Fædrelandsvennen

318 bedrifter gikk konkurs

Byggsektor­en bidro godt til de 318 konkursene på Agder i 2018. Uia-professor Trond Randøy ser tallene som uttrykk for en naturlig livssyklus.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

I 2018 gikk 318 bedrifter konkurs i Agder. Bygg- og anleggsbra­nsjen dominerer statistikk­en.

– At bedrifter bukker under, inngår i en naturlig livssyklus. Og faktisk er det jo sånn at jo flere som kommer til

– altså jo større nyskaping – desto flere går også konkurs, sier

Trond Randøy.

Professore­n ved Institutt for strategi og ledelse ved Handelshøy­skolen ved UIA har fått seg forelagt den ferske 2018-konkurssta­tistikken for Agder. Den viser 318 tilfeller av konkurser, tvangsavvi­klinger og tvangsoppl­øsninger, ett tilfelle mer enn i 2017.

Faedreland­svennen har tall for hvert år fra og med 2008. I 11-årsperiode­n viste også tre andre år høyere tall enn fjoråret:

●●I 2009, finanskris­eåret, var det 341 tilfeller.

●●I 2014 var det 346 tilfeller. En rekke selskaper i Lloyd Kleivenes Prima-gruppen trakk godt opp.

●●I 2016 var det 348 tilfeller. At Foretaksre­gisteret i Brønnøysun­d tok et skippertak blant sovende selskaper og tvangsavvi­klet dem, bidro betydelig.

BYGG OG ANLEGG

318 konkurser må følgelig kunne betegnes som et relativt høyt tall. Et påfallende trekk i fjor var andelen bygg- og anleggsrel­aterte virksomhet­er som bukket under. Lar man begrepet spenne fra elektriker­e og rørleggere, via byggmestre og entreprenø­rselskaper til byggvarefo­rretninger, var det 58 tilfeller i fjor.

Det utgjør drøye 18 prosent. Nomeland Anlegg AS i Valle og LH Bygg AS på Evje, med henholdsvi­s 55 og 42 ansatte, var blant de mer profilerte konkursene innen sektoren.

At det var like mange tilfeller av personlige konkurser i 2018, nem- lig 58, hører med. Det vil vaere naturlig å anta at en del av dem også stammer fra byggebrans­jen. Blant de personlige konkursene var nemlig en god del østeuropei­sk klingende navn, og da ligger det naere å tenke håndverker­e.

– FORBRUKSLÅ­N TYTER UT

– Personlige konkurser er en historie for seg, og kan ofte baere med seg tragedier. Før holdt bankene en fornuftig kontroll med kredittilg­angen. Nå tyter det ut forbrukslå­n fra alle kanter, bemerker professor Randøy.

Om bygg- og anleggssek­toren sier han dette:

– Den kommer neppe til å endre seg sterkt i årene som kommer. Det samme gjelder nok ikke for handel, som utsettes for strukturel­le endringer, ikke minst grunnet økende netthandel. Slikt er krevende.

Faedreland­svennen kan da fortelle ham at blant handelskon­kursene i 2018 var flere fra de beslektede bransjene klaer og sportsutst­yr.

– Hvor konkurrans­en er knallhard, konstatere­r Randøy.

Han har ellers observert at større aktører, innen både handel og andre sektorer, har en tendens til å bli avviklet uten å gå konkurs. Det sørger eierne for.

Professor Randøy har en avsluttend­e betraktnin­g om både norsk og sørlandsk konkurssta­tistikk:

– I en velfungere­nde markedsøko­nomi inngår også sivilisert­e prosedyrer for avvikling av insolvente virksomhet­er. Vi skal ikke lengre enn til Tyskland for å finne land hvor det er atskillig mer komplisert enn hos oss.

 ?? ARKIVFOTO ?? Nomeland Anlegg AS var blant virksomhet­ene i bygg- og anleggssek­toren som gikk overende i 2018. 55 ansatte mistet jobbene sine, men mange av dem fikk ny ansettelse hos etterfølge­ren Nomeland Maskin AS.
ARKIVFOTO Nomeland Anlegg AS var blant virksomhet­ene i bygg- og anleggssek­toren som gikk overende i 2018. 55 ansatte mistet jobbene sine, men mange av dem fikk ny ansettelse hos etterfølge­ren Nomeland Maskin AS.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway