Fædrelandsvennen

Åpen kirke midt i byen

- SVEIN TAKLE

Preben Aavitsland­s har utdypet sine tanker om skolegudst­jenester og fellesskap (5/1). Jeg er enig i at skolegudst­jenestene – som alle kristne gudstjenes­ter – innbyr til deltakelse. Det er ikke museumsbes­øk.

●●Og ved slike anledninge­r har nok mange barn og unge fått viktige impulser til undring og tro. Jeg er også enig med Aavitsland i at foreldrene må ha det avgjørende ord om hvorvidt og eventuelt når deres barn skal takke ja til kirkens invitasjon­er.

Selvsagt er dette hverken en kirkelig eller kommunal oppgave. Men når et flertall av foreldrene ønsker skolegudst­jenester for sine barn, ser jeg det som en viktig kirkelig oppgave å åpne dørene for dem som ønsker å komme. Og jeg mener at det fortsatt bør vaere en naturlig oppgave for skolen å legge til rette for at dette lar seg gjennomfør­e. Derimot er det urimelig om et mindretall av foreldrene skal kunne hindre det.

Aavitsland mener å vite at folk flest ikke lenger tror - eller at de tror på noe annet enn kirken. Nå er det vel heller ikke leger gitt å granske hjerter og nyrer på dette punktet, og jeg tror nok at doktor Aavitsland er for bombastisk. Med lang erfaring som prest i møte med alle slags mennesker, i glede og sorg og i hverdag og fest, vet jeg at overrasken­de mange gir uttrykk for at det å tro er viktig for dem – for noen det viktigste.

Riktignok er det mange slags tro. Det kan vaere en skjør og tvilende tro. Noen ganger en tro som butter mot alt som ikke er til å forstå. Ikke sjelden er det en tro med uforløst lengsel. Og i mange tilfeller en tro med varme glør fra skolegudst­jenester og andre kirkelige fellesskap. Den norske kirke stiller ingen krav om hva slags tro den enkelte skal komme med. I kirken skal det vaere rom for alle som ønsker å vaere der. Men det gleder oss om folk kan nå frem til en trygg Kristus-tro. Og Domkirken har som visjon å vaere «Åpen kirke midt i byen!».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway