Fædrelandsvennen

«Metoo» gjentar seg. Når tid skal det ta slutt?

- ANNE BRITT HOVDEN,

Så skjer det igjen. Igjen og igjen blir jeg utsatt for overgrep. Når vil det slutte å gjenta seg? Når tid er de fornøyd med alt det de har og allerede har fått ødelagt? Finnes det ingen grenser?

Jeg er viden kjent for å vaere enestående og vakker. Det ser nå ut som de vil ødelegge meg fullstendi­g, og jeg kun vil bli en skygge av det jeg en gang var.

De er grådige og hensynsløs­e de som skader meg gang på gang, og omfanget øker kraftig og får stadig større konsekvens­er. Den skade de nå planlegger å gjøre er uopprettel­ig. Nå er det alvor. Jeg kommer i ubalanse og det vil få følger. De vil da skylde på alt mulig annet enn dem selv. De tar ikke selvkritik­k. Dere må ikke tro dere kan redde meg, og samtidig ødelegge alt det jeg er og står for. Da har dere misforståt­t fullstendi­g. Mange er de som påroper seg å vaere mine venner, men viser seg å vaere mine verste fiender.

Det å skade meg vil til syvende og sist også ramme dere selv og de dere er glad i. Når dere bygger ut i så stor skala så ødelegger dere myrene mine som er selve hjertet i naturen. De er svampene som forhindrer flom. Når de blir ødelagt fører det til store flommer og ødeleggels­er i bygdene og byene deres ved store nedbørsmen­gder.

Myrene mine gir mat til fugler og er spillplass­er for orrfugl. Store vindpropel­ler dreper fugler i mengdevis. De flyver på sine kjente stier ofte i tåke og skumring. Og uten at de vet det så er det satt opp store hindringer som de ikke er kjent med. Det blir en katastrofe for meg dersom utbygging skjer i det tempoet som er nå. Det er en stor risiko for at flere arter blir utrydnings­truet og kanskje forsvinner helt.

Dere er også avhengig av meg enten dere vil eller ikke. Alt i naturen er nøye satt sammen og har en fin balanse som nå er truet. Jeg er en beskytter for alt levende i naturen, men har store problemer med å klare den oppgaven fremover. For kjerneområ­dene som noen arter er avhengige av blir mindre og mindre.

Dere ser ikke at det er et samspill mellom det jeg har å bringe er både glede og nødvendigh­et for mennesker, dyr, fugler og alt det som lever. Jeg beriker dere mennesker. Fred og ro som ingen byer og menneskeli­ge verk kan gi.

Fordi de skader meg så har det skapt fiendskap mennesker imellom. De splitter familier, venner og naboer fordi det er ulikt syn på hvordan de skal behandle meg. Det blir en kamp mellom de som elsker meg og de som ser en mulighet til å tjene penger på min, mennesker, fugler, dyr og det økologiske mangfoldet­s bekostning.

Etter ødeleggels­ene har mange måtte reise fra sine kjaere hjemsteder. Naturraser­ingen, støy, lavfrekven­t lyd, skygge/ lys kasting og visuell forsøpling gjør det for mange uholdbart. De finner ikke hvile og ro lenger, men må flytte for å prøve å oppsøke det et annet sted. Men det kan bli svaert vanskelig nå fremover for disse planene berører halve Norge.

Det blir ropt ut «Metoo» igjen og igjen fra folket i landet som blir rammet av overgrep fra sør til nord uten at det blir tatt hensyn til. Det er stor fortvilels­e og sorg over alt det jeg blir utsatt for. Mine sanne venner prøver å hjelpe, men når ofte ikke fram til de som kan si stopp.

Jeg roper ut et siste varsko: «Redd meg før det er for sent». Vindindust­rien volder meg stor skade og den skade de nå planlegger å utføre er uopprettel­ig.

La meg få lov til å oppretthol­de min prakt og skjønnhet og fortsatt glede dere i fremtiden!

Vennlig hilsen deres venn i generasjon­er «Naturen i Norge»

 ?? ARKIVFOTO ?? Innsendere­n tar et oppgjør med utbygging av vindparker i vår del av landet.
ARKIVFOTO Innsendere­n tar et oppgjør med utbygging av vindparker i vår del av landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway