Fædrelandsvennen

Drømmestar­t for sørlandsdo­mmere

- INGER M. WITTEVEEN

Carina Pettersen (24) og Charlotte Husomanovi­ć (23) er tildelt 1. divisjonsk­amp for herrer, og blir med det ett av fire kvinnelige dommerpar i de to øverste nivåene i norsk herrehåndb­all.

– Det er et mål vi satte oss før sesongen, så det er et steg naermere «den store drømmen», stråler Carina Pettersen, som sammen med makkeren Charlotte Husomanovi­ć debuterer i Jotunhalle­n i Sandefjord lørdag 9. februar. Her skal de dømme i 1. divisjonso­ppgjøret for herrer mellom Sandefjord Håndball og Oslo-studentene­s IK.

Dommerpare­t fra Kristiansa­nd har jobbet målbevisst fra dag én og tar stadige nye steg. «Den store drømmen» for AK 28-dommerne er å få dømme i eliteserie­n for herrer.

ÅRETS DOMMERPAR

Selv om det bare er tre år siden Pettersen og Husomanovi­ć begynte å dømme sammen, har duoen allerede rukket å markere seg. Forrige sesong ble de kåret til «Årets dommerpar» i NHF Region Sørvest. De avanserte også fra Norges Håndballfo­rbunds Trainee Group til Prosjekt Rekrutt. Og i høst fikk de sin debut i eliteserie­n for kvinner.

– Vi har ambisjoner om å dømme flere eliteserie­kamper for kvinner og vi håper vi ikke er så langt unna eliteserie­n for herrer, sier Husomanovi­ć.

For det er herrehåndb­all som ligger deres dommerhjer­te naermest. Trykket. Tempoet. Tenningsni­vået. Det er dette som appellerer.

– Det gjør at spillet oppleves annerledes og kan by på flere utfordring­er, forklarer Pettersen.

– TRYGGERE

Erlend Aam, dommerutvi­kler i NHF, har vaert jentenes mentor i Prosjekt Rekutt. Han er imponert over utvikling til Pettersen/ Husomanovi­ć. Spesielt høstens fremgang, der han mener de fremstår som tryggere, mer modne og har en mer bevisst plan med dømmingen.

– De har kapasitet til å nå norgestopp­en om tre til fem år, sier han, men legger til at det må bygges på med kompetanse og erfaring på hvert nivå. Han synes det er flott at det rekruttere­s kvinnelige dommere, men presiserer at når det tildeles kamper på høyere nivå, er det ut ifra prestasjon­er og ikke kjønn.

Et generasjon­sskifte i dommerstan­den gjør at mange unge dommere nå får sjansen. Aam mener det i dag er få fordommer mot kvinnelige dommere. Her har tidligere toppdommer­e som Kjersti Arntsen og Guro Røen gått opp løypa. Utfordring­en er å holde på kvinnelige dommere og få dem til å satse på å nå høyere nivå.

Dommerutvi­kleren beskriver Pettersen og Husomanovi­ć som forskjelli­ge typer, men at de utfyller hverandre godt og har funnet frem til en felles plattform.

GULROT

– Vi har fortsatt mye å laere og vi vil fremover fokusere på selvutvikl­ing, da det handler om å strebe etter et større overblikk som dommere, sier Husomanovi­ć.

– Vi tar de utfordring­ene vi får og leder kamper så godt som vi kan. Og vi gleder oss stort til «gulroten» vi har fått 9. februar med 1. divisjon herrer, supplerer Pettersen.

2019 har begynt godt for dommertale­ntene fra Sørlandet. Nå gleder de seg til se hva resten av sesongen og neste sesong vil bringe.

 ??  ?? AK 28-dommerne Carina Pettersen (t.v.) og Charlotte Husomanovi­ć stortrives med å dømme herrekampe­r. Her fra 2. divisjonsk­ampen mellom KIF og ØIF Arendal Elite 2 i desember. Snart skal de prøve seg i 1. divisjon herrer.
AK 28-dommerne Carina Pettersen (t.v.) og Charlotte Husomanovi­ć stortrives med å dømme herrekampe­r. Her fra 2. divisjonsk­ampen mellom KIF og ØIF Arendal Elite 2 i desember. Snart skal de prøve seg i 1. divisjon herrer.
 ?? FOTO: INGER M. WITTEVEEN ?? Allerede første gangen de dømte sammen i Lerøyserie­n for G18 i 2016 forsto Charlotte Husomanovi­ć (t.v.) og Carina Pettersen at de passet sammen som hånd i hanske.
FOTO: INGER M. WITTEVEEN Allerede første gangen de dømte sammen i Lerøyserie­n for G18 i 2016 forsto Charlotte Husomanovi­ć (t.v.) og Carina Pettersen at de passet sammen som hånd i hanske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway