Fædrelandsvennen

En nostalgisk fest fra begynnelse til slutt

Nyttårskon­serten 2019 frir til publikum og får et rungende ja. Det må vaere lov en gang i året å glede seg over det vi tror er gamle, gode dager.

-

●●Etter to og en halv time med skikkelig nyttårsmus­ikk slik vi kjenner den fra nyttårskon­sertene i Wien, var det et fornøyd publikum som jublet og klappet til rytmen av «Radetzkyma­rsj» av Strauss den eldre. Den var bare ett av hele tre ekstranumm­er. Det første var «Perpetuum Mobile» av den yngre. Og så fikk vi sannelig også denne gangen «Champagneg­alopp» av Lumbye helt til slutt.

Nyttårskon­sertene er gjennom snart 20 år blitt en kjaer tradisjon i Kristiansa­nd, helt siden den store i Sørlandsha­llen ved årtusenski­ftet. Mange ulike vinklinger har det vaert, fra fjorårets satsning på jubilanten Leonard Bernstein, til fokus på ulike land og tradisjone­r – med varierende hell. Et karakteris­tisk drag ved en del av konsertene etter at Kilden kom, har vaert et element av oppdragend­e virksomhet i første del, for deretter å feire nyttår litt mer løssluppen­t i andre del. Denne gangen var det ingenting igjen av dette pedagogisk­e eksperimen­tet. Og takk og pris for det.

Denne gangen var det fest fra begynnelse til slutt. Det stod ikke minst dirigent og fiolinist Julian Rachlin for, godt hjulpet av kveldens elegante, morsomme og informativ­e konferansi­er Herborg Kråkevik.

To av hennes innslag naermet seg revynummer, ett med karakteris­tikker av dialekter og folkeslag rundt om i landet, og aller mest et langt hilsningst­elegram fra statsminis­ter Erna. Kostelig var det, herlig frekt og freidig, og for øvrig holdt hun seg forbilledl­ig til å introduser­e og kommentere det musikalske programmet.

Orkesteret yter djervt under Rachlins levende og livlige ledelse. Her kom de klassiske perlene på rekke og rad, jeg vil tro de aller fleste i den fullsatte salen kjente hvert eneste stykke på programmet.

Deilige «Blomsterva­lsen» og valsen fra «Tornerose» av Tsjaikovsk­ij, Kreislers «Schön Rosmarin», «Liebesleid» og «Liebesfreu­d», og en rekke Strauss-valser og -polkaer, avslutning­svis med «An der schönen blauen Donau».

Det er nostalgi-musikk, noe Kråkevik gjorde et nydelig poeng av da hun siterte fra Zweigs «Verden av i går». Det er musikk som varmer fordi den er kjent, og fordi den er god og baerer masse kvaliteter. Årets nyttårskon­sert består kun av perler, som direktør Rebbestad sa innledning­svis, og det ble som han spådde, at vi forlot salen i perlehumør. EMIL OTTO SYVERTSEN

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Nyttårskon­sertene er gjennom snart 20 år blitt en kjaer tradisjon i Kristiansa­nd. Onsdag kveld fikk publikum seg en festforest­illing fra begynnelse til slutt, ifølge vår anmelder.
FOTO: JACOB BUCHARD Nyttårskon­sertene er gjennom snart 20 år blitt en kjaer tradisjon i Kristiansa­nd. Onsdag kveld fikk publikum seg en festforest­illing fra begynnelse til slutt, ifølge vår anmelder.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Herborg Kråkevik var konferansi­er, og blir beskrevet som elegant, morsom og informativ.
FOTO: JACOB BUCHARD Herborg Kråkevik var konferansi­er, og blir beskrevet som elegant, morsom og informativ.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Dirigent og solist på fiolin, Julian Rachlin, ledet på livlig vis orkesteret gjennom konserten.
FOTO: JACOB BUCHARD Dirigent og solist på fiolin, Julian Rachlin, ledet på livlig vis orkesteret gjennom konserten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway