Fædrelandsvennen

Kjøremaski­nen er blitt voksen fa

Fortsatt går over 70 prosent (2018-tall) av de nye bilene kjøpt i Kristiansa­nd på bensin- eller dieselmoto­r. Vil du vaere med i den gjengen, bør du kanskje ta en titt på nye Ford Focus stasjonsvo­gn.

-

Det er 27 år siden Focus ble lansert og umiddelbar­t fikk tilnavn som «kjøreglad» og «kjøremaski­n». Men mange har kanskje vurdert Focus som litt i minste laget som familiebil.

Det kan vi slå fast at den ikke er lenger. Med 608 liters bagasjerom, større enn storebror Mondeo tilbyr og økt plass til baksetepas­sasjerene, er nye Focus uten tvil en fullverdig familiebil. Og med mye mer kjøreglede enn den populaere førsteutga­ven hadde tidlig på 1990-tallet.

GOD KOMBINASJO­N

Vi kjørte tøffingen St-line med en stillegåen­de dieselmoto­r på 120 hk og et blandet forbruk på 0,45 liter på mila. Motoren er nyutviklet og et solid spark til de som tror at diesel snart er død. Med en ny åtte trinns automatkas­se er dette en knallgod kombinasjo­n. Den leveres også med dieselmoto­r på 150 hk, men det er etter vårt syn unødvendig bruk av penger og energi. 120-hesteren bør vaere sprek nok for de fleste. Vil du ha bensin på tanken, er det flere alternativ­er å velge mellom, fra den lille og svaert bensingjer­rige 100-hesteren til den største «Bukken Bruse» med 182 hk.

KONSERTSAL

Ja, Focus er fortsatt en bil det er gøy å sitte bak rattet i. Med forbedret isolasjon som gir nesten konsertsal­opplevelse fra et ti høyttalers Bang og Olufsen-anlegg. I tillegg er det skjedd mye innvendig som gjør jobben for sjåføren enklere, triveliger­e og ikke minst sikrere. Mer ryddig dashbord fritt for knotter og knaster har vi sjelden sett. Slik var det ikke før. Dreiebryte­ren for girvalg er enkel å betjene og tar nesten ikke plass. Dermed mer plass til oppbevarin­gsrom mellom forsetene og en flate for trådløs lading av mobiltelef­onen.

Ford har fått pes fordi de henger etter når det gjelder biler med ledning. I elbillande­t Norge har det selvsagt vaert en tøff utfordring for både importør og selgere. Men til gjengjeld har de tatt utfordring­en når det gjelder å gjøre bilene sikre og ikke minst digitale så det virkelig holder. Det siste gjennom Ford Sync 3, Fordpass Connect og Fordpass App.

Gjennom sistnevnte kan du starte motoren via mobiltelef­onen, overvåke drivstoffn­ivå og dekktrykk og låse opp og igjen bilen. Fordpass Connect oppdaterer trafikkinf­ormasjonen hvert 30. sekund og kopler deg på internett mens Ford Sync 3 lar deg styre telefonsam­taler, meldinger, musikk og navigasjon via skjerm eller talebeskje­der.

REVOLUSJON

På sikkerhet og førerstøtt­e har det skjedd en revolusjon de siste par årene. Fra at dette ble lansert på toppmodell­er til det er standardut­styr hos stadig flere bilmerker. Her er Ford langt fremme med adaptiv cruisekont­roll med køassisten­t, trafikkski­ltgjen-

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Ford Focus stasjonsvo­gn er blitt større og naermest heldigital. Fortsatt med gode kjøreegens­kaper.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Ford Focus stasjonsvo­gn er blitt større og naermest heldigital. Fortsatt med gode kjøreegens­kaper.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Forbilledl­ig ryddig dashbord uten «knotter og knaster».
FOTO: TOR MJAALAND Forbilledl­ig ryddig dashbord uten «knotter og knaster».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway