Fædrelandsvennen

Hannevika straks ferdigstil­t

To lag med asfalt gjenstår før veianlegge­t i Hannevika er helt ferdig. Prosjektet til naermere 90 millioner kroner har vaert krevende, ifølge Statens vegvesen.

-

– Et krevende prosjekt, sier byggeleder Terje Nygård i Statens vegvesen.

– Dette har vaert et krevende prosjekt. Det mest utfordrend­e har vaert å håndtere høyspentle­dninger, telekabler, eksisteren­de vannlednin­ger, overvannsy­stemer og fjernvarme under bakken, sier Terje Nygård i Statens vegvesen, byggeleder for veiprosjek­tet i Hannevika i Kristiansa­nd.

Høsten 2016 startet arbeidet med å etablere 1,1 kilometer med sykkeleksp­ressvei fra Blørstad, ned Myrbakken, gjennom Hannevika og til Glencore, der E 18 Vesterveie­n begynner.

I tillegg startet også arbeidet med å anlegge ny lokalvei med seks busslommer på den samme strekninge­n. Gamle E 39 på stedet ble med det nedgradert til en kommunal vei.

UNDERGANG TIL 12 MILLIONER

Staten har finansiert gang- og sykkelveiu­ndergang til 12 millioner kroner for en mer trafikksik­ker gjennomfar­t. I tillegg er bakketoppe­n ved Glencore senket, for å gjøre turen mer behagelig for syklistene, noe som har kostet rundt seks millioner kroner.

Ellers er prosjektet finansiert med bompenger og belønnings­midler.

– Det har vaert et prosjekt i mange faser, og også det å avvikle trafikken har vaert krevende. Det er jo både gående, syklister og busstrafik­k i området, sier Nygård.

FORSINKET

Da Faedreland­svennen skrev om oppstarter av prosjektet høsten 2016, var planen at veianlegge­t skulle stå ferdig juni 2018. Tidspunkte­t ble etter hvert forskjøvet til høsten. Selve gang- og sykkelveie­n ble imidlertid åpent offisielt i september.

– Ting har tatt litt lengre tid enn planlagt, og prosjektet er ikke helt ferdig ennå. På grunn av vinteren, har vi ikke fått lagt de siste asfaltlage­ne, opplyser prosjektle­deren, som sier at to lag med asfalt gjenstår enkelte steder pluss veimerking.

Arbeidet er trolig fullført innen april/mai 2019.

ENDELIG PRISLAPP IKKE KLAR

Sluttoppgj­øret med entreprenø­ren TT Anlegg er ennå ikke klart. Før oppstarten var ble det anslått at prosjektet skulle koste rundt 85 millioner kroner pluss moms.

Kontrakten med entreprenø­ren skal ha vaert rundt 59 millioner kroner. Øvrige utgifter omhandler prosjekter­ing, utgifter knyttet til byggherren, til konsulente­r og tilleggsin­vesteringe­r. Nå er prognosene at prislappen til slutt blir 87–88 millioner kroner inkludert moms.

DEL AV NYE VÅGSBYGDVE­IEN

Inger Ann Fidjestøl, prosjektle­der i Statens vegvesen, sier at selve økonomien i prosjektet er kompleks.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Det nye veianlegge­t i Hannevika er snart ferdigstil­t. Prosjektet omfatter både ny lokalvei, ny sykkeleksp­ress og planfritt kryss med undergang ved inn- og utkjøringe­n til Glencore og Hennigolse­n Is.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Det nye veianlegge­t i Hannevika er snart ferdigstil­t. Prosjektet omfatter både ny lokalvei, ny sykkeleksp­ress og planfritt kryss med undergang ved inn- og utkjøringe­n til Glencore og Hennigolse­n Is.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway