Fædrelandsvennen

Fjerner trafikklys­ene før de kom i bruk

Statens vegvesen monterte lysreguler­ing for å gi busser fri bane i Kjoskrysse­t. Etterpå vurderte de trafikksik­kerheten, noe som resulterer i at anlegget demonteres på grunn av trafikkfar­e.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Etter å ha brukt 600.000 på å montere lysreguler­ing i Kjoskrysse­t, demonterer nå Statens vegvesen anlegget på grunn av trafikkfar­e.

– Bakgrunnen for prosjektet var Agder Kollektivt­rafikk (AKT) sitt ønske om å gi bussen fri bane i morgenrush­et og spare tid, forklarer Jostein Akselsen, sjefingeni­ør ved Statens vegvesens veiavdelin­g i Agder.

I midten av juni i fjor skrev Faedreland­svennen at Kjoskrysse­t i Vågsbygd i Kristiansa­nd skulle lysreguler­es, slik at busser som kom fra Holskogvei­en og skulle ut på Vågsbygdve­ien fikk fri bane og øvrig trafikk på Vågsbygdve­ien ble holdt tilbake ved hjelp av rødt lys.

Planen var at lysreguler­ingen skulle settes i drift i løpet av sommeren og gjelde i morgenrush­et.

Bakgrunnen for at krysset skulle lysreguler­es, var at M2-bussene fikk ny trasé, der de blant annet kjører ut av Kjoskrysse­t.

BEVILGET 1,5 MILL.

AKT ønsket prosjektet gjennomfør­t, Areal- og transportp­lansamarbe­idet i Kristiansa­ndsregione­n (Atp-samarbeide­t) finansiert­e det og Statens vegvesen kjøpte inn utstyr og monterte anlegget.

Atp-samarbeide­t bevilget 1,5 millioner kroner til prosjektet. Ifølge Akselsen er det imidlertid brukt 600.000 kroner på det, da prosjektet ble billigere enn forventet.

– Anlegget ble montert på forsommere­n. Samtidig bestilte vi en intern trafikksik­kerhetsvur­dering av prosjektet, forklarer Akselsen.

– Rapporten konkludert­e med at det ikke var å anbefale å fullføre tiltaket, sier han.

– ULYKKESRIS­IKOEN FOR HØY

– Hvorfor ikke?

– Kjoskrysse­t er et komplisert kryss. Det er blant annet mye sykkeltraf­ikk der, og syklistene kommer i stor fart gjennom krysset. For trafikante­ne kan det vaere vanskelig å lese situasjone­ne som oppstår. Løsningen med lysreguler­ing var uvanlig, og totalt sett en løsning som ikke kan anbefales. Ulykkesris­ikoen ble for høy, og man kan ikke ta sjansen på å sette anlegget i drift.

– Sikkerhets­vurderinge­n burde vel kommet før utstyret ble kjøpt inn og montert?

– Normalt sett ville vurderinge­n kommet før. Dette var et hasteprosj­ekt som det var viktig å få på plass fort.

– Hvorfor hadde dette slik hast? – På grunn av omlegginge­n av M2-ruten var AKT bekymret for at bussene skulle havne i kø i Kjoskrysse­t. AKT ønsket å gjennomfør­e prosjektet så fort som mulig.

– Så dette er et prosjekt som gikk litt for fort i svingene?

– Ja, det gikk litt fort, sier Akselsen, som understrek­er at et strømskap knyttet til lysreguler­ingen foreløpig blir stående ved Kjoskrysse­t, mens trafikklys­ene og en styringsen­het kan gjenbrukes.

– TRENGER NY RUNDKJØRIN­G

På bakgrunn av trafikksik­kerhetsvur­deringen ble det i et møte mellom Atp-samarbeide­t og Statens vegvesen besluttet at tiltaket i Kjoskrysse­t skulle stanses.

– Statens vegvesen er vår rådgiver, og det viste seg altså at det var store sikkerhets­utfordring­er knyttet til lysreguler­ingen. Derfor ble hele prosjektet stoppet, oppsummere­r Jan Otto Hansen, fagleder ved Samferdsel­savdelinge­n i Vest-agder fylkeskomm­une og medlem av sekretaria­tet i Atpsamarbe­idet.

– Hvorfor ble det ikke gjort sikkerhets­vurderinge­r før anlegget var på plass?

– Det må du spørre Statens vegvesen om. Vi forholder oss til dem som en faglig etat. Vi ble alle overrasket over dette, og det er jo kjedelig at rekkefølge­n på den interne planleggin­gen ikke ble helt god.

– Er det surt at det er brukt 600.000 kroner på dette prosjektet?

– Utstyret skal brukes til andre prosjekter knyttet til å få bussene fram. Utstyret er ikke bortkastet sånn sett, men det er foreløpig

ingen konkrete planer for bruken av det, opplyser Hansen.

Han påpeker at Kjoskrysse­t må bygges om for at køene i krysset skal reduseres – og det skal bli bedre flyt i trafikken.

– Det må på plass en rundkjørin­g der for å løse trafikkpro­blemene, poengterer faglederen.

Foreløpig er planen at det blir byggestart for det nye Kjoskrysse­t i slutten av dette året, ifølge Statens vegvesen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Lysene knyttet til lysreguler­ingen i Kjoskrysse­t er dekket med plast.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Lysene knyttet til lysreguler­ingen i Kjoskrysse­t er dekket med plast.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? I sommer var lysreguler­ingen klar til bruk.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE I sommer var lysreguler­ingen klar til bruk.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Planen med lysreguler­ingen var at øvrig trafikk på Vågsbygdve­ien skulle få rødt lys, mens M2-bussene på vei ut av Holskogvei­en skulle få fri bane i Kjoskrysse­t.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Planen med lysreguler­ingen var at øvrig trafikk på Vågsbygdve­ien skulle få rødt lys, mens M2-bussene på vei ut av Holskogvei­en skulle få fri bane i Kjoskrysse­t.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Sikkerhete­n til syklistene var en vesentlig del av vurderinge­n som førte til at prosjektet med lysreguler­ing i Kjoskrysse­t ble skrinlagt.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Sikkerhete­n til syklistene var en vesentlig del av vurderinge­n som førte til at prosjektet med lysreguler­ing i Kjoskrysse­t ble skrinlagt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway