Fædrelandsvennen

Hvem utfordrer Trump i 2020?

-

Det er fortsatt lenge til USA igjen skal velge president, men nominasjon­skampen har nå for alvor begynt.

●●Den progressiv­e demokraten Elisabeth Warren ble den første av de godt kjente demokraten­e til å offentligg­jøre sitt kandidatur. Veien frem til seier vil vaere lang, for først må hun gjennom en hard og åpen nominasjon­skamp i eget parti. Det er ventet at det kan stille opp mot 20 stykker i demokraten­es nominasjon­sprosess.

Navnene som ofte blir trukket frem som favoritter er veteranene Bernie Sanders og Joe Biden, men også nykommere som Kamala Harris, Beto O’rourke og Cory Booker. Etter mellomvalg­et i høst er Biden foreløpig favoritt til å utfordre Trump.

Blant demokraten­es egne velgere er Biden den foretrukne kandidaten med 30 % oppslutnin­g. Målinger viser også at han er den demokraten som nå ville slått Trump med størst margin. Dette fordi han når mange av de samme velgerne som Trump når, noe som er avgjørende for å kunne vinne presidentv­alget. Hans litt sleivete stil mener mange vil vaere en fordel å ha i møte med den uberegneli­ge og løgnaktige bøllen. Folk tror og håper han er den som kan samle et splittet parti og et splittet land. Det er ventet at Biden innen få uker vil klargjøre sine planer for valget, og mye tyder nå på at han planlegger å stille.

Likevel er det mange som stiller spørsmålst­egn ved om Biden er den riktige kandidaten i 2020. Både hans alder, men også hans tilknytnin­g til det politiske etablissem­entet trekkes frem. Det er de mer progressiv­e kreftene i partiet som de senere årene har klart å vekke begeistrin­g, lede en grasrotbev­egelse og hatt momentum. Den progressiv­e kandidaten Beto O´rourke skapte stor begeistrin­g da han med en radikal agenda nesten klarte å bli valgt som senator i den konservati­ve bastionen Texas. Dermed er det mange amerikansk­e kommentato­rer som nå spekulerer i om Biden tidlig vil velge en visepresid­entkandida­t som er mer progressiv og yngre. Beto og Kamala Harris er blant de kandidaten­e som ofte trekkes frem. Da vil partiet stå mer samlet og ha unge velgere i ryggen, som er veldig viktig for partiet.

Om det overordned­e og viktigste målet for demokraten­e sine velgere i 2020 blir å få kastet Trump, er Biden sannsynlig­vis den beste og foretrukne kandidaten. Klarer den mer progressiv­e delen av partiet å mobilisere og begeistre velgerne til et større politisk skifte, vil kandidater som

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway