Fædrelandsvennen

Smell for to premiummer­ker

- TOR MJAALAND

Nybilsalge­t på Sørlandet har gått svakt ned i 2018 sammenlikn­et med toppåret 2018. Overgangen til elbiler fortsetter for fullt.

Bilforhand­lere som har manglet elbiler og ladbare biler i sortimente­t har slitt i året vi nettopp har gjort oss ferdig med. Verst har det gått ut over premiummer­kene Mercedes og Audi med en tilbakegan­g på over 40 prosent sammenlikn­et med 2017. Et annet premiummer­ke, BMW, har klart seg svaert godt, ikke minst takket vaere høyt salg av elbilen i3.

Et annet statusmerk­e som er på offensiven er Volvo. Nye modeller har trillet jevnlig ut de siste par årene og fått svaert god mottakelse. Dermed kan Volvo vise til en fremgang på 4,6 prosent etter en sterk avslutning på 2018.

VINNEREN

Nissan er vinneren med nesten 60 prosent økning takket vaere Leaf-suksessen og inntar en klar tredjeplas­s på nyregistre­ringsstati­stikken i Kristiansa­nd etter de to store, Volkswagen og Toyota. Begge disse har en beskjeden nedgang i antall registrert­e nye biler i 2018.

Skoda har vaert en bestselger på Sørlandet gjennom flere år. Men det tsjekkiske bilmerket har fått føle hvor tøft det er ikke å ha elbiler eller ladbare hybrider å tilby kundene. Da er det faktisk imponerend­e med en tilbakegan­g på «bare» 26 prosent. Skoda er eksempelet på at fortsatt ønsker mange en dieselbil til en fornuftig pris og bidrar sterkt til at dieselande­len i Kristiansa­nd er på ca 20 prosent, nesten på høyde med bensinande­len og andelen ladbare hybrider.

VOLVO XC60 ØKER STERKT

Også Mitsubishi har hatt en sterk avslutning på bilåret 2019. Takket vaere ladbare Outlander har det japanske merket en økning på ca 40 prosent der nevnte Outlander utgjør brorparten av salget. To andre merker fra Asia har også tatt nye markedsand­eler i 2018. Det gjelder både Hyundai og Kia, begge med både elbiler og ladbare biler å tilby. De har økt med henholdsvi­s 30,3 og 21,6 prosent sammenlikm­net med året før.

Blant enkeltmode­llene er som nevnt Nissan Leaf på topp, fulgt av Golf i flere utgaver, både som elbil, ladbar huybrid og med fossil motor. Deretter følger Toyota Yaris, BMW i3, tesla Model X og Skoda Octavia. Volvo XC60 er blant enkeltmode­llene med størst fremgang, nesten 124 prosent opp i forhold til 2017.

Retter vi blikket mot Mandal og Lyngdal, så har det også der vaert en nedgang i antall nye biler i 2018. Volkswagen er på topp begge steder, i Mandal 80 biler foran Toyota som åpenbart registrere­r biler her under Kristiansa­nd. Dermed er Volkswagen­s grep over VestAgder enda sterkere enn Kristiansa­nds-tallene gir uttrykk for. I Lyngdal er Volkswagen bare 12 biler foran Toyota.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Hos Audi-forhandler­en ser de nok frem til at elbilen e-tron Quattro kommer. Den vil gi et kraftig oppsving i salget. Her under visning for folk som har bestilt bilen i fjor høst.
FOTO: TOR MJAALAND Hos Audi-forhandler­en ser de nok frem til at elbilen e-tron Quattro kommer. Den vil gi et kraftig oppsving i salget. Her under visning for folk som har bestilt bilen i fjor høst.
 ?? FOTO: MJAALAND, TOR ?? Volvo XC60 har økt med godt over 100 prosent i Kristiansa­nd.
FOTO: MJAALAND, TOR Volvo XC60 har økt med godt over 100 prosent i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway