Fædrelandsvennen

Eiendomssk­att bidrar til bedre tjenester

- ROY GYBERG Regionlede­r Fagforbund­et Agder

I regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for 2019 tas det flere grep for å redusere den kommunale eiendomssk­atten.

●●Høyre og FRP mener at eiendomssk­att er en usosial form for skatt som rammer uavhengig av betalingse­vne. Fagforbund­et er uenig, og mener at eiendomssk­atten er rettferdig og ikke rammer den jevne mann og kvinne.

Til det påståtte usosiale først. Det er en sammenheng mellom betalingse­vne og type bolig man har råd til. I enhver norsk by vil de med høy inntekt og formue bo i områder med de dyreste boligene. Der er også grunnlaget for eiendomssk­att høyest. Men er det usosialt at noen av pengene fra disse eiendommen­e går til fellesskap­et? Norske boligeiere har levd godt med eiendomssk­att i mange år fordi den har mulighet for et bunnfradra­g som gjør at alminnelig boliger har hatt lav eller ingen beskatning. Sammenlikn­et med andre land har Norge allerede et lavt skattenivå på eiendom. Hvem taper på regjeringe­ns forslag om å kutte i eiendomssk­atten? Redusert eiendomssk­att vil svekke den økonomiske selvrådere­tten for norske kommuner og svekke muligheten­e for å møte økte forventnin­ger til kommunale tjenester. Kommunepol­itikk handler i all hovedsak om å fordele byrder og goder til innbyggern­e – blant annet i form av økt skatt kontra svekkede kommunale tjenester. I 2018 hadde 370 kommuner eiendomssk­att og i 2017 ble det totalt tatt inn om lag 14 milliarder kroner. Uten disse pengene hadde det vaert mindre til eldre og pleietreng­ende, barnehagep­lasser og tilbud til ungdom.

Eiendomssk­att kan vaere både sosial og grønn og bidra til økte investerin­ger. Eiendomssk­atten kan gis en grønn profil. For eksempel har gjeninnfør­ing av eiendomssk­att i Oslo også bidratt til at kommunen kan finansiere en offensiv satsing på miljøet, ved utbygging av kollektivt­ilbudet, nye sykkelveie­r og gågater. Eiendomssk­att kan betraktes som en mulighet for å gjenskape økonomisk balanse i kommuner som har behov for det. Økt eiendomssk­att kan vaere en mindre belastning for innbyggere i kommunen enn nedskjaeri­nger av kommunale tjenester. Kutt i eiendomssk­att gir svekket kommuneøko­nomi og økt ulikhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway