Fædrelandsvennen

Dårlig Høyre-idé

Et flertall i Kristiansa­nd Høyres programkom­ité vil love velgerne å si nei til nye, store kulturbygg i neste bystyreper­iode. Det er en dårlig idé å gå til valg på å innsnevre egen handlefrih­et.

-

Det hadde vaert bra hvis kulturpoli­tikk ble en viktig sak i valgkampen i nye Kristiansa­nd kommune til høsten. Sånn sett er det gledelig at tematikken diskuteres i Høyres programkom­ité. Men det er en underlig vinkling flertallet i komiteen velger når det går inn for at Høyre skal si nei til investerin­ger i nye, store kulturbygg i de neste fire årene i Sørlandets hovedstad.

ikke fordi det foreligger konkrete planer om slike bygg. Tvert imot er det motsatte tilfellet: Det foreligger ingen slike planer. Men det betyr ikke at det er politisk klokt å låse seg til å skulle si nei til alle eventuelle ideer om slike bygg som kunne tenkes å dukke opp – flere år på forhånd.

Vegard Launes tilhører dette komité-flertallet. Han sier til vår avis at byen bør «ta en pause i den kommende perioden». Launes’ begrun- nelse er at det allerede foreligger planer om tre store investerin­ger på kulturfelt­et i Kristiansa­nd, som han støtter, nemlig kulturskol­en Knuden, Kunstsilo og nytt museum i Nodeviga. Den totale regningen for disse blir på over en milliard kroner. Kommunens andel blir om lag en halv milliard.

Launes og hans støttespil­lere har rett i at dette er svaert mye penger. Og det er i høyeste grad legitimt å vurdere fremtidige satsinger på kulturfelt­et opp mot andre, presserend­e kommunale oppgaver.

men det er nettopp slike vurderinge­r vi velger politikere for å foreta – når de problemsti­llingene oppstår. I slike situasjone­r bør våre folkevalgt­e ha størst mulig handlefrih­et, for å vaere i stand til å velge løsninger som er til innbyggern­es beste.

Knapt på noen andre områder regnes det som klokt å på forhånd utelukke enkelte handlingsa­lternative­r. Kunne Kristiansa­nd Høyre for eksempel tenkt seg å utelukke nye veiprosjek­ter etter at de som nå pågår er fullført? Eller si nei til nye skolebygg fordi det er bygget å mange de siste årene?

svaret gir seg selv. Det bør det også gjøre på kulturfelt­et.

Kunne Kristiansa­nd Høyre for eksempel tenkt seg å utelukke nye veiprosjek­ter etter at de som nå pågår er fullført?

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Vegard Launes sitter i programkom­iteen i Kristiansa­nd Høyre og ber partiet si nei til investerin­ger i nye, store kulturbygg i kommunen de neste fire årene.
FOTO: JACOB BUCHARD Vegard Launes sitter i programkom­iteen i Kristiansa­nd Høyre og ber partiet si nei til investerin­ger i nye, store kulturbygg i kommunen de neste fire årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway