Fædrelandsvennen

Sliter med abort, ruspolitik­k, kvoteflykt­ninger og miljøavgif­ter

De borgerlige partiene trenger mer tid før de kan legge frem en felles regjerings­plattform. Abort, ruspolitik­k, kvoteflykt­ninger og miljøavgif­ter er spørsmål de sliter med å bli enige om.

-

KRF gikk til forhandlin­gsbordet på Gran på Hadeland med tydelig krav og forventnin­ger til å få endret abortloven. Det sliter de med å få gjennomsla­g for, ifølge en kilde tett på forhandlin­gene.

Det er en av flere årsaker til at det tidlig søndag gikk ut en beskjed om at de trenger mer tid enn tidligere antatt før de kan legge frem en plattform.

De andre partiene skal vaere villige til å støtte Krfs ønske om en reverserin­g av muligheten for å kunne ta såkalt tvillingab­ort. Men ikke minst Venstre og Frp sier nei til å fire på kravet om endringer i abortloven­s paragraf 2 C – paragrafen som gjør det mulig å få innvilget senabort når det er «stor fare for alvorlig sykdom hos fosteret.»

OFFENTLIG UTREDNING?

KRF skal da ha kastet inn et ønske om en offentlig utredning av abortloven. Forslaget skal gå ut på å nedsette et offentlig utvalg som skal drøfte alt fra hva man kan gjøre for å motvirke fordommer mot barn med Downs syndrom, til abortnemnd­enes arbeid og hvordan man skal få opp fødselstal­lene.

Politikern­e i de andre partiene frykter det vil føre til en vedvarende abortdebat­t frem til neste stortingsv­alg og vegrer seg for å gå med på dette. Hvorvidt en utredning er godt nok for KRF, er et annet spørsmål. Mange mener Kjell Ingolf Ropstads fløy, som ønsket KRF inn i de forhandlin­gene de nå sitter i sammen med Frp, Høyre og Venstre, vant fordi han argumenter­te med en historisk mulighet til å endre abortloven.

VIL IKKE SVEKKE RUSSEIER

Ruspolitik­ken skal også vaere gjenstand for strid. I regjerings­forhandlin­gene på Jeløy, gikk de inn for en rusreform som Venstre markedsfør­er som en stor seier for dem.

Høyre, Frp og Venstre samlet seg om en rusreform hvor «strafferea­ksjonen» for dem som tas for bruk og besittelse av illegale rusmidler overføres fra justissekt­oren til helsesekto­ren.

Samtidig gikk de inn for å inkludere flere legemidler enn f.eks. metadon og sørge for økt valgfrihet i LAR – altså i legemiddel­assistert rusbehandl­ing. Forsøk med heroinassi­stert behandling var også et tiltak de gikk inn for.

Spesielt de to siste punktene her skal de tre partiene ifølge en informert kilde slite med å få KRF med på. Og spesielt Venstre skal vaere svaert kritisk til å gå med på et tilbaketog her.

KVOTEFLYKT­NINGER

De fire partiene er heller ikke kommet i mål når det gjelder formulerin­ger om kvoteflykt­ninger og klimaavgif­ter. Frp ønsker faerrest mulig kvoteflykt­ninger og KRF skal ifølge kilden kjempe for 5000. I år er antallet 3000. På Jeløy gikk Frp, Høyre og Venstre inn for å justere opp antall kvoteflykt­ninger hvis antall asylsøkere til Norge forblir veldig lavt.

Høyre, Frp, Venstre og KRF har sittet i regjerings­forhandlin­ger i tolv dager. Før de kan legge frem en ferdig regjerings­plattform, skal landsstyre­ne i alle partiene gå gjennom den og komme med sin anbefaling.

Fredag varslet de partiorgan­ene om at de ikke behøvde å vaere i beredskap i helgen, men at de kunne bli innkalt fra klokken tolv mandag.

Tidlig søndag morgen ga kilder rundt forhandlin­gsbordet uttrykk for at det var femti-femti-prosents sjanse for å klare det innen den fristen. En drøy time senere sendte partiene beskjed til sine egne om at landsstyre­ne likevel ikke skal samles mandag.

HÅPET På AVKLARING

Manglende fremdrift i blant annet de ovenfor nevnte spørsmålen­e skal vaere årsak til at forhandler­ne søndag formiddag sendte ut kontrabesk­jed til partienes landsstyre­r: De trenger likevel ikke å samles til møter mandag. Forhandler­ne tror ikke de vil bli ferdige med en plattform tidlig nok til å få den godkjent da.

Opprinneli­g hadde Høyre et ønske om å bli ferdige i dag, siden partiet samler stortingsg­ruppen på Sundvolden. Men den planen var den første som sprakk.

Fredag ga sentrale kilder i ett av sentrumspa­rtiene uttrykk for

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway