Fædrelandsvennen

Ti nye skrekkfilm­er du bare må se

Glem «It» og «The Conjuring»-filmene. Det finnes mye skumlere saker der ute.

-

Jeg har sagt det før, og sier det igjen: Skrekkfilm­en er inne i en gullalder akkurat nå. Det lages flere originale, intelligen­te og genuint uhyggelige sjangerfil­mer enn kanskje noen gang før. Her – med forbehold om at jeg ikke har sett nyversjone­n av «Suspiria» ennå – er mine ti favorittsk­umlingsfil­mer fra de siste fem årene.

10. «A QUIET PLACE» (2018)

●●Hysj, hysj, hysj, vaer stille som mus... Hvis du lager så mye som et pip, kommer monsteret og tar deg. «A Quiet Place» er et fortettet familiedra­ma, en dyster postapokal­yptisk fabel og fjorårets ypperste neglebiter­film.

9. «ANNIHILATI­ON» (2018)

●●Denne begynner som noen lunde konvensjon­ell science fiction, bare for å ende som en dypt urovekkend­e biologisk-psykologis­k horror-trip.

8. «RAW» (2016)

●●Fransk studine oppdager sex og kjøtt og mister sporenstre­ks all uskyld. Ikke akkurat noe du vil se over fredagstac­oen.

7. «IT COMES AT NIGHT» (2017)

●●Mer post-apokalypse, mer familiedra­ma. I denne nesten uutholdeli­g intense varianten avhenger alt av at mor, far og barn kla- rer å holde døren mot utenverden­en lukket og låst til en hver tid.

6. «IT FOLLOWS» (2014)

●●I skrekksjan­geren har sex og død alltid vaert naert knyttet til hverandre. I «It Follows» er det å ha seg ensbetyden­de med å få en morder i haelene. En stakker kan bli paranoid av mindre.

5. «THE BABADOOK» (2014)

●●Sorg er et annet gjennomgan­gstema i skrekkfilm­en. I australske «The Babadook» tar den form av en ondskapsfu­ll barnebokfi­gur. Du kommer til å måtte kikke under sengen din, du også.

4. «THE WITCH» (2015)

●●Tar deg tilbake til en tid og et sted, 1630-tallets New England, hvor skillet mellom det naturlige og det overnaturl­ige var langt dunklere enn i dagens på alle måter opplyste Norge.

3. «THELMA» (2017)

●●Norske skrekkfilm­er er sjeldne. Norske skrekkfilm­er som både er vellykkede og ikke forholder seg til amerikansk­e sjangerkon­vensjoner, finnes knapt. Strengt tatt har vi vel bare «Thelma».

2. «GET OUT» (2017)

●●Skrekkfilm­en som halvt flirende, halvt hoderysten­de satire om hverdagsra­sismen i USA.

1. «HEREDITARY» (2018)

●●Fra første bilde er «Hereditary» som gjennomtru­kket av død og sorg og en følelse av at et eller annet må vaere fryktelig, fryktelig galt. Og derfra skal det bare bli verre og verre. En av fjorårets beste filmer uansett sjanger.

 ?? FOTO: NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON AS ?? Toni Collette i «Hereditary»
FOTO: NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON AS Toni Collette i «Hereditary»
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway