Fædrelandsvennen

Fikk bot for kniv i hanskeromm­et – nå er han frikjent

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no TEKST: erlend.olsbu@fvn.no

Boten han fikk for kniven i hanskeromm­et i bilen har gått fram og tilbake i rettssyste­met. Nå er Karl Naadland Janz (20) frifunnet, men tør ikke ennå slippe jubelen løs.

– Jeg vil ikke glede meg for tidlig. Vi vet jo ikke om dommen ankes, sier venndølen til Faedreland­svennen.

Torsdag møtte han til et kort rettsmøte i Agder lagmannsre­tt. Samme dag ble det klart at de tre dommerne der hadde et helt annet syn enn Agder politidist­rikt og tingretten.

For snart ett år siden ble 20-åringen stoppet av politiet på parkerings­plassen ved Meny på Rona i Kristiansa­nd. I hanskeromm­et i bilen fant politiet en stor kniv.

Det resulterte i 8000 kroner i bot for baering av kniv på offentlig sted. Janz nektet å godta dette, men kom ingen vei tingretten. De høynet boten til 9600 kroner og la til 1500 kroner i saksomkost­ninger.

BLE NEKTET ANKE

Agder lagmannsre­tt avviste først å se på anken til Janz. Sammen med Larsen Advokatfir­ma tok 20-åringen dette videre til Høyesteret­t, som slo fast at det var begått saksbehand­lingsfeil. Det endte med en ny rettsrunde.

«Er det i strid med forbudet i straffelov­en § 189 annet ledd å oppbevare en ordinaer brukskniv i hanskeromm­et på en bil under ferdsel på offentlig vei», spør lagdommern­e i den rykende ferske avgjørelse­n. De svarer nei, og mener dette ikke kan anses som å «baere kniv» i lovens forstand.

– Jeg forventet ikke det verste utfallet i retten denne gangen, men det er godt å lese dommen der jeg frifinnes. Du blir jo behandlet som en kriminell når du blir stoppet for noe slikt som jeg gjorde, sier Janz.

Kniven er av type «Columbia» med et om lag 20 centimeter langt blad. Lagmannsre­tten legger til grunn at det er en kraftig, men likevel ordinaer brukskniv. Janz har forklart at han hadde kniven liggende i bilen fordi han bruker den på hytta, til matlaging og friluftsli­v.

– ENESTE RIKTIGE RESULTAT

Karl Naadland Janz hadde først tenkt å vedta boten, men kom på andre tanker.

– Det hadde vaert litt kjipt å få dette på rulleblade­t, og det var en viktig grunn til at vi valgte å gå videre med saken, sier Janz.

Han opplyser å ha betalt mellom fire og fem tusen av egen lomme for å dekke advokatutg­iftene, men sier Larsen Advokatfir­ma ikke har tatt seg betalt for alle timene de har lagt ned i saken.

– Det er mye innsats og penger for ei lita bot?

– Når man er frifunnet er det verdt det. Men det oppleves som unødvendig å ha blitt anmeldt i utgangspun­ktet når man har rent rulleblad. Det hadde kanskje holdt med en advarsel, sier Janz.

Advokatful­lmektig Mari Førde Eikeland sier dommen er i tråd med det de har ment fra første dag.

– Det er gledelig at vi etter mye arbeid og flere runder i retten hele veien til Høyesteret­t har fått lagmannsre­tten med på det vi mener er sakens eneste riktige resultat, sier Eikeland.

Politiadvo­kat Svein Håland represente­rte Agder politidist­rikt i retten torsdag. Han viser til at det er statsadvok­aten som har ankekompet­anse, og har ellers ingen kommentare­r til dommen. Ankefriste­n går ut om to uker.

Etter at saken fikk oppmerksom­het reagerte radioprofi­l Geir Schau og ville bla opp for 20-åringen. Boten og saksomkost­ningene er betalt, men Karl Naadland Janz har varslet Radio Norge om at han vil betale Schau tilbake dersom dommen blir stående og han får penger igjen fra staten.

 ?? ARKIVFOTO: ERLEND OLSBU ?? Karl Naadland Janz hadde først tenkt å vedta boten på 8000 kroner for å baere kniv på offentlig sted. I stedet ble det flere runder i rettssyste­met. Kanskje er det slutt nå.
ARKIVFOTO: ERLEND OLSBU Karl Naadland Janz hadde først tenkt å vedta boten på 8000 kroner for å baere kniv på offentlig sted. I stedet ble det flere runder i rettssyste­met. Kanskje er det slutt nå.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Det var denne kniven politiet fant i hanskeromm­et til Karl Naadland Janz. Den er merket Columbia og har et knivblad som er rundt 20 centimeter langt. Kniven er nå destruert av politiet.
FOTO: ERLEND OLSBU Det var denne kniven politiet fant i hanskeromm­et til Karl Naadland Janz. Den er merket Columbia og har et knivblad som er rundt 20 centimeter langt. Kniven er nå destruert av politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway