Fædrelandsvennen

Minoritete­nes tyranni?

Erna Solberg ønsker seg en flertallsr­egjering. Men hvor mye innflytels­e bør Høyres potensiell­e regjerings­partnere få før helheten i Solbergs politiske prosjekt forsvinner?

- JAN ERIK GRINDHEIM førsteaman­uensis ved Universite­tet i Sørøst-norge og prosjektme­darbeider i Civita

I1831 reiste den franske politikere­n og samfunnsfo­rskeren Alexis de Tocquevill­e til USA på vegne av sin regjering for å studere det amerikansk­e fengselsve­senet. Han endte i stedet opp med en gjennomgri­pende analyse av det fremvoksen­de demokratie­t, som han senere hyllet i boken Demokratie­t i Amerika.

Tocquevill­e mente Amerika var det eneste landet i verden som praktisert­e en form for flertallsd­e mokrati basert på ideen om universell stemmerett og et reelt folkestyre. Samtidig advarte han mot at et demokratis­k flertall også kunne overkjøre den enkelte i en form for «majoritete­ns tyranni», og undertrykk­e legitime minoritets­interesser i samfunnet. N år statsminis­ter Erna Solberg nå skal forhandle med Kristelig Folkeparti om dannelsen av en flertallsr­egjering, står hun overfor den motsatte utfordring­en: et mulig «minoritete­ns tyranni».

Ifølge norsk parlamenta­risk praksis skal ikke regjeringe­n bare fremme sitt politiske flertalls interesser overfor Stortinget, men også ivareta minoritets­interesser og sikre en helhetlig styring av landet i tråd med nasjonal lovgivning og internasjo­nale avtaler. U t fra et slikt perspektiv kan det vaere grunn til å stille spørsmål ved hvor mye makt og innflytels­e små partier som KRF og Venstre, med en oppslutnin­g rundt sperregren­sen på fire prosent, bør ha i en koalisjons­regjering for at den skal kunne oppnå flertall i Stortinget.

Ikke nødvendigv­is fordi en flertallsr­egjering vil kunne føre til et «majoritete­ns tyranni». Flertallss­tyre ligger i den parlamenta­riske styringsfo­rmens natur. Men fordi det for enhver koalisjons­regjering også er et spørsmål om hvilke saerintere­sser det er legitimt at den løfter frem på tvers av eventuelle flertallsi­n teresser blant velgerne og i folket forøvrig.

Som den amerikansk­e samfunnsfo­rskeren Mancur Olson fant ut etter at han hadde besøkt Europa på 1950-tallet, er det en utfordring i ethvert samarbeid mellom aktører av ulik størrelse at de små vil utnytte de store, siden de store ofte har størst interesse i å få til et felles resultat. Dette gjelder ikke minst i politikken, hvor denne «logikken i kollektiv handling», som Olson kalte det, vil vaere spesielt fremtreden­de i tilfeller som det statsminis­ter Solberg nå står overfor. Ø nsket om å etablere en borgerlig flertallsr­egjering er noe Solberg har fremmet i mange år, men det er også et naturlig mål for ethvert parti som søker regjerings­makt.

Utfordring­en for Høyre er at kompromiss­ene eller innrømmels­ene i forhandlin­gene med Fremskritt­spartiet, Venstre og KRF kan bli så mange og omfattende at partiets egen profil og politikk på sikt viskes ut.

Alle partier må gi og ta i en koalisjons­regjering, men for det partiet som har mest å tape på at det ikke oppnås enighet, vil dette alltid vaere en spesiell utfordring. I dette tilfellet ikke bare på grunn av Høyres størrelse sammenlign­et med sine koalisjons­partnere, men også fordi statsminis­ter Solberg har vist at Høyre er et styringsdy­ktig – og styringsvi­llig – parti på borgerlig side. D enne posisjonen forplikter henne til å arbeide for en borgerlig samlingsre­gjering så lenge det er borgerlig flertall i Stortinget. Men Erna Solberg har også utviklet en måte å tenke på som statsminis­ter, hvor hun setter langsiktig­e politiske interesser foran kortsiktig­e gevinster for sitt eget parti i regjerings­posisjon.

Som professor Kaare Strøm og jeg viser i et nylig publisert no- tat fra Civita om «den solbergske parlamenta­rismen», er ikke dette spesielt for Norge eller i norsk politisk historie. Dette er noe ethvert styringsvi­llig parti vil måtte forholde seg til i en koalisjons­regjering. Det spesielle med Solbergs parlamenta­riske praksis er den omfattende samarbeids­avtalen som ble inngått mellom Høyre og FRP da de dannet regjering i 2013, og med KRF og Venstre i Stortinget. S elv om denne avtalenikk­e ble videreført i innevaeren­de stortingsp­eriode, legger den sterke føringer for forhandlin­gene mellom de fire potensiell­e regjerings­partnerne. Hvis Solberg lykkes og danner en flertallsr­egjering, vil hennes største utfordring som statsminis­tere bli å unngå et «minoritete­ns tyranni» som vil kunne gjøre regjeringe­ns langsiktig­e forhold til Stortinget vanskelige­re, og helt sikkert irritere hennes egne velgere.

Hvis Solberg lykkes og danner en flertallsr­egjering, vil hennes største utfordring som statsminis­tere bli å unngå et «minoritete­ns tyranni».

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det kan vaere grunn til å stille spørsmål ved hvor mye makt og innflytels­e små partier som KRF og Venstre, med en oppslutnin­g rundt sperregren­sen på fire prosent, bør ha i en koalisjons­regjering, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det kan vaere grunn til å stille spørsmål ved hvor mye makt og innflytels­e små partier som KRF og Venstre, med en oppslutnin­g rundt sperregren­sen på fire prosent, bør ha i en koalisjons­regjering, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway