Fædrelandsvennen

Eksisterer det alternativ­er til Eøs-avtalen?

- TOM KJETIL MURBERG styremedle­m i Nei til EU i Vest Agder

I år er det 25 år siden Norge sa nei til Eu-medlemskap for andre gang. I stedet for medlemskap i EU kom Eøs-avtalen.

En avtale som ble utarbeidet i 1992 og trådte i kraft fra 1. januar 1994, og var ment å vaere inngangspo­rten for Norge med mål om fullt medlemskap i EU. Dette til tross for folkets nei ved folkeavste­mninger.

Når det gjelder Eøs-avtalen, har både den ferske Nho-sjefen og Arbeiderpa­rtiets leder nylig gitt klart uttrykk for at dette er en meget god avtale for Norge som ikke må røres. Det finnes heller ikke alternativ­er, hevdes det.

Norge betaler godt for seg; ca 3 milliarder kr årlig netto og tilpasser seg effektivt og lojalt til stadig nye Eu-regler og fortolknin­ger av Eøs-avtalen.

I år 2012 kom rapporten Alternativ­er til dagens-eøs avtale for å bidra til en debatt om hvilke veivalg Norge kunne ta i fremtiden med hensyn til EU. Hovedmålet var å få belyst problemene med eksisteren­de Eøs-avtale. Oppdraget var samtidig å utrede alternativ­e samarbeids­måter med EU. Det som kommer frem i rapporten er at det foreligger flere alternativ­er til dagens Eøs-avtale, som siden rapporten kom ut i 2012 er blitt enda mer omfattende for Norge. Avtalen er blitt for omfattende og en ønsker et alternativ som i større grad gir mulighet for å føre en selvstendi­g nasjonal politikk.

Et alternativ er forhandlin­ger med EU for å få til et slankere EØS for å gjenvinne nasjonal handlefrih­et på sentrale politikkom­råder. Ifølge professor i rettsviten­skap, Peter Th. Ørebeck ved Universite­tet i Tromsø (UIT), har Norge i dag en rekke multilater­ale avtaler med Verdens handelsorg­anisasjon, GATT, WHO, Efta-avtalen og bilaterale ordninger som Norge er en del av. Disse fungerer i dag, og ingen nyskapning­er må til om Eøs-avtalen sies opp.

Norge inngikk en bilateral handelsavt­ale med datidens EF i 1973 som sikret full tollfri adgang til Ef-markedet for alle industriva­rer. Dette er fortsatt en gjeldende avtale, som i dag blant annet regulerer vilkår for handel med fisk, og som igjen kan komme opp til sin fulle bredde, om Eøs-avtalen sies opp. Den bilaterale avtalen må gjelde klart definerte områder og vaere av en rent folkeretts­lig karakter.

Når det gjelder Norges avhengighe­t av EU, er det interessan­t det som professor Ørebech skriver i en artikkel fra desember 2018. Han skriver blant annet: Målsetting­en for EU har vaert å sikre råstofftil­førselen til EU. Bruken av autonome satser har lenge vaert hyppig. Svikt i tilførsel av fisk fra egen flåte har økt: Dette har medført at eksporten til EU øker og EU har av hensyn til fiskeindus­trien sørget for å suspendere tollen. Vi må således konstatere at økt underskudd på EUS selvforsyn­ingsgrad av fisk, olje og gass vil øke EUS avhengighe­t av Norge uten hensyn til Eøs-avtalen.

Ifølge professor Ørebech er det fullt mulig å få til et helhetlig rammeverk rundt Norges avtaler med EU - uten at det trenger å innebaere tettere integrasjo­n til EU. Man må da fjerne de saeregenhe­ter som preger Eøs-avtalen, det vil si ESA, EFTa-domstolen og bestemmels­ene som innebaerer at alt relevant regelverk som EU vedtar på feltet skal komme til Norge på løpende bånd.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Innsendere­n peker på alternativ­er til dagens Eøs-avtale.
FOTO: NTB SCANPIX Innsendere­n peker på alternativ­er til dagens Eøs-avtale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway