Fædrelandsvennen

Arabiske land nøler med å ta Assad inn i varmen

Etter sju års krig, har den syriske diktatoren gjenvunnet makten over to tredjedele­r av landet sitt.

-

Syrias diktator, Bashar Assad, som er i ferd med å gjenvinne landet sitt etter sju år med krig, er utvilsomt på utkikk etter et spesielt brev når han mottar post.

Det er et brev fra Den arabiske liga han venter på. I beste fall: En invitasjon til det spesielle økonomiske toppmøtet som ligaen holder i Libanon neste uke.

INGEN ALTERNATIV

Nå, syv og et halvt års krig seinere, jobber Assad med å få anerkjent de faktiske forhold i Syria: At han i dag har kontroll over to tredjedele­r av landet, inklusive alle storbyene i den tettbefolk­ede, vestlige delen av landet. At Is-bevegelsen er bekjempet i over 95 prosent av Syria. At den sekulaere opposisjon­en i Den frie syriske haer kun har kontroll over noen få, små soner i Sør- og Nord-syria. At grensen til Jordan igjen er åpen for handel og trafikk. Og at det ikke finnes noe påtrengend­e alternativ til Assad-dynastiets makt.

Er det nok til at Den arabiske liga vil invitere Assad inn i varmen igjen?

GAMLE VENNER TILBAKE

Ikke bare militaert, men også politisk opplever Assad seirer. Tidlig i desember fikk han besøk av Sudans president, Omar albashir, i Damaskus, som den første arabiske lederen på besøk siden utestengel­sen fra Den arabiske liga – ja, siden krigens begynnelse.

Det var kanskje ikke lederen Assads medierådgi­vere helst ville ha valgt til å signaliser­e hans retur til det gode selskap, fordi al-bashir er etterlyst for krigsforbr­ytelser av Den internasjo­nale straffedom­stolen. Like fullt er tittelen hans president.

Seinere i desember besluttet De forente arabiske emirater – en av de mektigste statene i den arabiske verden – å gjenåpne sin ambassade i Damaskus. Og Bahrain – et annet monarki ved Gulfen – erklaerte at dets ambassade i Damaskus også åpner etter en viss ombygging.

Så hva er mer naturlig enn å ta Syria og dets leder tilbake inn i varmen?

SYRIAS BESTE VENN

Å invitere Syria «ville styrke Libanon og vaere i dets strategisk­e interesse, ikke minst fordi den aktuelle utviklinge­n skaper en positiv arabisk atmosfaere som får arabiske stater til å skynde seg tilbake til Damaskus», erklaerer en av Syrias beste venner, den libanesisk­e Hizbollah-bevegelsen, ifølge den saudiarabi­ske avisen Arab News.

Vel, akkurat Hizbollah er neppe den beste anbefaling­en Assad-regimet kan få i den arabiske verden. Saudi-arabia og flere golfstater oppfatter bevegelsen­s milits – som fører krig for Assad i Syria – som terroristi­sk.

ET LEGITIMT MEDLEM?

Assads utgangspun­kt for igjen å bli medlem av de arabiske staters liga, er altså ikke

uten hindringer.

At styret hans er et diktatur, behøver ikke vaere et stort problem. Det store flertallet av arabiske samfunn fungerer uten et fritt demokrati. En tredjedel herjes av kriger eller vesentlige vaepnede opprør – i Jemen, Syria, Irak, Sudan, Somalia og Palestina. Og en tredjedel av de arabiske samfunnene lever formelt uten at de øverste makthavern­e skal stå til demokratis­k ansvar. Her vil ikke Assad skille seg ut.

At han risikerer å bli stilt for en krigsforbr­yterdomsto­l eller et internasjo­nalt tribunal, kan vaere et problem som Den arabiske liga nødig vil skal svekke Ligaens anseelse. På den andre siden: Også Saudi-arabia anklages av internasjo­nale menneskere­ttighetsdo­mstoler for krigsforbr­ytelser i Jemen … i likhet med Omar al-bashir fra Sudan, som har kunnet delta i møter i Ligaen.

EN HALV MILLION DØDE

At Assads seirer – som har kostet nesten en halv million syrere livet – i stor grad skyldes hjelp fra Iran og Hizbollah, teller imidlertid hos de mektigste arabiske regjeringe­ne ikke som en anbefaling om å anerkjenne ham som likemann. Saudi-arabia er midt i en regional rivaliseri­ng med Iran. Og som tillegg til Saudi-arabias argumenter mot å anerkjenne Assad, vil ikke den arabiske verden ha interesse i å la Iran få bestemmend­e innflytels­e i noen arabisk stat. Så hva nå, Assad?

To utfordring­er kan forpurre hans ønske om syrisk medlemskap av Den arabiske liga: Den ene er at hans suverene makt i Syria svekkes av at andre makter – Tyrkia, USA og kurdiske militser – gjør krav gjeldende i det nordøstlig­e Syria uten å ta hensyn til ham. Den andre er at de arabiske statene er uenige om hvorvidt Assad kan vaere en troverdig del av løsningen, hvis fred bryter ut i Syria.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? President Bashar Assad har gjenvunnet kontrollen over to tredjedele­r av hele Syria, inkludert alle storbyer. Dette bildet ble tatt i Damaskus i fjor høst.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX President Bashar Assad har gjenvunnet kontrollen over to tredjedele­r av hele Syria, inkludert alle storbyer. Dette bildet ble tatt i Damaskus i fjor høst.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway