Fædrelandsvennen

Frykter klimaforan­dringene

Lindesnes-bøndene Simon Simonsen (29) og Jannike Lea Nystøl (32) spyttet inn ti millioner kroner i nytt fjøs. Etter en tøff sommer frykter de ekstremvae­ret kan knuse drømmen om å drive gård.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Sammen med Simon Simonsen investerte Jannike Lea Nystøl ti millioner kroner i nytt fjøs i fjor. Lindesnes-bøndene frykter ekstremvae­ret kan knuse drømmen om å drive gård.

– Tørken i sommer hadde store konsekvens­er for oss, sier 29-åringen Simon Simonsen, som i ti år har drevet gård i Lindesnes sammen med samboeren Jannike.

Denne helgen har bondeparet fra Lindesnes vaert sammen med rundt 300 andre bønder under den årlige Sørlandss amlinga som ble arrangert i Kristiansa­nd.

Nettstedet landbruk.no skrev i 2017 en sak om fremtidige utfordring­er norsk landbruk står ovenfor i årene som kommer. Klimaendri­ngene trekkes frem som det mest problemati­ske området.

MÅTTE LÅNE PENGER

«Norsk klimaservi­cesenter spår en temperatur­økning på 4,5 prosent, faerre dager med snø, mer regn og 60 prosent økning i flomstørre­lse i slutten av dette århundret, dersom klimagassu­tslippene ikke reduseres», står det i saken.

I sommer fikk Simonsen og Nystøl virkelig merke problemene på kroppen, like etter at deres nye fjøs til ti millioner kroner ble åpnet på Rødberg.

To måneders ekstrem sommertørk­e ga de unge bøndene den verst tenkelige starten.

– Sommeren kostet oss nok 600.000 kroner i ekstra utgifter, der vi måtte kjøpe høy fra Danmark. Da har jeg ikke regnet med alle timene jeg brukte på vanning og arbeid med tanke på tørken. Uten lån fra velvillige banker hadde regnestykk­er blitt vanskelig å få til å gå opp, innrømmer Simonsen.

– Når man tenker på millionene vi har brukt på gården er det nesten så man ønsker å rive seg i håret, smiler samboer Jannike oppgitt.

Frank Sigvaldsen (32) fra Froland har drevet melke- og honningpro­duksjon siden han var 20 år. Også han slet stort mens Sørlandet badet i sol.

– Det ble veldig hektisk. Jeg skal ikke si at det var våkenetter, men jeg brukte store deler av dagen til å tenke på hvor jeg kunne få tak i nok halm. Fjoråret var utfordrend­e. Enten var det for tørt, eller for blaut, sier Sigvaldsen, som jobber full tid som ambulanses­jåfør i tillegg.

– Hvordan tenker dere om klimaforan­dringene i fremtiden? Hva kan man gjøre annerledes?

– Det er en alvorlig trussel. Vi må vaere våkne og følge med, men vi tenker at dette skal vi klare. Så får vi heller gi på litt ekstra. Enkelte ting kan vi ikke styre, sier Simonsen og Nystøl.

– Bøndene må jobbe for å effektivis­ere driften. Vi må bli flinkere til å slå gress i rett tid, sier Sigvaldsen.

140 MILLIONER I ERSTATNING

Sørlandet har i dag knappe 1800 bønder som søker statlige driftstils­kudd. Leder for Agderkonto­ret i Norges Bondelag, Finn Aasheim, forteller at over halvparten ble rammet av sommerens tørke.

– 1062 av dem søkte om avlingskad­eerstatnin­g, og totalt ble det betalt ut 140 millioner til bønder i Agderfylke­ne. Jeg kan ikke huske at det er blitt betalt ut en større erstatning­ssum for avlingsska­der før. Bøndene får heller ikke tilbake alt de har tapt, for ordningen er slik at man beregner 30 prosent i egenandel, sier Aasheim.

– Blir klimaforan­dringene den største trusselen?

– Problemet ble nok veldig tydelig etter den sommeren vi fikk, og den sitter nok langt fremme i pannebrask­en hos bøndene. Det andre problemet jeg vil nevne er en forutsigba­r politisk styring som ikke skaper uro, sier han.

ÉN AV TI UNDER 40 år

De tre unge bøndene Faedreland­svennen snakket med skiller seg ut på samlingen i Kristiansa­nd. Her er de fleste godt opp i årene, og gjennomsni­ttsalderen for den norske bonden er nå kommet opp i 54 år. I følge statistikk­ene har den økt jevnt i en lang periode.

Kun én av ti er i dag under 40 år, og bare 14 prosent av norske bønder er kvinner.

Simonsen mener det er tøft rent økonomisk å etablere seg som ung bonde i dag.

– Hvis man ikke arver en familiegår­d, blir det enormt kostbart å skulle kjøpe gården på det åpne markedet. På Lista i Farsund ble det nettopp solgt to gårder, der salgssumme­n var 11 og 12 millioner kroner, sier Simonsen, som selv kjøpte gården fra sine besteforel­dre.

Froland-bonde Sigvaldsen har gått den «harde» veien og kjøpte gården på det åpne markedet.

– Jeg leide gården i ti år før jeg kjøpte for to år siden. Det å kjøpe umiddelbar­t er komplisert. Først kjøper man gjerne et uthus, som må rives og erstattes med et nytt fjøs, sier han.

Sørlandets bondelagsl­eder Aasheim mener det ikke finnes statistikk­er over aldersford­elingen blant bøndene på Sørlandet. Han har likevel inntrykk av at mange unge ønsker å drive gård.

– Ja, mitt inntrykk er at bondeyrket har en økende interesse blant unge. Uten at jeg har tall på det, så opplever jeg det på arrangemen­ter og steder vi er på, sier Aasheim.

SØNNENE VIL OVERTA

I matsalen går diskusjone­ne tett blant de mange matproduse­ntene. Et «gubbevelde» fra Lista og Finsland forsvarer de høye prisene på gårdene, men forstår at unge ikke klarer å kjøpe seg inn.

– Man kan ikke forvente å klare seg uten tilleggsna­eringer. Jeg mener prisen på brukene kan forsvares, men avkastning­en er for dårlig i forhold til kapitalen som legges inn i potten, mener Rune Undheim fra Finsland.

Også han tror klimaendri­ngene blir vanskeligs­t å takle de neste tiårene.

– Vi merker allerede nå disse utfordring­ene med tidligere vår og lenger grønn høst. For 10-15 år siden var gode avlinger langt sikrere, sier Undheim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway