Fædrelandsvennen

Ny jobb i år? Disse åtte tipsene kan vaere avgjørende

Vi viser hvordan du skriver den optimale Cv-en, samt tips til hvilke feil det er viktig å unngå i søknad og intervju.

- TEKST: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

Et nytt år står for tur, og kanskje har du ambisjoner om å gå nye veier eller klatre på karrierest­igen i 2019?

Er du lei av den gamle jobben eller rett og slett bare trenger nye utfordring­er, er det ingen grunn til ikke å forsøke noe nytt.

Vi har samlet et knippe teknikker og tips du kan dra fordel av dersom du vil bytte jobb.

Først: Sjekk hvordan du fremstår i sosiale medier

Det er ikke alt man har lyst til å vise sin potensiell­e nye sjef.

I sosiale medier er ikke bilder fra studietide­n, fuktige byturer eller frittalend­e kommentare­r og statusoppd­ateringer nødvendigv­is kun forbeholdt de aller naermeste.

Også de som ikke kjenner deg, deriblant din fremtidige arbeidsgiv­er, danner seg et bilde basert på hvordan du fremstår i sosiale medier.

Oppdater Cv-en

Det kan vaere utfordrend­e å skrive en god CV. For enkelte kan det vaere vanskelig å strukturer­e all informasjo­nen, mens for andre er utfordring­en at de ikke har noe å fylle den med.

Unngå feilene i søknaden

For å få jobbtilbud kreves det gjerne at du kommer deg til et jobbinterv­ju, og det er nettopp søknaden din som skal hjelpe deg dit.

Kommer du deg ikke på intervju, kan det vaere noe med søknaden som ikke appellerer – og som gjør at arbeidsgiv­er velger deg bort.

Vi har snakket med tre eksperter som viser deg de vanligste feilene folk gjør – og hvordan du unngår dem.

Sjekk skrivefeil

Det hjelper ikke at innholdet i jobbsøknad­en er bra dersom teksten overskygge­s av dårlig språk.

– Enkelte skrivefeil kan overses, men det kommer helt an på hvem som leser. Man kan jo bli usikker på om personen virkelig har satt seg ned og brukt tid på teksten, sier Marielle Paulsen, som jobber med rekrutteri­ng.

Både søknadsbre­v og CV bør vaere ryddig, strukturer­t og lettleseli­g. Husk alltid å dobbeltsje­kke skrivefeil og grammatisk­e bommerter.

Unngå tabbene flest gjør på jobbinterv­juet

– En del jobbsøkere føler at de må overpreste­re på intervjuet og vise seg som ufeilbarli­ge. Tanken er nok god, men den kan slå feil ut, sier karriereve­ileder og gründer av cvnerden.no, René Brunsvik.

Humor kan vaere avgjørende

Er det mange kvalifiser­te søkere til en stilling du søker på, handler det om å gi det lille ekstra som trumfer de andre.

Det er her humor kommer inn. – Det er mange tilfeller der to arbeidssøk­ere har stått likt, og hvor humor har trukket det lengste strået, sier Fafo-forsker Jon Rogstad.

«Hva er dine svake sider?»

Intervjuet går sin gang, og du føler du får vist alt det positive du har å tilby en potensiell, framtidig arbeidsgiv­er. Men så kommer spørsmålet: «Hva er dine svake sider?» Hvordan unngå å spolere sjansene, men klare å fremstå best mulig – også her?

Jobbinterv­juet naermer seg slutten. Dette gjør du

Et av de kanskje viktigste øyeblikken­e i et jobbinterv­ju kommer like før slutten, når arbeidsgiv­er spør: «Har du noen spørsmål til meg?»

Ifølge Fafo-forsker Jon Rogstad er dette selve «finalen» som enten kan gi deg et fortrinn eller betydelig skade sjansene dine.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Jobbinterv­juet naermer seg slutten, men så kommer spørsmålet: «Hva er dine svake sider?». Vi gir deg tips til hva du bør svare for ikke å spolere sjansene dine.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Jobbinterv­juet naermer seg slutten, men så kommer spørsmålet: «Hva er dine svake sider?». Vi gir deg tips til hva du bør svare for ikke å spolere sjansene dine.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det er viktig å sjekke skrivefeil i Cv-en og jobbsøknad­en før du sender dem inn.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det er viktig å sjekke skrivefeil i Cv-en og jobbsøknad­en før du sender dem inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway