Fædrelandsvennen

– Redd det virker splittende

Hans Fredrik Grøvan frykter en konferanse i regi av «rød» side i KRF vil virke splittende. Nestledere­n i Agder KRF vurderer å delta, mens lederen mener arrangemen­tet kan virke mot sin hensikt.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Nå trenger vi å samle oss og bygge broer, ikke opprette underavdel­inger og nye fora som oppleves som det motsatte, sier Grøvan til Faedreland­svennen.

Stortingsr­epresentan­ten og partiets parlamenta­riske nestleder er kritisk til at det nye kristendem­okratiske nettverket Drivkraft den 9. februar arrangerer konferanse­n «Drivkraft for det som betyr noe» i Oslo. Temaet er inspirert av partileder Knut Arild Hareides tale til landsstyre­t 28. september i fjor, og Hareide skal selv delta.

– Tematikken for konferanse­n er jeg positiv til. Det er viktig å diskutere hvordan våre ideer kan prege politikken. Men det burde ha skjedd i Krfs regi. Vi har allerede tenketanke­n Kristendem­okratisk Forum, påpeker Hans Fredrik Grøvan, frontfigur for «gul» side i partiet.

– AVSTANDEN ER FOR STOR

– Vi ønsket å skape et mer åpent nettverk som tar vare på de både innenfor og utenfor KRF som deler kristendem­okratiske verdier, svarer Odd Anders With, tidligere Krf-nestleder bosatt i Trondheim, og en av initiativt­akerne til nettverket.

Allerede i 2013 kjempet den tidligere statssekre­taeren i de to Bondevik-regjeringe­ne knallhardt mot å gå i regjering med Frp, og han reagerte voldsomt da «blå» side vant i høst.

– Håper du nå at regjerings­forhandlin­gene på Granavolde­n skal strande?

– Jeg har håp om at regjerings­forhandlin­gene skal dokumenter­e det samme som skjedde i 2013, nemlig at avstanden mellom Frp og KRF er for stor til at vi kan forsvare hverandres politikk fra dag til dag, svarer With.

Han sier folk fra alle landsdeler er represente­rt i nettverket «Drivkraft», også fra Sørlandet. Men ønsker ikke å gå ut med navn på andre enn arrangøren­e av konferanse­n som er ham selv, Tore Christians­en i Nordland KRF og Kristin Walstad i Asker KRF.

– VELDIG SPENNENDE

Nestleder i Agder KRF, Irene Solli, tilhørte selv «rød» side under bataljene i høst, men er ikke med i nettverket. Å delta på konferanse­n 9. februar kan likevel vaere aktuelt:

– Ja, jeg synes det høres veldig spennende ut, og vurderer å dra, sier Solli til Faedreland­svennen.

Hun synes ikke kritikken som kommer fra flere hold er overrasken­de:

– Men jeg synes den er helt unødvendig. Konferanse­n kan sees på som et politisk initiativ fra én synsvinkel i det politiske bildet, og vi har hatt liknende engasjemen­t i for eksempel Oslo Symposium, sier hun.

– MOT SIN HENSIKT

Lederen i Agder KRF, Per Sverre Kvinlaug, synes det er uproblemat­isk at Solli vil delta, men sier han selv ikke har anledning den helgen.

– Jeg skulle ønske konferanse­n ble arrangert av et mer samlende forum, sier han.

– Det er et brennende engasjemen­t for våre saker langs hele partiets akse. Det er viktig, og det må vi ta vare på. Samtidig skulle jeg gjerne sett at dette initiative­t var lagt bredere opp, og drøftet i våre interne organer, sier Kvinlaug som medgir at det har kommet reaksjoner fra medlemmer i Agder KRF:

– Ja, jeg skal ikke legge skjul på det. Vi trenger et bredt engasjemen­t, men jeg synes måten dette er organisert på virker mot sin hensikt, sier han.

Både Kvinlaug og Hans Fredrik Grøvan synes imidlertid det er uproblemat­isk at Knut Arild Hareide deltar når konferanse­n først arrangeres.

– VELDIG UHELDIG

I følge Dagsavisen er en rekke politikere på «blå» side kritiske både til konferanse­n og til Hareides deltakelse. De faerreste vil imidlertid la seg intervjue, men det vil Krf-veteran Anne Ma Timenes fra Kristiansa­nd:

– Det er veldig uheldig at det etableres et sånt nettverk og at Knut Arild Hareide støtter opp om det, sier hun til Faedreland­svennen.

– Det er gjort et vedtak på landsmøtet, og som politiker er jeg vant til at et flertall er et flertall. Nå jobber de godt oppe på Granavolde­n for å få til en regjerings­plattform, og det ser ut til at det kan gå bra. Da må vi samle oss fram mot valget til høsten, og ikke splitte partiet på den måten, mener hun.

Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n synes Drivkraft-konferanse­n er helt akseptabel:

– Den er et symptom på at KRF er et sentrumspa­rti der vi vet det er en stor venstresid­e og en litt større høyreside, sier han.

– Så må de som ønsker å gå i én retning få lov til å drive litt fraksjonsv­irksomhet. Det må det vaere takhøyde for, sier Kristianse­n.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? – Nå trenger vi å samle oss og bygge broer, og konferanse­n burde ha skjedd i Krfs regi, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: SIV DOLMEN – Nå trenger vi å samle oss og bygge broer, og konferanse­n burde ha skjedd i Krfs regi, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan.
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Vi trenger et bredt engasjemen­t, men jeg synes måten dette er organisert på virker mot sin hensikt, sier Per Sverre Kvinlaug, leder i Agder KRF.
FOTO: TONE SANDBERG Vi trenger et bredt engasjemen­t, men jeg synes måten dette er organisert på virker mot sin hensikt, sier Per Sverre Kvinlaug, leder i Agder KRF.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Det er veldig uheldig at det etableres et sånt nettverk og at Knut Arild Hareide støtter opp om det, sier Anne Ma Timenes.
FOTO: NTB SCANPIX – Det er veldig uheldig at det etableres et sånt nettverk og at Knut Arild Hareide støtter opp om det, sier Anne Ma Timenes.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? – Jeg synes konferanse­n høres veldig spennende ut, sier Irene Solli, nestleder i Agder KRF. Hjemme på Enrum plantet hun i høst et tre oppkalt etter partileder­en.
FOTO: KJETIL REITE – Jeg synes konferanse­n høres veldig spennende ut, sier Irene Solli, nestleder i Agder KRF. Hjemme på Enrum plantet hun i høst et tre oppkalt etter partileder­en.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Dette må det vaere takhøyde for, mener Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Dette må det vaere takhøyde for, mener Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway