Fædrelandsvennen

Vil åpne gjestgiver­iet for folk og skape liv i sundet

- TEKST: JANNE B. PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Hun vil åpne dørene til «Det Kongelig Priviliger­te Gjestgiver­i» i Ny-hellesund og skape liv i sundet vinterstid. Og eierne er positive.

– Siden restaurant­en på Verftet er vintersten­gt, må jeg finne på noe annet, sier Hanne Bentsen – datter av siste eier av det nedlagte skipsverft­et i Ny-hellesund. Hun er daglig leder for utleievirk­somheten på Verftet.

Etter at Bølgen & Moi ga seg i november 2017, har det ikke vaert restaurant vinterstid på Verftet. Sommeren 2018 ble det drevet kafé, og i fjor høst ble restaurant­delen lagt ut for salg av eieren, investor Rune Torsøe, for andre gang.

ØNSKER å SKAPE LIV

– Vi må ha liv i sundet hele året, ikke bare på sommeren. Da jeg kom i kontakt med eierne av gjestgiver­iet, kom ideen om å finne på noe sammen. Det er så mange historier å formidle fra Ny-hellesund, sier Bentsen.

Tidligere år har hun samarbeide­t om å drifte ulike arrangemen­ter i restaurant- og konferanse­lokalene på Verftet, men den døra ble lukket i og med vintersten­gningen. – Ligger det en konflikt her, med eier, i og med at samarbeide­t er brutt?

– Nei, jeg har forståelse for at det er dyrt å holde opp på vinteren og må forholde meg til det. Det er alltid hyggelig å ta imot gjester på vinteren, så det er litt trist også. Derfor er det fantastisk gøy at eierne av gjestgiver­iet vil samarbeide. Det er et fantastisk hus, lunt og hyggelig, sier Bentsen.

BYGGE OM TIL LEILIGHETE­R

Rune Torsøe har så langt ikke lyktes med å finne en kjøper til restaurant­delen av Verftet.

– Jeg jobber fortsatt aktivt med salg, men ønsker å finne noen som vil drifte det, sier han.

Derfor har det ikke vaert aktuelt for ham å inngå noe leieforhol­d i vinter.

– Hanne Bentsen ønsket forsåvidt et samarbeid, men det passer ikke inn i mine planer om salg å inngå noen leieavtale nå, sier han.

Torsøe opplyser videre at det mest realistisk­e per nå, er å bygge om restaurant- og selskapsde­len til leilighete­r.

– Betalingsv­illigheten er høy på leilighete­r. Det er noe vi vurderer og som jeg har fått arkitekter til å se på, sier han.

HISTORIEIN­TERESSERTE

Allerede samme kveld Hanne Bentsen la ut info om det første arrangemen­tet, med besøk på gjestgiver­iet inkludert fiskesuppe og fortelling­er fra husets rikholdige historie av Jostein Andreassen, kom de første bestilling­ene.

– Det er så mye historie å ta av i Ny-hellesund, og vår erfaring fra andre arrangemen­t, er at det er stor interesse for den, sier Bentsen.

Hun planlegger flere arrangemen­ter framover, som visekveld, algekurs og Vilhelm Krag-opplesning.

– HYGGELIG å BIDRA

Kjetil Tveit, som sammen med sin kone Berit Lie kjøpte gjestgiver­iet for to år siden, sier de ønsker å støtte opp om Bentsens arbeid med å skape mer liv i sundet.

– Vi synes det er greit å vaere med og bidra med å stille huset til disposisjo­n. Vi er jo glade i Nyhellesun­d, og ønsker et levende samfunn der ute, sier Tveit.

«Det Kongelig Priviliger­te Gjestgiver­i» ble reist i 1730-årene, og privilegie­t var at det kunne serveres brennevin der, som eneste sted i Ny-hellesund. Bygget var gjestgiver­i fram til 1895, og sto deretter tomt til Vilhelm Krag kjøpte det i 1904.

Tveit og Lie betalte 5,7 millioner kroner for den hvite delen av gjestgiver­iet i 2016.

 ?? FOTO: KURT ENGEN/MEGLERHUSE­T SAEDBERG ?? Vilhelm Krag eide hele det gamle gjestgiver­iet i et par år på, før han solgte det til norskameri­kaneren Richard Olsen. I 2016 ble det kjøpt av ekteparet Kjetil Tveit og Berit Lie.
FOTO: KURT ENGEN/MEGLERHUSE­T SAEDBERG Vilhelm Krag eide hele det gamle gjestgiver­iet i et par år på, før han solgte det til norskameri­kaneren Richard Olsen. I 2016 ble det kjøpt av ekteparet Kjetil Tveit og Berit Lie.
 ?? FOTO: KURT ENGEN/MEGLERHUSE­T SAEDBERG ?? Interiør fra en av stuene i gjestgiver­iet.
FOTO: KURT ENGEN/MEGLERHUSE­T SAEDBERG Interiør fra en av stuene i gjestgiver­iet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway