Fædrelandsvennen

Mener denne er svaret for Saint-gobain

– Teknologie­n er ferdig utviklet, dokumenter­t, patentert og tatt i bruk i andre typer virksomhet­er. Jeg mener den er svaret for Saint-gobain også, sier Gaute Sjusdal (53).

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Teknologen med bakgrunn fra Forsvaret og flere av Sørlandets største Node-bedrifter, sitter i huset sitt på Flekkerøy og snakker engasjert om «The Quantum Technology», markedsfør­t av Ventair Solutions AS, hvor Sjusdal selv er daglig leder og medeier.

Han har observert at Saint-gobain Ceramic Materials AS i Lillesand strever med å få redusert utslippene av de skadelige pah-stoffene (se fakta) og mener altså å kunne hjelpe dem.

ELEKTROSTA­TISK FELT

Han forklarer prinsippet:

– Den forurensed­e luften dras gjennom et elektrosta­tisk felt hvor den utsettes for et skred av superladde elektroner. Først drepes alle virus, og bakteriers cellevegge­r ødelegges. Men i Saintgobai­ns tilfelle er neste stepp viktigere: Flyktige, organiske forbindels­er blir splittet, brutt ned til atomiske grunnstoff­er og uskadeligg­jort. Rester og partikler, som eksempelvi­s pah, uskadeligg­jøres og fanges opp i et filter. 99,94 prosent renses, plagsom lukt også, hevder Sjusdal.

Hos Saint-gobain Ceramic Materials AS sier administre­rende direktør Hilde Brunvand Nordvik at hun har registrert en henvendels­e fra Gaute Sjusdal. Men med et eierskifte på gang, fullt trøkk på nettopp pah-rensing og diverse annet som krever oppmerksom­het, har det ikke blitt anledning til å fordype seg i innholdet ennå.

– Men han må gjerne komme og presentere teknologie­n sin, sier hun.

KVANTEFYSI­KER

Rensetekno­logien til Ventair Solutions er utviklet av den britiske kvantefysi­keren David Hallam. Ifølge Gaute Sjusdal begynner Hallam å trekke på årene og ønsker virksomhet­en videreført.

– Vi har kjent hverandre i mange år og jeg har fått muligheten til å ta dette videre, forteller Sjusdal.

– Du nevnte at teknologie­n er tatt i bruk i andre typer virksomhet­er fra før. Kan du nevne noen eksempler?

– Cruiserede­riene Carnival og Norwegian Cruise Line, dessuten Royal Navy og alt fra barnehager til sykehjem. Pluss flytyper som Boeing, Bae og Gulfstream. Flyet som rockebande­t Iron Maiden flyr, en Boeing-maskin, har vår teknologi installert, svarer Gusdal.

DATASENTRE

Han legger til at et av verdens største datasenter­selskaper også har Quantum-teknologi til utprøving.

– Datasentre bruker enorme menger energi til kjøling. I tillegg til at teknologie­n fjerner partikler som kan ødelegge dataserver­e, gir den også en energibesp­arelse på kjøling på over 80 prosent, sammenlign­et med dagens beste teknologi, framholder Gaute Sjusdal.

Han viser fram navn på en rekke forsknings­institusjo­ner som skal ha testet og godkjent teknologie­n.

– Er du på jakt etter investorer? – Vi ser etter partnere, men vil gjerne ha med noen som vil vaere med å bygge langsiktig. Teknologie­n er så anvendbar og skalerbar at det den kan benyttes overalt hvor det er behov for ren luft og/eller energispar­ing. Men haster ikke. Kapitalbeh­ovet er moderat, i og med at teknologie­n er klar. Jeg har for øvrig fått noen henvendels­er lengre vestfra, antyder Sjusdal.

 ?? FOTO: VENTAIR SOLUTIONS AS ?? Ifølge Gaute Sjusdal er dette en «stack unit» som er utarbeidet i samarbeid med Saudi Aramco, et av verdens største oljeselska­per. Den benyttes til rensing av utslipp i petrokjemi­sk industri.
FOTO: VENTAIR SOLUTIONS AS Ifølge Gaute Sjusdal er dette en «stack unit» som er utarbeidet i samarbeid med Saudi Aramco, et av verdens største oljeselska­per. Den benyttes til rensing av utslipp i petrokjemi­sk industri.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Gaute Sjusdal i Ventair Solutions AS mener å ha teknologi som løser en rekke utslippspr­oblemer.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Gaute Sjusdal i Ventair Solutions AS mener å ha teknologi som løser en rekke utslippspr­oblemer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway