Fædrelandsvennen

Melkekyrne ble ikke sluppet ut på tre år

- HENRIK IHME

En bonde i Agder straffes for det som betegnes som et «alvorlig» brudd på dyrevelfer­dsloven.

– I Agder har vi aldri tidligere vaert ute for en slik sak. Den er alvorlig med tanke på størrelsen på gården og antall dyr, og ettersom bonden har vaert klar over lovbruddet i lang tid, sier seksjonssj­ef Gunn Kristin Osaland hos Mattilsyne­t i Agder.

Det er på det reine at bonden har brutt det lovpålagte mosjonskra­vet for kyrne sine over minst tre år.

Det vil si at de ikke har blitt sluppet ut av fjøset i beiteseson­gen til minst åtte ukers mosjon. I fjøset har de gått fritt, men altså vaert innendørs.

OVER HUNDRE KYR

Mattilsyne­t inspiserte gården flere ganger, seinest i november i fjor.

«På oppfølging­stilsyn ble det klart at du heller ikke i 2018 har sørget for at storfeene dine har fått oppfylt mosjonskra­vet. Melkekyrne dine har ikke vaert ute av fjøset i beiteseson­gen», skriver Mattilsyne­t, som vurderer bruddet som «alvorlig».

Det har totalt sett vaert mellom 131 og 147 storfe på gården i denne perioden, og Osaland sier at tallet på dyr som er omfattet av mosjonskra­vet ikke ligger langt under totaltalle­t.

Unntaket for kravet gjelder kun okser eldre enn seks måneder.

– Det er en stor mengde dyr som etter loven skulle vaert ute, sier Osaland.

GODTOK BOTEN

Bonden har fått en bot for overtredel­sen på 54.240 kroner, som han har godtatt. Han har aldri bestridt at kyrne har stått inne.

I fjor forklarte han imidlertid at ungdyrene hadde vaert ute på jordene ved gården.

Til Faedreland­svennen sier bonden at han har mellom 50 og 60 melkekyr.

– Sommeren i fjor var så tørr at jeg ikke hadde noe å slippe dem ut til. På heia var det heller ikke mat. Men jeg har ikke tenkt til å krangle med Mattilsyne­t, sier han.

– Kyrne får mosjon i fjøset, og de har det ikke vondt, mener bonden, som hevder at han i 2019 skal ha gjerdet inn et stort område som dyrene kan slippes ut på.

Mattilsyne­t finner det skjerpende at mosjonskra­vet er brutt for et stort antall dyr, at kravet er brutt gjennom flere år, og at bonden har spart penger ved å holde kyrne inne og ikke transporte­rt dem til egnet beite, samt prioritert og hatt fôrproduks­jon på arealet utenfor fjøset.

Gården ligger godt synlig inntil offentlig vei, og Mattilsyne­t mottok flere bekymrings­meldinger fra forbipasse­rende om at kyrne ikke er ute om sommeren.

«Vi mener det er riktig å markere alvoret i saken og gi et tydelig signal om at Mattilsyne­t ikke godtar at mosjonskra­vet for storfe ikke overholdes», skriver Mattilsyne­t til bonden.

Gunn Kristin Osaland sier at de nå vil påse at dyrene slipper ut til sommeren i år.

 ?? ARKIVFOTO ?? Kyr ute på sommerbeit­e, slik de etter loven har krav på. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng enn denne saken.
ARKIVFOTO Kyr ute på sommerbeit­e, slik de etter loven har krav på. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng enn denne saken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway