Fædrelandsvennen

Vil tilby et ekstra skoleår

Mange elever som går ut av ungdomssko­len har så lave ferdighete­r at de ikke klarer videregåen­de. Løsningen kan bli et ekstra skoleår for elever i nye Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

For å hindre frafall vil leder i Høyres programkom­ité, Renate Haegeland, tilby et ekstra skoleår til elever som strever på ungdomssko­len.

Hvert år begynner det rundt 2500 på videregåen­de skole i Vest-agder. Over 500 av dem fullfører ikke.

En viktig grunn er at de har for dårlige ferdighete­r etter ungdomssko­len. De behersker ikke grunnlegge­nde fag som matematikk og lesing (se fakta).

Det er bakgrunnen for at elever i nye Kristiansa­nd kan få et ekstra skoleår etter tiende klasse.

– Dette må vaere et tilbud til de som ikke er klar for videregåen­de etter at de er ferdige med ungdomssko­len. Det skal gjøre dem bedre i stand til å fullføre videregåen­de, sier Renate Haegeland, leder i Høyres programkom­ité.

De har lagt inn tiltaket i sitt forslag til program.

SVAKE RESULTATER

Høyre er ikke fornøyd med resultaten­e på nasjonale prøver i det som vil bli den nye storkommun­en. Resultaten­e viser at etter hvert som elevene blir eldre, er det en større andel som sliter.

I dagens Kristiansa­nd, er det 15 prosent av elevene på niende trinn som ligger på de to laveste nivåene i lesing. Disse er mest utsatte for å droppe ut av videregåen­de.

I Songdalen er 28 prosent av elevene på dette nivået i lesing, mens det er 20 prosent i Søgne.

– Når elevene er ferdige med ungdomssko­len, må vi ha gjort en så god jobb at de er i stand til å fullføre videregåen­de skole. Derfor vil vi gi dette tilbudet, sier Haegeland.

FRIVILLIG

Drammen var først ute med en slik ordning i 2017, mens Oslo fulgte etter i 2018.

– Det er viktig for oss at dette skal vaere frivillig, og at det skal vaere for de som er motivert og som har tro på at tilbudet kan gjøre dem bedre i stand til å klare videregåen­de. Dette blir et av flere tiltak for de som trenger en litt annerledes skolegang, sier Haegeland.

Høyre mener at en annen grunn til frafallet er at ungdomssko­len er for teoretisk for noen elever. Derfor foreslår programkom­iteen også å søke om en forsøksord­ning der elevene kan få begynne på et fagbrev allerede i ungdomssko­len.

– Vi ser at skolen ikke er godt nok tilpasset de som trenger å ha noe mellom hendene. Dette gjelder spesielt guttene, sier Haegeland.

KAN LYKKES

Professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet mener et ekstra skoleår kan vaere et godt tiltak hvis det blir gjort på riktig måte. Sammen med andre forskere har han sett på hvordan ordningen fungerer i Danmark. Her tar halvparten av elevene et slikt ekstra skoleår.

– De som gjennomfør­er et ekstra skoleår, gjør det bedre på videregåen­de skole enn de som går direkte til videregåen­de. Og det til tross for at det er de dyktigste elevene som går rett inn i videregåen­de. Det å vente litt slik at du blir mer moden og sikrere på deg selv, og ikke minst å bedre prestasjon­ene i noen fag, ser ut til å ha en positiv effekt på sannsynlig­heten for at du fullfører videregåen­de, sier Nordahl.

Ifølge Nordahl viser det seg at guttene har spesielt stor nytte av et slikt tilbud.

Men Nordahl ser likevel et problem med et ekstra år. Hvis det kun blir de aller svakeste elevene som velger et slikt ekstra år, kan det ende opp som en spesialkla­sse.

– En av grunnene til at dette har gått så bra i Danmark, er at andelen som tar et ekstra år er relativt stor. Men blir de for få, kan det bidra til stigmatise­ring og da vil det ha motsatt effekt. Derfor anbefaler vi at det skal vaere heterogeni­tet i elevgruppa.

FALLER FRA

De siste sju årene har andelen som fullfører videregåen­de skole økt i Vest-agder. Fra å ligge på 70 prosent, er det nå 77 prosent som fullfører. Det vil si 160-160 flere enn før.

– Grunnene til frafall er veldig sammensatt. Det er både sosiale og faglige grunner. I noen tilfeller er også årsaken mangel på laereplass, altså et forhold som ikke eleven selv er skyld i, sier fylkesutda­nni ngssjef Arly Hauge.

– Hvilken effekt vil det ha med et ellevte skoleår?

– Vi er helt tydelige på at det å beherske de grunnlegge­nde ferdighete­ne er svaert viktig for å kunne fullføre videregåen­de skole. For de gruppene der det er grunn til å tro at de har hull i grunnlegge­nde kunnskap, kan et ekstra år absolutt vaere nyttig, sier Hauge.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Noen elever trenger et ekstra år på ungdomssko­len før de begynner på videregåen­de. Det mener Høyre som i sitt forslag til program har lagt inn et frivillig år etter tiende klasse. Her fra Fiskå skole. Personene på bildet har ikke tilknytnin­g til saken.
FOTO: JACOB BUCHARD Noen elever trenger et ekstra år på ungdomssko­len før de begynner på videregåen­de. Det mener Høyre som i sitt forslag til program har lagt inn et frivillig år etter tiende klasse. Her fra Fiskå skole. Personene på bildet har ikke tilknytnin­g til saken.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Renate Haegeland leder i Høyres programkom­ité. De kommer med forslag om et ellevte år i sitt programfor­slag. Det kan bli innført som en ordning når de tre kommunene Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen har slått seg sammen.
FOTO: JACOB BUCHARD Renate Haegeland leder i Høyres programkom­ité. De kommer med forslag om et ellevte år i sitt programfor­slag. Det kan bli innført som en ordning når de tre kommunene Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen har slått seg sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway