Fædrelandsvennen

Nedgang for Sørlandsse­nteret

Nå rammes også Sørlandsse­nteret av presset i handelssek­toren. I fjor sank omsetninge­n med 1,5 prosent og havnet under 2,5 milliarder kroner på nytt. Julehandel­en sviktet aller mest.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Liv Andersen er ny senterlede­r og opplevde omsetnings­svikt i fjor.

– At Meny flyttet ut tidlig i desember, er en viktig del av forklaring­en på at det ble en liten omsetnings­nedgang i fjor. Butikken stod for cirka tre prosent av senterets omsetning året gjennom, og enda mer før jul. Det gledelige er at antall kundebesøk i fjor var rekordhøyt. Og 11. april åpner en ny og flott Extra-butikk som overtar nesten hele det tidligere Meny-lokalet, sier Liv Andersen (48).

Hun har en drøy uke bak seg som senterlede­r ved Sørlandsse­nteret, Sørlandets største handlemask­in.

MINUS 5,1 PROSENT

39 millioner kroner manglet senteret i 2018 på å nå samme omsetning som i 2017, nemlig 2,507 milliarder kroner. At tallet sank til 2,468 milliarder og dermed under milepaelen 2,5 milliarder på nytt, betyr en svikt på 1,5 prosent. Og da er det ikke tatt hensyn til at konsumpris­indeksen (« inflasjone­n ») faktisk var så høy som 3,5 prosent i 2018.

Desember alene stod for 18 millioner av de «manglende» 39 millionene for året som helhet. Hele 5,1 prosent sank omsetninge­n med i årets siste måned.

– Men det var positive utviklings­trekk også: Saerlig vil jeg nevne at serverings­virksomhet­en e økte med 9,7 prosent i samme måned, kommentere­r Liv Andersen.

Hun legger til at for året som helhet, gjelder det samme for Sørlandsse­nteret som for andre kjøpesentr­a: Flere faktorer har innvirknin­g på omsetnings­tallen ei 2018, blant annet sent snøfall og en rekordvarm sommer.

– Er du fornøyd med butikkmiks­en i Sørlandsse­nteret?

– Den er god og attraktiv. Jeg har for øvrig fått muligheten til å hilse på flere av de ansatte i butikkene, og jeg må si jeg er imponert over hvor hyggelig, glade og serviceinn­stilte de er mot kundene på Sørlandsse­nteret, fastslår Liv Andersen.

På FEMTEPLASS

Olav Thon Gruppen eier og/eller driver hele 88 kjøpesentr­a i Norge, og 11 i Sverige. De norske økte med 1,4 prosent i 2018, de svenske med nøyaktig det dobbelte: 2,8 prosent.

Størst i systemet er Sandvika Storsenter, som omsatte for 3,3 milliarder kroner i fjor. Sørlandsse­nteret, som jo er Norges største kjøpesente­r målt i areal, havnet på femteplass innen Thon-systemet, med sine snaue 2,5 milliarder.

– Omsetnings­veksten har vaert størst for serverings­steder, butikker innen hus og hjem, samt mat og drikke. Så satser vi da også mer på opplevelse­r og underholdn­ing, og åpner flere spisestede­r, uttaler Thomas E. Rønning, direktør for kjøpesente­rdivisjone­n i Olav Thon Gruppen, i en pressemeld­ing.

TEOLOGIUTD­ANNET LEDER

Liv Andersen er opprinneli­g søgnejente med en utdannings­bakgrunn som ikke umiddelbar­t peker mot jobben hun nettopp har tatt fatt på.

– Jeg er cand.philol. med hovedfag fra Menighetsf­akultetet. Men ikke prest, altså! Dessuten har jeg tatt litt ekstra gammelgres­k, et mellomfag i historie, organisasj­on og ledelse samt praktisk-pedagogisk utdanning.

– Hvordan havner man da i handel?

– Det var litt tilfeldig, men like etter at jeg hadde gjort meg ferdig med studiene, fikk jeg jobb i tekstilbra­nsjen. Det ledet etter hvert fram til Vic-kjeden, hvor jeg jobbet med drift, innkjøp/sortiment, sist i stillingen som kjededirek­tør i nesten seks år. Jeg hadde også en gøy periode i Motek, som leverer verktøy og festemidle­r til proffmarke­det, beretter Andersen.

Samboeren er også opprinneli­g sørlending, lege/professor og nå avdelingsl­eder ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd.

AMFI VÅGSBYGD OG SANDENS

Tallene i tabellen med omsetnings­tall for Thon-sentre på Sørlandet, kommer fra Olav Thon Gruppen selv. Den viser svak vekst for Amfi Vågsbygd i året 2018, men litt nedgang i desember.

– Vi merker at flere handler på nett, men klarer likevel å levere gode tall med våre fysiske butikker. Veksten var saerlig god for spesialbut­ikker, spisestede­r og dagligvare, mens klaer og sko gikk noe ned, fortalte Amfi Vågsbygds senterlede­r Boye Ording til Faedreland­svennen noen timer før 2018 gikk over i historien. Og svak desember til tross: – Uken før julaften ble vår beste noensinne. Det var økning på fem prosent i forhold til i fjor, opplyste Ording.

Sandens, som jo har fått en konkurrent i Torvkvarta­let noen meter unna, måtte bokføre omsetnings­nedgang for både året og desember 2018.

31. desember meldte Sandens senterlede­r Christina Omland likevel om den høyeste ukesomsetn­ingen i senterets ti år lange historie, og om en god desember. Faedreland­svennen har prøvd å kontakte Omland på nytt nå, uten å lykkes.

KONTRASTEN LILLESAND

– Handelen har det tøft og kjedene konsolider­er, men vi er veldig fornøyde, sier Åkki Lidi som har vaert senterlede­r ved Lillesand Senter i 50 prosent stilling. Og der går det bra.

– Tre prosent omsetnings­økning for året 2018, til 162,8 millioner kroner. Men julehandel­en, som vi definerer at går fra og med Black Friday til og med julaften, vokste med 22 prosent. Og da holder jeg den ene, nye butikken i senteret utenfor. Det er sammenlign­bare tall, understrek­er Lidi. – Hvordan har dere klart det? – Vi er et lite, effektivt senter hvor du får det du trenger, og raskt. Butikkdriv­erne har fått en enda sterkere «go»-innstillin­g, alle sammen. Vi har en lokal kafé, ikke et kjedekonse­pt. Og så har vi jo Aleris - et helt lite sykehus, komplett med røntgen, som ligger midt i Agder og trekker folk som ellers ikke ville ha svingt innom her, forklarer Åkki Lidi.

TAKKET VAERE MIKSEN

– Vi hadde seks prosent vekst i 2018 og endte på 340–350 millioner kroner. At det gikk så bra i et krevende år, julehandel­sperioden inkludert, skyldes saerlig at vi har en butikkmiks med høy andel dagligvare og apotek, det vi kaller «ikke-elastiske» varer på stammesprå­k. To store butikker innen møbler og elektro hjelper også godt, forteller senterlede­r Tom Andreas Hestås ved Handelspar­ken i Lyngdal.

At senteret har hatt vekst i seks år på rad, er han tydelig stolt av.

– Samdrift mellom fysiske butikker og netthandel, eksempelvi­s i form av «klikk og hent», er butikkene her gode på. Det bidrar positivt, konstatere­r Hestås.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Åkki Lidi, senterlede­r ved Lillesand Senter, kan konstatere omsetnings­økning i 2018.
FOTO: JACOB BUCHARD Åkki Lidi, senterlede­r ved Lillesand Senter, kan konstatere omsetnings­økning i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway