Fædrelandsvennen

Åpner kirken til våren

- JARLE R. MARTINSEN

Spangereid kirke åpner igjen i løpet av våren. Da har den vaert stengt i halvannet år.

– Det er gledelig at vi får til en midlertidi­g løsning. Situasjone­n har vaert krevende for menigheten og folk i bygda, sier ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen.

Middelalde­rkirken er fra 1100-tallet og en av landsdelen­s eldste. For vel et år siden ble den stengt av på grunn av råteskader i taket og fare for at elementer ville ramle ned.

Dersom hele takkonstru­ksjonen skal repareres er det beregnet at det vil koste 17 millioner kroner.

– Det har vi ikke penger til. Men nå bevilger vi to millioner kroner til midlertidi­ge reparasjon­er, sier Kristoffer­sen.

Det vil si at taket skal sikres med stålstenge­r. Det som er positivt er at disse vil bli skjult og dermed ikke synlig for brukerne av kirka.

– Dette poenget bør også vaere viktig for Riksantikv­aren. Vi må nemlig få godkjent reparasjon­ene derfra først før vi kan gå i gang. Men jeg tror jo det skal gå greit, sier hun.

Når kirka kan bli permanent reparert er fortsatt høyst uklart.

– Som kommune har vi ikke økonomi til å stå for slike tiltak. Staten må på banen, noe jeg har formidlet flere ganger til sentrale myndighete­r, sier Kristoffer­sen.

Før jul mobilisert­e bygdefolke­t i Spangereid fakkeltog over at kirka fortsatt var stengt og at kommunen ikke hadde midler til renovasjon­en.

 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? En blå Tesla skal ha kommet over i motsatt kjørefelt og frontkolli­dert med en Toyota varevogn på E 39 ved Mjåvann.
FOTO: JAN ODDVAR EIDE En blå Tesla skal ha kommet over i motsatt kjørefelt og frontkolli­dert med en Toyota varevogn på E 39 ved Mjåvann.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Spangereid kirke fra 1100-tallet har vaert stengt i over et år. Men nå kommer midlertidi­ge reparasjon­er og den kan åpnes igjen til våren.
FOTO: PRIVAT Spangereid kirke fra 1100-tallet har vaert stengt i over et år. Men nå kommer midlertidi­ge reparasjon­er og den kan åpnes igjen til våren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway