens raskeste «fartsdisip­lin».

Den norske tittelfors­vareren tok teten alene fra søndagens første parti og slapp aldri taket. Spenningen varte helt inn til mesterskap­ets 21. og siste parti. Avgjørelse­n falt da Carlsen slo ukrainske Anton Korobov med hvite brikker.

Han ble verdensmes­ter med 13 seirer og åtte remis over to dager i St. Petersburg. Til slutt var det bare polske Jan-krzysztof Duda som kunne snyte den norske eneren for nok en Vm-tittel. Et halvt poeng skilte i toppen før siste runde.

Det ble drama i Carlsens nest siste parti. Da skulle han møte barndomsve­nnen Jan Nepomnjats­jtsji, men russeren var ikke på plass ved brettet da partiet startet. Dommeren satte i gang klokka, og først halvannet minutt senere dukket Nepomnjats­jtsji opp.

Carlsen utnyttet ikke tidsfordel­en mot kompisen. Han lot den jevnaldren­de russeren få remis da han spurte om det. I sosiale medier ble Carlsen hyllet for å vise god sportsånd. Sjakkenere­n fra Lommedalen ville at dommeren skulle stoppe tiden da Nepomnjats­jtsji var borte, men ble ikke hørt.

Ingen har tidligere klart å ta fire Vm-titler i lynsjakk. Carlsen har i likhet med Aleksandr Grisjtsjuk hatt tre lynsjakkti­tler fram til nå. Triumfen gjør at Carlsen også er den første i sjakkhisto­rien med ti Vm-titler totalt.

Carlsen gikk ubeseiret gjennom samtlige av lørdagens tolv Vm-partier og fortsatte storspille­t søndag. Den norske tittelfors­vareren slo i tur og orden Anish Giri, Wang Hao, Zhamsaran Tsydypov og Savelij Golubov på overlegent vis.

Med hvite brikker innledet han søndagens første parti svaert offensivt. Giri havnet kjapt i kjempetrøb­bel og var ikke i naerheten av noe som helst. Til slutt rant tiden ut for nederlende­ren.

Carlsen var åpenbart strålende fornøyd med å ha ydmyket Giri i St. Petersburg. Carlsen kjenner Giri svaert godt. De to har holdt en ordkrig gående i en årrekke.

Det var knyttet spenning om Usa-stjernen Hikaru Nakamura ville bryte Carlsens ubeseirede rekke i det 17. partiet, men med hvite brikker presset nordmannen fram evig sjakk, og rivalene måtte ta til takke med remis.

Duda kunne tangere ledelsen, men spilte patt mot Sergej Karjakin, som var Carlsens Vm-motstander i klassisk sjakk i 2016.

Videre ble det remis mot Boris Gelfand og seier mot Shakhrijar Mamedjarov for nordmannen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Magnus Carlsen kunne smile etter å ha blitt verdensmes­ter i lynsjakk – igjen.
FOTO: NTB SCANPIX Magnus Carlsen kunne smile etter å ha blitt verdensmes­ter i lynsjakk – igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway