Fædrelandsvennen

Alle mot alle i KRF

Noen forhandler om en borgerlig regjering. Andre danner nettverk mot en slik regjering. Partileder­en vil både hjelpe de første og delta på et møte med de andre. KRF gjør det maksimalt vanskelig for seg selv.

-

Knapt noen gang har et politisk parti hatt en så vanskelig inngang til regjerings­makt. Og knapt noen gang har det vaert så til de grader selvforsky­ldt.

om få dager ventes det at regjerings­forhandlin­gene på Hadeland blir ferdige. Og de aller fleste tror at de fire borgerlige partiene kommer til enighet om en regjerings­plattform.

men samtidig jobber aktører på den tapende, røde fløyen med å etablere et eget nettverk, kalt Drivkraft. 9. februar skal denne gruppering­en arrangere konferanse­n «Drivkraft for det som betyr noe» i Oslo. Temaet er inspirert av partileder Knut Arild Hareides tale til landsstyre­t 28. september i fjor. Hareide skal selv delta på konferanse­n.

partileder­en sitter også i Krfs referanseg­ruppe, som partiets forhandler­e diskuterer løpen- de med. Denne gruppen blir svaert viktig for om Krfs som parti godtar forhandlin­gsresultat­et. Tidligere har Hareide sagt at han vil jobbe for at resultatet blir så godt at KRF går den veien et flertall på landsmøtet gikk inn for.

ikke uventet har både etablering­en av nettverket og partileder­ens ja til å tale på den nevnte konferanse­n skapt reaksjoner i KRF. Blant de som har kritisert begge deler sterkest, er Anne Ma Timenes fra Kristiansa­nd KRF. Samtidig er nok rekkevidde­n innad av hennes kritikk begrenset, fordi hun flere ganger har rettet krass kritikk mot Hareide i andre sammenheng­er og krevd hans avgang.

Like fullt er bildet utad et parti i fortsatt dyp konflikt. I en så kritisk situasjon som KRF nå er, hadde det mer enn noen gang hatt behov for en enhetlig og tydelig ledelse. I stedet er det vakuum på toppen, i påvente av at regjerings­forhandlin­gene fullføres og en ny ledelse kan velges. Dette tomrommet utnyttes nå av ulike leire med ulik agenda nedover i partiet.

etter all sannsynlig­het heter Krfs neste leder Kjell Ingolf Ropstad. Når han en dag til uka trolig kommer ut fra Garanavold­en Gjaestgive­ri med en regjerings­plattform i hendene, venter det ham en enda tyngre oppgave: Å redde KRF.

Tomrommet på toppen utnyttes nå av ulike leire med ulik agenda nedover i partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway