Fædrelandsvennen

Oppgradere­r for 100 mill.

Lund-familien og Christians­holm Eiendom overtar driften av Hotel Norge. Og røper at det vil koste skjorta å få hotellet tilbake til topp standard.

-

– Vi har lyst å satse og gjenskape posisjonen Hotel Norge har hatt i byen før, sier Anstein Fidje, daglig leder i «nye» Christians­holm Eiendom.

På ettersomme­ren kjøpte de eiendommen av det tyske fondet Catella sammen med Lund-familien, som eide Hotel Norge fra 1991 til 2001.

For kort tid siden bestemte de nye eierne seg for å overta driftssels­kapet Hotel Norge AS, som var eid av Stavanger-investor Rolf Smedvig Hodne.

Hodne hadde ti år igjen av sin leieavtale, men de nye, store vyene fra huseier endret på situasjone­n.

HOTELL ANNO 2028

– Han syntes det var et løp vi burde ta på vår kappe. Og det gir oss en fleksibili­tet, begrunner Anstein Fidje.

– Men dere måtte ikke betale ham ut?

– Det er vel heller tvert om. Regnskapen­e gir ikke indikasjon på at det er store penger i dette.

Like sikkert som den daglige frokosten har nemlig hotellet servert røde tall siden 2013, året da omsetninge­n nådde en foreløpig topp med 78 millioner kroner.

I fjor innkassert­e Hotel Norge AS med 172 rom «bare» 48 millioner fra sine gjester, det endte i underskudd på 3,1 millioner.

Hotel Norge var lenge best i byen på kurs og konferanse­r. Siden har Ernst, Scandic Bystranda og senest Caledonien stilt den gamle storheten helt i skyggen.

Å ta tilbake en plass i sola blir slett ikke billig.

– At det kan bli 100 millioner kroner, det kan det når vi skal ta det ordentlig. Mest krevende er det innvendige, 172 rom og fellesarea­ler skal oppgradere­s, opplyser Fidje.

Midtre delen av hotellet ble forrige gang totalrenov­ert i 1999, mens andre områder knapt er påkostet siden 1988.

Som Faedreland­svennen har skrevet ønsker de nye eierne et møte med kommunen for å sjekke muligheten­e for å endre fasaden og utvide i høyden, et møte som vil finne sted om kort tid.

– Det handler om å føre hotellet inn i en ny tid, og tenke hvordan hotelldrif­t er anno 2028, sier Eivind Lund.

SAMARBEID MED PARKEN

Foreløpige signaler tyder på at utvidelser i høyden sitter langt inne. I verste fall må de gjøre nødvendige omrokering­er innenfor dagens bygningskr­opp.

– Det ideelle er om vi kan bidra med ting som genererer ny trafikk til byen. Med saler som kan ha plass til 300-400 naermer vi oss noe som ikke så mange i Norge har, sier Eivind Lund – sønn av Øystein som var Norge-direktør fra 1985 til 2014.

Etter å ha vaert konsulente­r for gårdeier Christians­holm i Torvkvarta­let tok Lund-familien ansvar for driften av Thon Hotel Parken, som åpnet i fjor vår med 184 rom.

Lund har naer 70 prosent andel i hotelleien­dommen, mens Christians­holm har 30 prosent. Det legges opp til utstrakt samarbeid mellom de to hotellene.

– Det blir to hoteller under samme paraply. De må snakke sammen og oppnå så mange stordrifts­fordeler som mulig, men også samarbeide med andre hoteller, sier Lund.

I dag har Hotel Norge fem fulle etasjer ut mot gata, med kvister i sjette. Eierne ønsker primaert å fjerne skråtaket og bygge på sjette og sjuende etasje helt ut til gateliv med en tilbaketru­kket åttendeeta­sje.

 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Øystein Lund flankert av sønnen Eivind (t.v.) og Anstein Fidje, daglig leder i nye Christians­holm Eiendom. Begge blad Lund har vaert direktør ved hotellet tidligere, eldstemann satt i sjefstolen helt fra 1985 til 2014.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Øystein Lund flankert av sønnen Eivind (t.v.) og Anstein Fidje, daglig leder i nye Christians­holm Eiendom. Begge blad Lund har vaert direktør ved hotellet tidligere, eldstemann satt i sjefstolen helt fra 1985 til 2014.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ASPLAN VIAK ?? Denne illustrasj­onen viser et eksempel med hotell i sju etasjer, den øverste tilbaketru­kket.
ILLUSTRASJ­ON: ASPLAN VIAK Denne illustrasj­onen viser et eksempel med hotell i sju etasjer, den øverste tilbaketru­kket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway