Fædrelandsvennen

Vi har for mye kultur og for lite kultur

- INGER TURID TONSTAD,

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen ønsker seg offentlig subsidiert kunst og scenekunst skal vaere gratis for alle. Men vil den likevel vaere tilgjengel­ig ”for alle”?

●●Siden økonomi ikke skal vaere et hinder, forutsette­r det at det kulturelle og sosiale utgangspun­kt for valg er likt. Og det vet vi det ikke er, og forskjelle­ne blir bare større og større.

Målsetting for at kulturuttr­ykk som kunst og scenekunst skal vaere gratis for alle er jeg helt enig i, men jeg vil begyn- ne fra en annen kant og med hovedfokus på en annen målgruppe – barn og unge. Økonomiske resurser, det vaere seg offentlige, sponsorer, bør styres i en annen retning enn gratis teaterbesø­k etc. Min begrunnels­e for det bygger på definisjon av begrepet kultur, uttalt av sosialantr­opolog Thomas Hylland Eriksen; kultur er summen av de verdier, holdninger og vaeremåter en tilegner seg som medlem av et samfunn. Dette innebaerer at vi nødvendigv­is må vaere i et fellesskap der vi laerer som grunnlag for utvikling på alle livets arena.

All pedagogisk forskning viser at en laerer best når en selv er aktiv og gjør noe. Og derfor, vi har for lite kultur der vi selv er aktive og deltagere, det vaere seg i alle former for kultur uttrykk. Dette gjelder saerlig for barn og unge som skal utvikle seg mentalt og kognitivt, og hvor kulturuttr­ykk er en fantastisk form for laering som også gir gevinst på teoretiske områder. Jeg husker med vemod min skoletid hvor vår elskelige laerer Nils ofte startet timen med en sang. Og musikktime­n var en fryd hvor alle sang solo, om en kunne synge eller ikke. Videre, blir vi for lite deltagere fordi vi har for mye kulturtilb­ud hvor vi er passive tilhørere og tilskuere? I bygd og by er det til en hver tid noe som tilbys av underholdn­ing av ulike slag.

Mitt innspill til en viktig debatt er følgende: Bruk mer av offentlige og sponsorres­urser til å gjøre kulturskol­en gratis for alle barn og unge. Ønsker et barn å laere å spille et instrument, delta i en teatergrup­pe, danse ballett, laere mer om tegning og maling, da skal det ikke koste noe. Og det skal heller ikke koste noe å vaere med i en fotball, håndball, svømme, ski, motor sport - klubb etc. Jeg er overbevist om at vi om 1020 år da ville få en nedgang i andel unge Nav-brukere, vi ville få ned økningen av psykisk problemer hos barn og unge og vi ville redusere antall barn og unge som sliter med prestasjon­sangst og utenforska­p.

Og som Hans Antonsen ønsker seg, som voksne ville de vaere «overbeviss­t om at pengene de har er verd å bruke på kunst og kultur».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway