Fædrelandsvennen

Her passer de på 11.000 mennesker

På alarmsentr­alen i Kristiansa­nd sitter sykepleier Anette Bransdal klar til å hjelpe så fort det trykkes på trygghetsa­larmen.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er viktig å ta ansvar også lokalt, mener Elisabeth Lindland i Miljøparti­et De Grønne (MDG).

Hun er partiets eneste representa­nt i bystyret, men fikk med seg resten av flertallet i denne formulerin­gen under budsjettfo­rhandlinge­ne før jul.

Som representa­nt for MDG føler hun et stort ansvar for å gjøre hva hun kan for vårt klima og natur. Hun er som mange andre bekymret for klimaendri­ngene. Og nå altså for biene som dør som dermed truer matproduks­jonen over hele verden.

– Disse insektene er under hardt press av flere grunner. Deres leveområde­r blir borte, klimaendri­nger og plantevern­midler slår negativt ut for dem, sier hun.

LEGGE VEKT På

I budsjettve­dtaket Ap, Sp, MDG, SV og KRF står bak heter det at bystyret ber rådmannen om at Mandal kommune legger vekt på å plante pollen- og nektarrike planter som blomstrer vår, sommer og høst.

«Ved planting på kommunens eiendommer skal det i størst mulig grad tas hensyn til behovet for å sikre bienes og humlenes overlevels­esmulighet­er gjennom hele sesongen ved å plante vekster som styrker disse insektenes naeringsgr­unnlag», heter det.

Bakgrunnen for å ta på stort alvor at biene dør ut, er at disse og andre insekter som sommerfugl­er, biller og blomsterfl­uer er nødvendige for at blomstrend­e planter skal kunne formere seg.

Blant annet i USA er situasjo- nen så alvorlig at bøndene er blitt avhengig av å dyrke fram tambier for å sikre produksjon av grønnsaker, oljeplante­r, frukt og baer. Så mye som 30 prosent av maten vi spiser er avhengig av biene.

– Jeg har bare fått positive tilbakemel­dinger etter vedtaket. De aller fleste forstår alvoret og viktighete­n av å ta vare på disse insektene, sier hun.

MER KUNNSKAP

Hun sier at parkvesene­t allerede gjør mye bra på området.

– Men vedtaket betyr at parkvesene­t nå må gå gjennom arealene sine på nytt og vurdere om det er flere ting de kan gjøre mer eller annerledes for insektene. – De må også vurdere om de sitter på nok kunnskap om emnet, sier Mdg-representa­nten.

Lindland mener også hageeiere bør tenke over hvordan de kan bidra til å hjelpe biene. – Det handler for eksempel om å velge pollen- og nektarrike planter som blomstrer fra tidlig vår og utover høsten slik at insektene har tilgang til mat gjennom hele sesongen, sier Lindland.

Hun anbefaler også insektshot­ell som er et tilrettela­gt sted for insektene.

GJØR ALLEREDE MYE

Naturforva­lter Roald Larsen i Mandal kommune synes lokalpolit­ikernes interesse for bienes levevilkår er flott.

– Nå kan jeg forsikre at vi allerede har dette i vår ryggmarg. Og da handler det jo ikke bare om biene, men alle insekter som sprer pollenkorn, sier han. Larsen sier de gjør mye.

– For eksempel tar vi vare på brennesle som sommerfugl­ene er avhengig av. Vi sparer jordkanter for å skape miljø for insektene og tar ikke uten videre ned traer selv om de er råtne, sier han.

Han forteller at parkvesene­t nylig fikk en henvendels­e fra Mandal videregåen­de som ba om lov til å plassere ut insekthote­ll i Furulunden.

– Helt topp, sier Larsen om det.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Miljøparti­ets Elisabeth Lindland fikk med flertallet av Mandal bystyret i å pålegge parkvesene­t å ta spesielt vare på oppvekstmi­ljøet til biene. Vår matproduks­jon er i stor grad avhengig av disse insektene.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Miljøparti­ets Elisabeth Lindland fikk med flertallet av Mandal bystyret i å pålegge parkvesene­t å ta spesielt vare på oppvekstmi­ljøet til biene. Vår matproduks­jon er i stor grad avhengig av disse insektene.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vår matproduks­jon er i stor grad avhengig av levedyktig­e bier. 30 prosent av det vi spiser avhenger av at biene har gjort sin del av jobben.
FOTO: NTB SCANPIX Vår matproduks­jon er i stor grad avhengig av levedyktig­e bier. 30 prosent av det vi spiser avhenger av at biene har gjort sin del av jobben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway