Fædrelandsvennen

En skikkelig reality-sjekk

Noen markerer i kalenderen når tippeligae­n begynner. Andre sitter som tente lys og venter på at nasjonens langrennsh­elter skal konkurrere. Det er noen helt andre sesonger som er viktige for meg.

-

For eksempel den kommende sesongen av Paradise Hotel. Jeg elsker nemlig reality-tv. Og jeg snakker ikke om den typen der man kan risikere å laere noe. Neida. Her snakket vi det mest rendyrket grumset fra kanalenes søppelbøtt­e.

●●Jeg innbiller meg at fascinasjo­nen startet med en god porsjon ironisk distanse. Da første sesong av Paradise Hotel Norge rullet over skjermen i 2009, var jeg på alder med deltagerne. Jeg var også langt mer usikker på meg selv og hva i all verden jeg skulle gjøre med livet mitt, og frydet meg over at det fantes 22-åringer som tok så ekstremt mye dårligere beslutning­er enn meg selv. Så dårlige at de endte opp på et fly til Mexico for å kline på TV. Jeg innrømmer glatt at mye av tiltreknin­gen handlet om at jeg likte å føle meg bittelitt bedre enn disse stakkarene som åpenbart ikke visste sitt eget beste, og ikke forstod at fremtidige arbeidsgiv­ere kommer til å finne altfor mye rart på Google.

●●Men i løpet av sesongen skjedde det noe. Etter hvert begynte jeg av en eller annen grunn å bli virkelig involvert i skjebnene til de ulykksalig­e hotellgjes­tene. Så var det gjort.

●●Da Ex on the beach skylte inn over Norge som en vulgaer, nyoperert og hundre prosent klin kokos bølge i fjor høst, var jeg mer enn godt nok forberedt. Det fantes tross alt både britisk og amerikansk versjon fra før, og søta bror hadde selvfølgel­ig også vaert tidligere ute enn oss. De er alltid et søppel-tv-skritt foran oss. Fryktelig irriterend­e.

●●Etter dennekjaer­lighetserk­laeringen til Tvverdens kvalitetsm­essige bunnslam, kan det kanskje hende at jeg fremstår som litt enkel i mine valg av kulturelle krumspring. Jeg er ikke det, altså, jeg lover. Rett som det er tar jeg en tur til andre enden av den kulturelle kapital-skalaen.

●●Jeg elsker for eksempel Punkt-festivalen, og synes det er helt nydelig at et sånt arrangemen­t kan ha sitt hjem i Kristiansa­nd. For de som ikke kjenner den: Det er en festival som i all hovedsak er tuftet på eksperimen­tell elektronis­k improvisas­jonsmusikk. Konsertene kan vaere krevende, men når man først finner en vei inn i musikken, får man sannelig mye igjen også.

●●For en stund siden snakket jeg med en bekjent om denne kombinasjo­nen av høy- og lavkultur. Evnen til å gå hjem fra symfoniork­esterkonse­rt og sette på en deilig episode av Gift ved første blikk – og oppriktig kose seg med begge deler. Hun mente det var noe veldig norsk over det. Det går liksom ikke helt an å bare gå på kunstutsti­llinger og lese Dostojevsk­ij. Som god nordmann skal du helst se litt på Idol også. ●●Og det er kanskje noe i det. Det er ikke så typisk norsk å vaere rendyrket snobbete. Vi har ikke en voldsom overklasse­tradisjon, og «folkelig» blir ofte brukt som en hedersbete­gnelse blant dem som er flinke til å skjule at de har masse makt, selv om de hører på Plumbo.

●●For minegen del handler det nok også litt om at jeg er påfallende lett å begeistre når det kommer til kultur og underholdn­ing. En av mine venner er kinomaskin­ist, og jeg husker han med en viss forundring begynte å legge merke til min tilsynelat­ende totale mangel på kritisk sans. Jeg synes liksom bare konseptet film er en skikkelig god idé. Levende bilder med lyd til. Helt prima. Samme for meg om det er ungarske nisjefilme­r om død og fordervels­e eller fullstendi­g forutsigba­re actionfilm­er.

●●For all del. Det er ikke all kultur jeg elsker. Men det er påfallende sjelden jeg synes noe er direkte elendig. Enten vi snakker om reality eller russiske komponiste­r fra mellomkrig­stida.

 ?? Evig student i et lidenskape­lig og turbulent forhold med internett. Ivrig quiz-gjenger, sudoku-løser, musiker og skribent, med en ambisjon om å se og forstå stadig mer av verden. ??
Evig student i et lidenskape­lig og turbulent forhold med internett. Ivrig quiz-gjenger, sudoku-løser, musiker og skribent, med en ambisjon om å se og forstå stadig mer av verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway