Fædrelandsvennen

Svar på fredagens leder

- TOR STÅLE STÅLESEN

Det er gått et år siden dommen ble avsagt og rettens flertall slo fast at de to ansatte i Søgne kommune hadde hatt et uforsvarli­g arbeidsmil­jø.

Videre at det hadde forekommet ulovlig gjengjelde­lse etter varsling og at de skulle få tilbake arbeidsopp­gavene sine.

Som part i saken kunne kommunen enten vedta dommen på stedet, ta betenkning­stid eller anke. De brukte den nødvendige betenkning­en og både administra­sjonens ledelse og et enstemmig kommunesty­re unnlot å anke men vedtok den med den begrunnels­en som ble gitt. Det betyr at både administra­sjonenes leder og kommunesty­ret erkjenner fakta i saken. Altså at gjengjelde­lse har funnet sted som følge av en varsling. I tillegg fastslår tingretten at de to varslerne skal ha sine arbeidsopp­gaver tilbake.

Med dette som bakgrunn er det rett og slett uforståeli­g at folkevalgt­e kan erkjenne feil som kommunen har begått og deretter unnlate å gjøre noe. Slik er det imidlertid i Søgne kommune. Vi har en gjeng med tafatte og lite troverdige politikere.

Det som er enda vanskelige­re for meg å forstå er at fylkespart­iene som er overordnet kommunepar­tiene ikke har reagert på oppførsele­n til de lokale politikern­e. At Fylkesmann­en heller ikke har tatt tak i problemet har jeg aldri fått en forståelig forklaring på. Det ble hevdet fra mine egne partifelle­r at Fylkesmann­en bare tar tak i de forvaltnin­gsmessige forhold i en sak og at det er årsaken til at Fylkesmann­en ikke har blandet seg inn. Dersom ikke en oppfølging av en tingrettsd­om blir sett på som forvaltnin­gsmessig forhold, så må jeg si at jeg mister litt av troen på forvaltnin­gen generelt.

Ut fra det dommen sier skal de to varslerne ha tilbake de arbeidsopp­gavene de hadde. Det er ikke snakk om at de skal få tilbud om andre arbeidsopp­gaver og slett ikke hospiterin­gsstilling­er i den nye storkommun­en eller i Songdalen. Det er på dette punktet administra­sjonen med rådmannen i spissen bommer totalt på hva som bør og skal gjøres. Det at han ikke følger opp burde få politikern­e til å reagere med å pålegge han å rydde opp. Om han ikke skulle klare det burde han få beskjed om at hans dager er talte i Søgne kommune.

I mitt siste blogginnle­gg var det over 1100 personer som var innom og kikket. Det er ikke mange som forstår situasjone­n som har oppstått i Søgne. De fleste er imidlertid av den oppfatning at dersom politikere ikke har større integritet enn det de viser i denne bygda, så vil politikken i ny storkommun­e lide under det. De fleste gir uttrykk for at de er enige i mine betraktnin­ger om at både fylkespart­iene og Fylkesmann burde ta tak i problemene, men slik er det ikke.

Det finnes enda tid og anledning til å rydde opp før vi formelt slår oss sammen, men det er lite som tyder på vilje til det. Alle vet at partiene Ap og Høyre sammen kunne ha stått for et flertall alene om å rydde opp, men personene i Høyres kommunesty­regruppe vingler og er uten ryggrad. At Høyres fylkespart­i med sine to ledere, Harald Furre og Arne Thomassen, stilltiend­e kan sitte og se på at deres partifelle­r ikke vil rydde opp for varslerne, er meg helt uforståeli­g. Hva slags ombudsroll­e er det de ivaretar?

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTER ?? Det er rett og slett uforståeli­g at folkevalgt­e kan erkjenne feil som kommunen har begått og deretter unnlate å gjøre noe, skriver innsendere­n.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTER Det er rett og slett uforståeli­g at folkevalgt­e kan erkjenne feil som kommunen har begått og deretter unnlate å gjøre noe, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway