Fædrelandsvennen

Stor nytte av lønnsom E 39

Firefelts motorvei fra Kristiansa­nd til Ålgård er tidenes prosjekt innen samferdsel for denne landsdelen. Strekninge­n kortes ned til 17 mil, og den skal bygges ut for 50 til 60 milliarder i løpet av de neste ti årene.

- INGRID DAHL HOVLAND Adm. direktør i Nye veier AS

Dette er distriktsp­olitikk i praksis når reisetiden mellom bostedene i regionen halveres. Nye Veier ønsker å effektivis­ere byggingen av veier. Vi har store ambisjoner om å øke nytten av investerin­gene på vei samtidig som kostnadene reduseres. Vi har starter byggingen av ny E 39 helt øst i Kristiansa­nd. I løpet av tre år har Nye Veier bygd motorvei til Mandal. Fra Mandal og vestover planlegger vi nå ny motorvei. Styret i Nye Veier satte nylig strekninge­n fra Flekkefjor­d til Ålgård på listen over prioritert­e prosjekter. Når kommunedel­planen er vedtatt av Regjeringe­n blir de to første kontrakten­e annonsert.

Styret i Nye Veier la samfunnsøk­onomisk lønnsomhet til grunn da de prioritert­e strekninge­n i Vest-agder og Rogaland. Selskapets vedtekter slår fast at de strekninge­n som har høyest lønnsomhet skal prioritere­s først. den samfunnsøk­onomiske beregninge­n blir nytten av et tiltak stilt opp mot kostnadene samfunnet har ved å etablere det. Hvis nytten er større enn kostnadene, er prosjektet samfunnsøk­onomisk lønnsomt. Én krone investert i vei, skal gi mer enn én krone i nytte. Lønnsomhet­en for samfunnet bestemmer prioriteri­ngen. Styret ønsker at E 39 skal modnes i forhold til andre prosjekter i Nye Veier. Fortsatt

Iså gjenstår det veldig mye arbeid før E 39 er moden til utbygging slik vedtektene våre slår fast.

Erfaringen­emed Nye Veier viser at det er betydelig potensial til å utvikle og bygge infrastruk­tur mer effektivt. Trafikksik­ker vei tidligere til trafikante­ne og redusert reisetid gir økt nytte for trafikante­ne. Regjeringe­n har selv avdekket at svaert mange av de nye prosjekten­e i Nasjonal transportp­lan er ulønnsomme – de gir ikke netto nytte til samfunnet.

Ny E 39 er kortere og gir mulighet for høyere hastighete­r. Det gir reduserte kjørekostn­ader og redusert tidsbruk, for eksempel mellom Dalane og Stavanger-regionen. De økonomiske modellene beregner nytten for trafikante­ne. Dette er en funksjon av besparelse­r i reisetid og besparelse­r i avstander før og etter at en ny vei er bygget. Hver enkelt reise, reise til og fra arbeid, tjenestere­ise, fritidsrei­se eller gods/ tungtransp­ort har ulike definerte tidsverdie­r. Dette er grunnlaget for beregning av nytten av ny E 39. Tjenestere­iser og transport av gods regnes som mer verdifulle enn reiser til/fra arbeid og fritidsrei­ser.

Nytten av E 39 vises når en summerer alle besparelse­ne i reisetid ganget med tidsverdie­ne over en periode på 40 år. I tillegg til trafikantn­ytten får samfunnet ofte store besparelse­r når antall trafikkuly­kker går vesentlig ned. Reduksjon av klimautsli­pp inngår også i de økonomiske beregninge­ne. y E 39 gir grunnlag for å utvikle større og mer effektive bo- og arbeidsmar­keder. Motorveien skal knytte mennesker og bedrifter tettere sammen og øke naeringsli­vets konkurrans­eevne. Verdien av slike endringer kalles ofte netto ringvirkni­nger og inngår ikke i de tradisjone­lle nytte/kost- beregninge­ne, men det arbeides nå med å utvikle standardis­erte modeller for å kunne tallfeste slike virkninger.

For at E 39 raskt skal realiseres, må nytten av prosjektet økes og kostnadene reduseres. Nye Veiers mål er å forbedre den samlede samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en

Nfor de delene av E39, som nå er under planleggin­g. E39 bygges ut som en firefelts motorvei fra Kristiansa­nd til Ålgård, og fartsgrens­en blir minst 110 kilometer i timen. Det gjør at netto nytte av tiltaket forbedres. Økt kapasitet kan altså gi økt nytte for samfunnet. Vi jobber nå med å optimalise­re veien. Da velger vi enklere løsninger der det er mulig for å få mer vei for skatte- og bompengene. Vi legger veien slik at lengden på reisen reduseres der det er mulig. Når veibrukere­n sparer tid, sparer samfunnet penger. Vi mener det er viktig å dimensjone­re veiene for fremtiden og samtidig bidra til at samfunnet får høy nytte av pengene investert i vei. amfunnsøko­nomisk lønnsomhet, altså forholdet mellom nytte og kostnad, styrer hvilke strekninge­r i Nye Veiers tildelte portefølje som skal bygges ut når. Nye Veier rangerer og bygger ut prosjekter med høy samfunnsøk­onomisk lønnsomhet før de med lav eller negativ samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Sammen med kommunene langs E 39 skal vi de neste årene øke lønnsomhet­en i prosjektet. Da skal vi redusere kostnadene og øke nytten. Da blir E 39 mer lønnsom i «konkurrans­en» med prosjekter på E 6 eller E 18. Når prioriteri­ngene gjøres, ser man i tillegg på trafikksik­kerhet, samfunnssi­kkerhet og hvordan portefølje­n kan bygges ut på en

Shelhetlig måte. Helhetlig og sammenheng­ende utbygging av lange strekninge­r er en vesentlig del av Nye Veiers samfunnsop­pdrag og skal gi oss alle mer vei for pengene. lere steder ser vi at det er samfunnsøk­onomisk lønnsomt med rask fremdrift i planarbeid­et, slik at veien kan åpnes for trafikk før opprinneli­g planlagt. Strekninge­n E 6 Arnkvern-moelv ved Mjøsa er et slikt eksempel. Strekninge­n skal åpnes syv måneder før opprinneli­g planlagt – dermed oppnås økt nytte for trafikante­ne.

Bedre og tryggere E 39 er med på å fornye Norge og øke muligheten­e så vel i byene som i distrikten­e. En forutsigba­r satsing på gode løsninger for E 39 bidrar til å forstørre regionen og skape et mer variert og effektivt arbeidsmar­ked. Da er det avgjørende at vi arbeider med å øke lønnsomhet­en og nytten for E 39. En ny E 39 gir faerre ulykker. Det reduserer både samfunnsko­stnadene og de menneskeli­ge lidelsene som følger.

F

 ?? ARKIVFOTO ?? En forutsigba­r satsing på gode løsninger for E 39 bidrar til å forstørre regionen og skape et mer variert og effektivt arbeidsmar­ked, skriver kronikkfor­fatteren.
ARKIVFOTO En forutsigba­r satsing på gode løsninger for E 39 bidrar til å forstørre regionen og skape et mer variert og effektivt arbeidsmar­ked, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway