Fædrelandsvennen

Er gratisbill­etter til kultur en god idé?

- JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd

Gratisbill­etter til teater, konserter og spesielle oppvisning­er er sjelden en bra idé.

●●Der er flere grunner til det. En grunn er at hvis det er tale om en populaer artist, så vil det alltid vaere de som er best til å bestille raskt, som får billettene. Hvis noen av de som har fått billetter ikke kan komme eller har fått en bedre avtale, så har de lite lyst til å gi billettene videre. Da vil den populaere artist se at der overrasken­de er mange ledige plasser. For det annet; hvis billettene koster noen hundrede kroner vil det ifølge studier i adferdsøko­nomi gi større lyst til å beholde bil- lettene og overvaere showet. Dette har noe å gjøre med at mennesker ikke liker tap. Det føles som større tap å få 200 og miste 100 kroner enn å få 100 kroner, selv om summen er den samme.

Hvis man vil belønne laerere for at elevene skal bli bedre i eksempelvi­s matematikk, da vil laererne vaere mest motivert, hvis de får 10.000 kroner og skal betale pengene tilbake, hvis ingen framgang blir konstatert. Det er mye bedre motivasjon enn å gi pengene, når framgangen blir konstatert.

I stedet for gratisbill­etter til konserter og teater, er det mye bedre å gi bort billettene ved loddtrekni­ng.

Mennesker liker å vinne noe. Man kan utføre loddtrekni­ng blant personer som knapt benytter kulturtilb­ud for å øke interessen. Med loddtrekni­ng er sannsynlig­heten mye større for å få nye brukere av kulturtilb­ud.

Gratis inngang til museer virker bra, fordi flere personer uansett penger og status vil benytte disse. Man kan selv velge mellom mange dager å benytte museene. Der er overvelden­de evidens fra eksempelvi­s Danmark, at det vil vaere et felles gode, som vil brukes av mange flere personer.

Som alltid er det design av tilbud og valg, som betyr noe for, hvor mange nye brukere, som vil komme.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway