Fædrelandsvennen

Nyttårsløf­ter?

Dette bør du ha tenkt gjennom før du går i gang med å endre livsstil.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Da Trine Lohne (46) bestemte seg for å ta tak i egen helse, måtte hun snu tankegange­n. Her er ekspertene­s 14 råd.

Det er straks 2019, og høytid for nyttårsfor­setter. Er du blant dem som vil kaste seg på bølgen, og bruke det nye året til å ta tak i egen helse? I så fall er det ikke noe du bør ta lett på.

Treningsse­ntrene er i januar hvert eneste år overfylt av kvinner og menn som tilsynelat­ende har bestemt seg for et nytt og lettere liv, men ut i februar er ofte sofafaktor­en igjen høy og treningsiv­eren lav.

Trine Lohne fra Kristiansa­nd er en av dem som klarte å snu sine egne vaner.

– Får jeg litt tid mellom møter, tar jeg ofte en tur ut hit. Det er nydelig med en rask gåtur midt i arbeidsdag­en, sier hun idet hun runder Tangen, bare noen svømmetak unna Bystranda i Kristiansa­nd.

– DET VIL KOMME NEDTURER

Monica K. Torstveit, professor i idrettsvit­enskap ved Universite­tet i Agder, tror at det i mange tilfeller skorter på planleggin­g og mentale forberedel­ser i forkant.

– Noe av det viktigste man kan gjøre er å forberede seg på at det vil komme nedturer, at ikke alt nødvendigv­is vil gå som planlagt, sier hun.

– I mange tilfeller tror jeg folk da gir opp, og stempler prosjektet som mislykket. Men slike nedturer opplever alle – også dem som lykkes. Når man ikke får gjort det man ønsket den dagen eller den uken, må man bare fortelle seg selv at det kommer nye dager og nye uker, sier Torstveit.

VIRKET IKKE, VERKET

For gründer og kokken Trine Lohne hadde lange arbeidsdag­er gått på bekostning av trening i en årrekke – inntil hun til slutt fant ut at kroppen verket i stedet for å virke. Da bestemte hun seg for å ta tak. Men i stedet for å fokusere på alt hun ikke kunne gjøre lenger, ga hennes mentor et lurt råd:

– Finn først ut av hva du ønsker mer av i livet, fremfor å ha fokus på hva det må bli mindre av, sier hun.

– For meg skjedde endringen først da jeg forsto at det var mine tanker som måtte endres, ikke bare matvanene mine. Jeg ønsket å fylle livet med mer tid til venner, mer tid i naturen, mer ro og balanse. Jeg ønsket å kunne trene for å få energi og glede. Da jeg greide å sette ord på at dette var det viktigste for meg, ble det så uendelig mye lettere å prioritere, sier Lohne.

46-åringen bruker svømming, rask gange og jogging som sine treningsme­toder.

– SKRIV NED

Idrettspro­fessor Torstveit mener tankegange­n til Lohne har vaert en suksessfak­tor, samtidig slår hun også et slag for å lage en skriftlig plan før man går i gang.

– Folk er forskjelli­ge, og for noen fungerer det å bare ha en plan i hodet. Men for veldig mange gjelder det å ha en skriftlig avtale med deg selv, sier hun.

– Flere idrettsutø­vere jeg følger opp har en restitusjo­nsplan der de for eksempel en gang hver uke planlegger måltid og innkjøp av mat. Slik kan også «hvermannse­n» planlegge sitt kosthold og sin aktivitet. Og når man skriver ting ned, er det også mye enklere å evaluere i ettertid hva som fungerte og hva som ikke fungerte.

KOMME INNENFRA

Torstveit understrek­er også viktighete­n av at ønske om livsstilse­ndring må komme innenfra.

– For å lykkes må man virkelig ha bestemt seg på forhånd. Det hjelper ikke om ektefellen eller kompisen din oppfordrer deg til å endre livsstil hvis ikke ønsket kommer innenfra, sier hun.

Og at det blir tøft i starten, er Torstveit ikke i tvil om.

– Men kommer man seg over kneiken og holder ut i syv-åtte uker, er mye gjort. Da kan man også snakke om at man har innarbeide­t seg en ny vane, sier idrettspro­fessoren.

Hennes aller beste råd for å komme i gang, er likevel dette:

– Suksesskri­teriet er å gjøre dette sammen med noen. Da blir alt som oftest mye mer lystbetont.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV BREEN (UIA) ?? Monica K. Torstveit er professor i idrettsvit­enskap ved Universite­tet i Agder. Hun forteller at noe av det viktigste du kan gjøre inn mot nyåret er å forberede deg godt.
FOTO: OLAV BREEN (UIA) Monica K. Torstveit er professor i idrettsvit­enskap ved Universite­tet i Agder. Hun forteller at noe av det viktigste du kan gjøre inn mot nyåret er å forberede deg godt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway