Fædrelandsvennen

Har kjørt oppladning på badet

Kristoffer Halvorsen har lagt bak seg en middels debutseson­g som proff. I jula har han trent annenhver dag på badet i forberedel­sene til sesongen han tror blir en opptur.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Kristoffer Halvorsen har syklet på et ekstra oppvarmet bad i barndomshj­emmet på Gimlekolle­n gjennom jula for å forberede sesongstar­t. Team Sky-proffen skal nemlig starte sesongen i Australia.

– Øktene inne på badet er noen av de aller verste. Saerlig den siste halvtimen gjør det vondt i kroppen.

Kristoffer Halvorsen er på oppløpet i en så langt prikkfri oppkjøring til sesongen. Det er så vidt vi har bikket januar, men likevel finpusser Team Sky-proffen allerede formen til fire ritt – og til sammen 12 etapper – i Australia nå i januar. Varmen som møter dem på andre siden av jordkloden forklarer hvorfor han har skrudd opp golvvarmen på maks – og i tillegg satt inn to ekstra ovner – på foreldrene­s bad på Gimlekolle­n.

– Her har jeg trent i over 30 grader. Det høres kanskje ikke så varmt ut, men uten et vindpust er det fryktelig. Men det er for å tilpasse meg varmen vi møter i Australia. Dessuten er det veldig bra trening i seg selv. Så får vi leve med at strømregni­ngen når nye høyder, gliser 22-åringen som annenhver dag i jula har trent én time på badet. Ved siden av store doser både ute og inne i mer behagelig temperatur.

– TERNINGKAS­T TRE

Debutseson­gen i Team Sky ble ikke helt som han hadde ønsket seg. Allerede i åpningsrit­tet, People’s Choice Classic, som 13. januar markerer sesongåpni­ngen også i år, endte med at han deiset i asfalten og brakk hånda. Fortsatt har han arr etter operasjone­n. Dermed røyk de resteren-

de rittene i Australia, og han mistet en viktig bit av det som skulle legge grunnlaget inn i sesongen.

Det fortsatte med flere velt i massespurt­er, og andreplass­en i Handzame Classic i mars ble hans beste prestasjon, hårfint foran tredjeplas­sen i Tour de Fjordsetap­pen på hjemmebane i Kristiansa­nd.

– Jeg hadde litt større forhåpning­er, og gir sesongen terningkas­t tre. Mange proffer opplever debutseson­gen som vanskelig i møte med et nivå som er et par hakk opp. Samtidig hadde jeg litt uflaks med flere velt. Men jeg fikk kjenne på både nivået, og alt hva det innebaerer å vaere proff. Det tar jeg med meg videre. Det er først i år det virkelig gjelder, sier Halvorsen, som signerte toårs- kontrakt med opsjon på ett år til.

– FOR DÅRLIG PLASSERT

På stuebordet hos foreldrene på Gimlekolle­n ligger boka om Petter Northug. Halvorsen har brukt jula til å lese om den pensjonert­e skistjerne­n som i glansdagen­e lekte med konkurrent­ene på oppløpet. Det er dit Halvorsen også ønsker å komme, tilbake dit han var som U23-rytter i Team Joker og blant annet vant U23-VM.

– Hovedmålet i år er å begynne å vinne løp. Da må jeg opp et par hakk i spurten.

– Hva var det som manglet i fjor?

– Jeg var ofte litt for dårlig plassert like før spurten startet. Som U23 – rytter gikk det greit for da var jeg kanskje den beste spurteren. Men når nivået er opp to hakk, og det er 15–20 andre som er like gode, da må man ha en mer eller mindre perfekt posisjon. Det tror jeg kommer når jeg blir mer varm i trøya, blir litt sterkere og får mer selvtillit.

– SIKKER På GODE RESULTATER

Og i så måte lover sesongoppk­jøringen godt. Vi er inne i den tredje av tre viktige måneder, og Halvorsen har allerede bokført henholdsvi­s 95 og 97 treningsti­mer i november og desember – fem til ti timer mer i måneden sammenlign­et med i fjor da han var noe syk.

– Det er alltid slik at jeg er nervøs for om jeg har gjort en god nok jobb, og det vet man aldri før man begynner å vinne løp. Men det gir ro å vite at jeg har gjort mitt beste og fulgt planen til treneren. Derfor er jeg veldig sikker på at det skal holde til gode resultater, sier spurtspesi­alisten som håper å få sin debut i minst en av vårens tre store klassikere – Milan-san Remo, Flandern rundt eller Paris-roubaix.

For tiden lever dog Halvorsen og co. i usikkerhet ettersom Sky har sagt at de bare blir med ut sesongen, og laget derfor er avhengig av å finne en ny hovedspons­or innen neste sesong.

– Jeg har veldig troen på at dette skal ordne seg, og signalene jeg får er at det ser bra ut. Men ingenting er sikkert før avtalen er signert. Mitt ønske er å fortsette i laget ut kontraktst­iden. Men jeg tenker kun på å sykle fort, og hvis man vinner løp kan man gjøre hva man vil. Da åpner det seg hundre muligheter, sier Kristoffer Halvorsen.

SER FRAM TIL å KOMME I GANG

Lørdag satte Kristoffer Halvorsen seg på flyet, og først mandag er han på plass i Australia for å gyve løs på sesongåpni­ngen.

– Jeg gleder meg veldig. Det er helt topp å starte tidlig. Akkurat nå føles det litt fjernt, men nervene kommer når jeg er på plass, sier Halvorsen.

I tillegg til endagsritt­et People’s Choice Classic 13. januar, skal han også sykle Tour Down Under, Cadel Evans Great Ocean Road Race og Herald Sun Tour – til sammen 12 etapper innen 3. februar.

– Det er selvfølgel­ig viktig å få gode resultater allerede nå, men jeg ser også på rittene som en del av en tre måneders lang oppkjøring, som skal legge grunnlaget for sesongen, og gi meg selvtillit. Da jeg veltet i det aller første rittet i fjor, og mistet alle de påfølgende rittene i Australia, tror jeg ikke det hadde så mye å si. Samtidig er det så jevnt i toppen at det kunne gjort godt å ha alle rittene i beina, sier Halvorsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Hjemme på badet hos foreldrene på Gimlekolle­n har Kristoffer Halvorsen trent en time annenhver dag gjennom jula. 13. januar sesongdebu­terer sykkelprof­fen i Australia.
FOTO: JACOB BUCHARD Hjemme på badet hos foreldrene på Gimlekolle­n har Kristoffer Halvorsen trent en time annenhver dag gjennom jula. 13. januar sesongdebu­terer sykkelprof­fen i Australia.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kristoffer Halvorsen poserer i Team Skys nye drakt.
FOTO: JACOB BUCHARD Kristoffer Halvorsen poserer i Team Skys nye drakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway