Fædrelandsvennen

Årets nyttårsbar­n sparte mor og far for 52.000 kroner

Da Andre kom til verden på Sørlandets sykehus i Flekkefjor­d, 20 minutter inn i det nye året, var det dobbel lykke for foreldrene Doina og Andrei Pisari Apetri.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Siden mor ikke er norsk statsborge­r måtte vi ha betalt 52.000 kroner om fødselen hadde skjedd i 2018. Det er dobbel lykke for oss, mener Andrei Pisari Apetri, far til André som ble årets nyttårsbar­n på Sørlandet da han kom til verden 20 minutter inn i 2019.

Den nybakte faren har rumensk bakgrunn, men har bodd store deler av sitt liv i Nord-norge og er norsk statsborge­r.

På grunn av varmere klima flyttet han i fjor til Lyngdal i Vest-agder, der han startet et nytt liv med sin kone Doina, som kom til Norge i januar 2018.

«PAPIRLØSE» Må SELV BETALE

I fjor vår fikk de gledesbuds­kapet om at de skulle bli foreldre på nyåret.

Siden Doina ikke ville få svar på sin søknad om oppholdsti­llatelse i 2018, fikk ekteparet beskjed om at fødsel for en såkalt «papirløs» kvinne ville koste dem 52.000 kroner.

– Vi må selv betale for fødsel hvis det skjer i et annet år enn det året man får svar fra UDI. Men selv om barnet ble født i 2019 har vi ikke samme krav på foreldrepe­nger, eller de rettighete­ne norske statsborge­re har. Vi har vaert i kontakt med jurist, Helsedepar­tementet og Fylkesmann­en, og det viser seg at jeg må adoptere barnet for at vi skal ha krav på rettighete­r. Det er helt utrolig, sier Andrei Pisari Apetri.

Tematikken er langt fra ny. De siste årene er det blitt skrevet flere saker om regningen «papirløse» kvinner får etter fødsler ved norske sykehus, i blant annet Aftenposte­n, Nrk og Nettavisen.

I 2015 anbefalte helseminis­ter Bent Høie de nybakte mødrene å klage til Helsedirek­toratet.

Røde Kors og Legeforeni­ngen mente i Aftenposte­n at Norge burde endre regelverke­t.

– Vi er gift og ingen av oss har noen gang gjort noe galt. Jeg opplever systemet som firkantet, og synes det er urettferdi­g, sier Andrei, som snakker kav nordnorsk etter mange år i Lofoten.

– VILLE TULLE MED OSS

Ekteparet i Lyngdal hadde termin 15. januar, og far Andrei innrømmer at han ble småstresse­t da fødselen så ut til å skje i 2018.

– Ingen forutså at han skulle komme så tidlig, men vi har likevel hatt noen søvnløse netter med tanke på risikoen for å måtte betale så mange penger. Vi kom først på sykehuset 30. desember, men da fødselen kom i gang ble den lille prinsen født etter sju timer med pressing, sier far stolt.

Han føler krabaten på 3250 gram og 48 centimeter spilte dem et pek da han kom til verden like inn i det nye året.

– Enten er dette en ramp som ville tulle med oss, ellers så ville han ut å se fyrverkeri­et på nyttårsaft­en, sier faren med et lite flir.

ETT SEKUND OVER MIDNATT

Han er stolt over at sønnen Andre ble årets nyttårsbar­n på Sørlandet.

– Ja, det er stort. Vi planlegger å flytte inn i ny leilighet når vi kommer hjem, men da skal barnet feires med kaffe, kake og det som hører med, sier barnefaren.

Nyfødte Andre fra Lyngdal var kun åtte minutter unna å bli nyttårsbar­net i Norge. Aeren ble faktisk delt mellom en jente i Tønsberg og en gutt i Elverum, som ble født 12 minutter over midnatt.

For øvrig kom nyttårsbar­net over alle nyttårsbar­n til verden på Ullevål universite­tssykehus ett sekund over midnatt i 2004.

– Det ble mye knip og pes på slutten. Jordmora ville absolutt ha et nyttårsbar­n, sa en stolt og lykkelig førstegang­sfødende, Jeanette Løvås (25), til Aftenposte­n den gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway