Fædrelandsvennen

Venter kraftig økning i investerin­gene

- NTB

Oljeinvest­eringene skal øke til 184,5 milliarder kroner i år. Norsk olje og gass venter at investerin­gene skal holde seg høye i flere år framover.

Organisasj­onens anslag viser at investerin­gene i petroleums­sektoren i år kommer til å ligge enda høyere enn det som var ventet bare for et par måneder siden. Et investerin­gsnivå på 184,5 milliarder kroner er 25 milliarder kroner høyere enn det som framkom i prognosene til Statistisk sentralbyr­å (SSB) i november i fjor.

– Det er gledelig at aktivitete­n på norsk sokkel ligger an til å vaere høy framover. Vi mener det skyldes omstilling­en naeringen har vaert igjennom de siste årene og økt konkurrans­ekraft, sa administre­rende direktør Karl Eirik Schjøtt-pedersen under framleggin­gen av prognosene til Norsk olje og gass mandag formiddag.

Etter at oljeprisen begynte å falle kraftig i 2014, har bedriftene i petroleums­naeringen vaert igjennom omfattende kostnadspr­ogrammer med til dels smertefull­e nedbemanni­nger.

Veksten i feltinvest­eringene øker med 8 prosent til 152 milliarder kroner. I tillegg kommer investerin­ger i rørtranspo­rt, landvirkso­mhet, leting og konseptstu­dier, ifølge prognosene Norsk olje og gass la fram mandag formiddag.

Investerin­gsnivået når et toppnivå i år, men kommer til å holde seg høyt i flere år framover og vil først vaere tilbake på 2018-nivå i 2022, ifølge prognosene. Organisasj­onen venter høye investerin­ger i leteaktivi­teten i hele prognosepe­rioden.

Men Schjøtt-pedersen påpeker at endelig investerin­gsbeslutni­ng ikke er tatt for snaut halvparten av investerin­gene som kan påregnes i 2023.

Han er bekymret for usikkerhet­en som er skapt om skatteregi­met oljevirkso­mheten er underlagt i forbindels­e med regjerings­forhandlin­gene på Hadeland.

Både Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker at regjeringe­n ser på muligheten­e for endringer i oljeskatte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway