Fædrelandsvennen

– Kjenner på et kjempeansv­ar

– Vi kjenner på et kjempeansv­ar. Det er skapt mange og store forventnin­ger også utenfor partiet om at vi skal få til dette.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det sier Krfs forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad og hans medforhand­ler Erik Lunde til Faedreland­svennen kort tid før de setter seg til forhandlin­gsbordet på Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland.

– Vi kan tilby noe ingen av de andre har – nemlig muligheten for å danne en flertallre­gjering, smiler Ropstad og varmer seg ved bålpannen som er satt opp på gårdsplass­en.

– Og det betyr stabilitet og trygghet for politikken, legger han til.

Pressen slipper ikke innenfor dørene der Høyre, Frp, Venstre og KRF nå skal forsøke å danne den første borgerlige flertallsr­egjering siden 1985.

– JEG ER OPTIMIST

Da Venstre gikk i forhandlin­ger på Jeløya for nøyaktig ett år siden, lå tåka tjukk som graut over forhandler­ne. På Hadeland skinner sola fra skyfri himmel. Men det er iskaldt, og de to aust-egdene skrider offensivt til verket:

– Jeg er optimist. Det hadde ikke vaert noen vits i å sitte her hvis jeg ikke trodde vi kunne bli enige, sier Ropstad. Men stortingsr­epresentan­ten fra Evje og Hornnes gjentar mantraet om at de «ikke går i regjering for en hver pris».

– Landsmøtet har gitt oss i oppdrag å forsøke å bli enige, og det skal vi forsøke på, sier Lunde.

«RØDE LUNDE»

Krf-politikere­n fra Risør som sitter i Oslo bystyre og nylig har flyttet til Kristiansa­nd, tilhører den «røde» siden i partiet. Men han avviser at han er med i forhandlin­gsdelegasj­onen som et gissel:

– Jeg er ikke glad i betegnelse­ne «røde» og «blå», og er slett ikke noe gissel. Først og fremst represente­rer vi hele partiet. For selv om vi var uenige om retningsva­lg, står vi sammen om de viktigste sakene, og skal forhandle og samarbeide som ett parti, understrek­er Lunde.

ABORT På BORDET

Listen over saker som skiller de fire partiene er lang, og saerlig er det Kjell Ingolf Ropstads offensiv for endring av abortloven som har vakt sterke tverrpolit­iske reaksjoner.

– Hvor viktig er det for KRF at det blir en substansie­ll endring av abortloven?

– Det har vaert mye oppmerksom­het omkring den fordi det er et kontrovers­ielt spørsmål, men det er klart jeg håper vi kan få til ting der.

– Hva er «ting»?

– Det vil jeg ikke spekulere rundt i media, men vi ønsker å bekjempe sorterings­samfunnet og skape et samfunn for alle der det ikke er menneskers egenskaper som bestemmer verdien, svarer Ropstad

LIKEVERDSR­EFORM

– En ting er endring av abortloven, men like viktig er det å endre situasjone­n for familier med barn med spesielle behov. Dette har Erik skrevet bok om, og han går meget prinsipiel­t og ideologisk til verks. Og det handler om mer enn paragrafer, det handler om likeverdsr­eformen som vi håper å få til, legger han til.

Erik Lunde ga i fjor ut boken «Uønsket - mennesket i sorteringe­ns tid», og likeverd er en av kjernesake­ne der KRF ønsker å sette sitt stempel i en ny regjering.

ERNAS TALE

– Hvordan vil Norge merke at KRF kommer i regjering?

– Det blir et varmere samfunn med plass til alle, svarer forhandlin­gslederen.

– Jeg synes Erna holdt en god nyttårstal­e der hun konsentrer­te seg om barn og unges oppvekst. Barn og unge vil bli løftet med KRF i regjering. Men etter å ha hørt Ernas nyttårstal­e synes jeg at vi gjennom sonderinge­ne allerede har satt preg på regjeringe­n, smiler Lunde.

– I tillegg er det viktig for oss med global kamp mot fattigdom og for klima, legger han til.

– Og så ønsker vi en regjering som løfter de kristne verdiene og den kristne kulturarve­n, presiserer Ropstad.

LISTHAUG VED BORDET

Partileder Knut Arild Hareides motvilje mot Frps nestleder Sylvi Listhaug lå i høst tungt over Krfs retningsva­lg og påfølgende dype splittelse. Nå skal de to forhandle med nettopp Listhaug:

– Det går bra. Vi snakker godt om politiske saker med alle som sitter rundt bordet. Når vi sitter der er vi opptatt av å finne løsninger, og debatten der er ikke like skarp som ute i offentligh­eten, sier de to.

– Og vi er ikke her for å spenne bein for Frp. Vi er her for å skape en baerekraft­ig og god regjering som kan omstille Norge. Jeg mener KRF har den beste politikken og de beste svarene, og nå skal vi prøve å få så mange gjennomsla­g som mulig, sier Ropstad.

Og småbarnsfa­ren legger til at han kommer til å sove godt om natten uten barnegråt her på fredelige Hadeland.

– Men jeg kommer nok til å lengte litt til Kristiansa­nd, erkjenner Erik Lunde.

De to forhandler­ne sier de er svaert godt forberedt etter uker med sonderinge­r før jul, og ser fram til å sette i gang for alvor:

– Vi er ikke nervøse, men vi kjenner på spenningen, sier de to.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Vi er ikke nervøse, men vi kjenner på spenningen, sier de to sørlending­ene som kan bidra til at Norge får ny regjering, Krfs forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og medforhand­ler Erik Lunde.
FOTO: TONE SANDBERG – Vi er ikke nervøse, men vi kjenner på spenningen, sier de to sørlending­ene som kan bidra til at Norge får ny regjering, Krfs forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og medforhand­ler Erik Lunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway