Fædrelandsvennen

Oldinger nå til dags

- ROY SØBSTAD

KRIM/DRAMA «The Mule»

USA 2018

Regi: Clint Eastwood

Manus: Nick Schenk

Skuespille­re: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Taissa Farmiga Aldersgren­se: 12 år

88 år gammel har Clint Eastwood laget sin milde, lett geriatrisk­e variant av «Narcos» og «Breaking Bad».

●●Gartneriet til Earl (spilt av regissøren selv) går ikke lenger saerlig godt. «Det helvetes internette­t har,» som han hveser, «ødelagt alt.» Så når han blir spurt om å frakte noen mistenkeli­g utseende bager til Mexico – «Bare kjør, ikke kikk!» – går det ikke lang tid før gubben kjører skytteltra­fikk over grensen med pick-upen full av kokain og en nidkjaer narkoagent (Bradley Cooper) i haelene.

«The Mule» kunne nesten ikke ha vaert noe annet enn en Clint Eastwood-film. Stilen er resolutt ujålete – vår mann har aldri brydd seg om «kunstneris­k» mikkmakk – og Earl ligner til forvekslin­g på et utall andre Eastwood-rollefigur­er fra opp gjennom årene: røff på utsiden, myk på innsiden, ubøyelig i sin politiske ukorrekthe­t. Han er fyren som stopper for å hjelpe en sort familie med å skifte dekk samtidig som han uten å blunke kaller dem «negre».

Filmen er for lang og den banker inn budskapet sitt – «Jobben er viktig, men ikke viktigere enn familien» – som om vi skulle vaere tunghørte og halvblinde alle sammen. Men, pokker heller, den gamle stabukken Earl er godt selskap så lenge reisen varer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway