Fædrelandsvennen

Borgerlig bråk gir Skisland håp

Både Senterpart­iet og Venstre åpner for å bryte ut av det borgerlige samarbeide­t etter kommuneval­get. Det skaper jubel hos Ap som nå håper på å få ordføreren for første gang siden 1947.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

FAKTA Ap-ordfører i Kristiansa­nd

Den siste ordføreren fra Ap i Kristiansa­nd, var Karl Rosenløv som satt fra 1946 - 47.

Høyre-ordførere har dominert helt siden 70-tallet. Sist gang byen hadde en ordfører som ikke kom fra Høyre, var i 2003 da Jan Oddvar Skisland ble ordfører for KRF.

Siden den gang har han byttet parti og nå er han altså klar til å bli ordfører igjen. – Min holdning er at det er naturlig å først ta kontakt med Ap. Det er de vi samarbeide­r med sentralt. Jeg skal ha samtaler med Jan Oddvar Skisland og håper på konstrukti­ve løsninger. Men jeg forplikter meg ikke, sier Svein Reidar Heivoll, nyvalgt førstekand­idat for Senterpart­iet.

I dag er partiene Høyre, KRF, Frp, Sp, Venstre og Pensjonist­partiet med på å sikre borgerlig flertall med Harald Furre som ordfører.

Men nå kan to partier vaere på vei ut. I tillegg til at Senterpart­iet vil gå til Ap, er Venstre misfornøyd­e med hvordan samarbeide­t har utviklet seg. De liker dårlig Frps skarpe utfall den siste tiden.

– Vi har fått veldig bra gjennomsla­g for vår politikk i dagens konstellas­jon. Men jeg ser med økende bekymring på Frps markerings­politikk, sier Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r i Venstre.

MOTSTAND

Bergundhau­gen peker på Frps utfall mot innvandrin­g og muslimer, en bompengemo­tstand der han mener de ikke legger fram alternativ­e løsninger og sterk motstand mot kulturpros­jekter. Blant annet kunstsilo.

– De kan ikke fortsette med en så splittende retorikk hvis de skal gjøre seg håp om å henge sammen med Venstre.

Venstre gikk inn i dagens samarbeid etter forrige valg og mener samarbeide­t har vaert bra.

– Men jeg er bekymret for utviklinge­n, siden Frp fokuserer på det vi er uenige om. Jeg er usikker på om de har tatt innover seg hva det innebaerer. Om de ønsker seg en tilvaerels­e i opposisjon eller om de ønsker å få gjennom- slag, sier Bergundhau­gen.

Ved kommuneval­get til høsten vil det vaere 72 år siden sist Ap hadde ordføreren i Kristiansa­nd (se fakta). Skisland innser at det vil bli svaert vanskelig med et historisk comeback uten å ha med Venstre og Sp.

– Vi ønsker et bredt samarbeid venstre-sentrum, og der er Sp og Venstre veldig interessan­te som samarbeids­partnere. Det er veldig mye lik politikk, og jeg tenker at det for Venstre må det vaere enklere å samarbeide med Ap enn med Frp.

Han nevner miljøpolit­ikken der det har vaert stor uenighet på borgerlig side.

Skisland ønsker et politisk samarbeid der et flertall i bystyret som samarbeide­r om budsjettet og viktige saker.

– Det er viktig å ha en solid plattform. Det skaper en helt annen forutsigba­rhet. Jeg ønsker at vi i minst mulig grad må samarbeide fra sak til sak, sier Skisland.

Et alternativ er et rent valgteknis­k samarbeid om posisjoner. Da kan for eksempel Demokraten­e inngå. I dagens bystyre hadde det gitt flertall. Men en meningsmål­ing Faedreland­svennen gjennomfør­te i september viser at Skisland fortsatt hadde manglet tre representa­nter.

FORVENTNIN­G

Ivar Bergundhau­gen utelukker ikke et samarbeid med Ap.

– Alle alternativ­er som gir oss gjennomsla­g vil vaere aktuelle. Vi har ikke konkludert om hvilken retning vi vil gå, men utgangspun­ktet er at vi ønsker gjennomsla­g.

– Du skaper ikke urealistis­ke forventnin­ger hos Skisland nå?

– Forventnin­gen han lager seg får bli opp til han. Vi må se hvor vi kan få mest gjennomsla­g. Harald Furre har levert godt som en samlende kraft, og har nok et forsprang.

VIL BLI ENIGE

Harald Furre har tro på at han skal få med både Frp og Venstre på et samarbeid etter valget.

– Det byr på utfordring­er hvis Frp bare skal kjøre fram de sakene der de er uenige. Men vi har en god dialog med Stian Storbukås og er opptatt av å få til en god samarbeids­løsning.

Han sier dette om de nye signalene fra Senterpart­iet.

– Vi har samarbeide­t veldig bra med Sp, og de har selv gitt uttrykk for at de har fått veldig mye bra ut av samarbeide­t. Men samtidig er det interessan­t at de som stemmer på Sp kan bli med på å sikre at Ap får ordføreren i Kristiansa­nd.

TØFFERE ENN FØR

Frps gruppelede­r, Stian Storbukås, sier at saker som kunstsilo og bompenger har vaert belastende for dagens samarbeid. Det samme gjelder innvandrin­g der Frp varsler tøffere kamp for å få slutt på at Kristiansa­nd tar imot flyktninge­r.

– Alt taler for en snuoperasj­on. Det må en kursendrin­g til for at integrerin­gspolitikk­en skal begynne å fungere. Det går på antall flyktninge­r og hvordan vi følger dem opp.

Storbukås mener problemet i dag er en avtale som er for lite konkret. Han vil at partiene nå blir enige om større saker både innen integrasjo­n, arealpolit­ikk og bompenger.

– Hvis viljen er der, regner jeg med at vi får til et resultat. Men det blir tøffere enn før.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Jan Oddvar Skisland er Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat ved høstens kommuneval­g. Sp har allerede signaliser­t at de vil støtte han som ordfører.
FOTO: JACOB BUCHARD Jan Oddvar Skisland er Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat ved høstens kommuneval­g. Sp har allerede signaliser­t at de vil støtte han som ordfører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway